افغانستان ذخیره مس بالقوه ای را عرضه خواهد کرد
وزیر معادن افغانستان ابراهیم عادل گفت: بزودی افغانستان ذخیره مس بالقوه ای با بالاترین کیفیت را برای سرمایه گذاری خارجی عرضه خواهد کرد.
وی گفت: کشور افغانستان ذخایر عظیم بالقوه ای و اکتشاف نشدهای از مواد معدنی در اختیار دارد.
معدن مس آیناک که در 30 کیلومتری جنوب کابل واقع شده و 2000 سال قدمت معدنکاری دارد، از ذخیره Strat bound 240میلیون تنی با عیار 3/2 درصد برخوردار است.
وزیر معادن افغانستان افزود: در این مینرالها به میزان 5 درصد عملیات اکتشافی صورت پذیرفته، اما در مورد 95 درصد کشور عملیاتی صورت نگرفته است.
عادل گفت: از یک شرکت مشاوره آمریکایی خواسته ایم تا اسناد مناقصه را برای بررسی ذخیره آیناک تهیه کند. انتظار می رود مناقصه در ظرف 6 ماه آینده اعلام شود.
شرکت Survey British Geological در این مورد فعالیت دارد و کار ترجمه و بررسی گزارشهایی را که زمین شناسان روسی طی 15 سال در دهه های 1970 و 1980 در افغانستان تهیه کرده اند بر عهده گرفته است.
اداره اکتشافات افغانستان در زمان جنگ داخلی در خطوط مقدم جبهه کابل واقع شده بود و ساختمان آن تخریب شد و نمونه های جمع آوری شده به سرقت رفت. اما اکثر اسناد روسی بطور معجزه آسایی باقی مانده اند.
Stan coats از شرکت اکتشافاتی انگلیس که در اکتشافات به افغانها کمک می کند، گفت: به رغم تمام مشکلات زمان جنگ داخلی و پیامدهای آن، آنها طوری مدیریت کرده اند که بیشتر اسناد خود را نگه داشته اند.
Coats گفت: برخی از افراد اسناد را به خانه های خود برده اند و بعد از آرام شدن اوضاع آنها را بازگردانده اند.
منطقه معدنی آیناک در سال 1990 اردوگاه آموزشی القاعده بود و نیروهای آنها جعبه های چوبی نمونه های اکتشافی را که روسها جمع آوری کرده بودند، سوزاندند و به دلیل قاطی شدن نمونه ها، عملاً استفاده از آنها امکان پذیر نیست.
وزارت معادن بر این عقیده است که این معدن به برنده مناقصه اجاره داده شود، اما وزارت دارایی به دنبال اخذ مالیات بر درآمد و حقوق گمرکی است.
آیناک در استان لوگار قراردارد و از نظر شورشیان طالبان استراتژیک نیست و آنها در مناطق جنوب و شرق مستقر هستند. گرچه تحلیلگران امنیتی می گویند کاملاً امن نیست.عادل گفت: این معدن منتهی به جاده اصلی می شود و به پاکستان هم راه دارد که کمک زیادی به هر شرکتی است که در معدن مشغول به کار شود. وی اضافه کرد : افغانستان محدوده ای از ذخایر شناخته شده ای مثل آهن، ذغال سنگ، طلا، مرمر، سنگ عقیق، فلزات گرانبها و نیمه گرانبها دارد. به گفته وی بجز الماس، هر ذخیره ای در افغانستان یافت می شود که هیچ کار اکتشافی روی آنها صورت نگرفته است
نظر شما :