<TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" borderColor=#111111 height=134 cellSpacing=0 width=540 align=center border=0> <TBODY> <TR> <TD align=right width=530 height=39><FONT color=#6699ff size=4>هنگام وقوع زلزله مکان‌‏هایی خاص از تهران د

۳۰ خرداد ۱۳۸۳ | ۰۷:۵۵ کد : ۹۳۰ رويدادهاى زمين و معدن
تعداد بازدید:۹۹۸
<P dir=rtl> <TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" borderColor=#111111 height=134 cellSpacing=0 width=540 align=center border=0> <TBODY> <TR> <TD align=right width=530 height=39></FONT><STRONG><FONT color=#0000ff size=2>یک استاد دانشگاه و جامعه شناس

دکتر بیات در گفت و گو با ایلنا:
هنگام وقوع زلزله مکان‌‏هایی خاص از تهران در باتلاق فرو خواهد رفت


تهران- خبرگزاری کار ایران
یک استاد دانشگاه و جامعه شناس گفت: به تعبیر یکی از افراد صاحب نظر در این عرصه، در هنگام وقوع زلزله مکان‌‏هایی خاص از تهران، در باتلاق فرو خواهد رفت.
دکتر محمدمراد بیات، استاد دانشگاه و جامعه‌‏شناس, درگفت و گو با خبرنگار سرویس اجتماعی ایلنا، با اشاره به تبعات اجتماعی ناشی از زلزله در شهر تهران، گفت: بدون شک وقوع زلزله، با خود تبعاتی را به همراه دارد و حتی تبعاتی را نیز قبل از وقوع خود در شهر تهران به وجود آورده است، به طوری‌‏که تزلزل و بی‌‏ثباتی را در زندگی شهروندان تهرانی، می‌‏توان به چشم دید.
وی در ادامه سخنانش، افزود: در حال حاضر چرخ اقتصادی و اجتماعی کشور و بسیاری از مسایل آموزشی کشور با این تردیدی که مردم در مورد وقوع زلزله دارند، نمی‌‏چرخد.
بیات خاطرنشان کرد: از تبعات دیگر زلزله این است که کشوری را به طور کامل عزادار می‌‏کند، چون تهران شهری مهاجرپذیر است و معمولا شهروندان تهرانی از اقصی نقاط کشور جمع شده‌‏اند و بستگانی را در شهرهای دیگر کشور دارند و اگر این زلزله رخ دهد، از لحاظ احساسی و عاطفی، جامعه 70 میلیونی ایران را درگیر می‌‏کند.
استاد دانشگاه اعلام کرد: تهران به دلیل اینکه هم حکم قلب و هم حکم مغز را در اداره کشور دارد، وقتی با زلزله‌‏ای در حدود 5/6 تا 7 ریشتر رو به رو شود، قطعا کل سیستم‌‏های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور، با مشکل رو به رو خواهد شد.
بیات, با اشاره به ابعاد جمعیتی شهر و حومه تهران، گفت: وقتی که شهر تهران می‌‏گوییم، منظورمان شهر تهران با 22 منطقه نیست ؛ بلکه منظورمان تهران و شهرک‌‏های تاسیس شده، در حومه تهران است و وقتی که گسل ری فعال شود، قطعا شهریار و اسلامشهر که در حومه تهران هستند، با آن تعداد جمعیت زیاد، زیر آوار خواهند بود.
استاد دانشگاه, با اشاره اینکه اگر زلزله‌‏ای حدود 5/6 تا 7 ریشتر، پایتخت را بلرزاند، لطمات و آسیب‌‏های وارده در تهران بعد از وقوع زلزله چه مقدار خواهد بود، تصریح کرد: در خصوص اینکه شهر تهران چه مقدار آسیب می‌‏بیند باید نظر کارشناسی داد ؛ ولی در یک مقیاس خیلی کیفی می‌‏توان گفت، آسیب و لطمات بسیار زیادی، متوجه پایتخت خواهد بود.
وی در ادامه گفت: بیش از 50 درصد از بافت شهر تهران فرسوده است و توان و طاقت چنین زلزله‌‏ای را ندارد، حتی بافت غیرفرسوده ما نیز به دلیل زیرساخت‌‏های شهری، آمادگی لازم را ندارد و با مشکل مواجه می‌‏شود.
بیات ادامه داد: طبق نظر کارشناسان، خساراتی که از آتش‌‏سوزی لوله‌‏های گازی به وجود خواهد آمد، بیشتر از خود زلزله خواهد بود و این‌‏ها معمولا استانداردهای لازم را ندارند و تدارک لازم برای آنها در نظر گرفته نشده است.
این جامعه شناس، در خصوص اینکه آیا لطمات و آسیب‌‏های وارده به شهر تهران، در مدت کوتاه قابل جبران خواهد بود یا خیر، گفت: به طور حتم خیر، به طول مثال شهرهای منطقه جنگی، با آن ابعاد جمعیتی و ساخت شهری که داشتند، امروز بعد از 10 یا 15 سال که از جنگ می‌‏گذرد، هنوز توانسته‌‏اند آثار جنگ را از این مناطق جنگی حذف کنند.
بیات, با اشاره به زیرساخت‌‏های شهر تهران و این که شهر تهران، تا چه اندازه آمادگی مقابله با حوادث طبیعی، مثل زلزله را دارد، گفت: قطعا جواب، مثبت نیست، 50 درصد از ساختمان‌‏های شهر تهران فرسوده است و وضعیت خیابان‌‏ها و کوچه‌‏ها در سطح شهر تهران، امدادرسانی را دچار اشکال می‌‏کند.
وی افزود: بسیاری از محلات شهر تهران، 2 یا 3 متری است و وقتی که زلزله رخ دهد با ریختن برج‌‏های که در این کوچه‌‏ها ساخته شده است، کوچه بسته می‌‏شود و امدادرسانی مشکل می‌‏شود.
استاد دانشگاه در ادامه، گفت: مراکز امدادرسانی در جای خاصی که مستقر هستند، از امنیت لازم برخوردار نیستند و وقتی زلزله بیاید، آنها را نیز به کام خود می‌‏کشد و این ها همه بیانگر این است که اگر زلزله بیاید زیر ساخت این شهر، برای وقوع زلزله‌‏ای با این مقیاس، آمادگی ندارد.
بیات, درخصوص راه‌‏کارهایی که می‌‏توان، در به حداقل رساندن آسیب‌‏های ناشی از زلزله به کار برد، گفت: آموزش مهمترین راه مقابله است تا آنجایی که ممکن است، باید از طریق رسانه‌‏های ملی و رسانه‌‏های گروهی، مردم را آموزش دهیم، فرض را بر این بگذاریم که تا 2 ماه یا 3 ماه دیگر زلزله در تهران رخ خواهد داد و بیایم خسارت ناشی از زلزله را حساب کرد و یک صدم از بودجه مورد نظر را به زلزله اختصاص دهیم.
وی افزود: با ایجاد زیرساخت‌‏های لازم برای شهر و ترمیم بافت‌‏های فرسوده، قطعا بسیاری از پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، ناشی از وقوع زلزله در تهران کاهش پیدا می‌‏کند.
وی در پایان افزود: باید علاج واقعه را قبل از وقوع آن کرد که متاسفانه ما همیشه دنبال این هستیم که اتفاقی بیفتد، بعد به فکر آن بیفتیم و از روش سنتی و عاطفی به حل بحران بپردازیم.

کلید واژه ها: تهران


نظر شما :