<P dir=rtl>سالانه 100 هزار تن بر تولید روی ایران افزوده میشود</P>
سالانه 100 هزار تن بر تولید روی ایران افزوده میشود
احمد بختیار، سفیر فنلاند و وابستگان بازرگانی سوئیس و اسپانیا دیروز برای حضور در مراسم امضای قرار داد احداث کارخانههای تولید شمش روی زنجان، پا به عمارت باشکوه وزارت امور خارجه در منطقه فرمانیه تهران گذاشتند.
این مقامات آمدند تا در کنار رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و جمعی دیگر از مقامات ایرانی، شاهد امضای طرحی باشند که بر اساس آن سالانه 100 هزار تن به ظرفیت تولید شمش روی کشورمان افزوده میشود.
بر همین اساس، صنعت روی ایران، با احداث واحدهای جدید، تولید روی را در مقیاس جهانی تجربه خواهد کرد. چرا که بررسیها نشان میدهد، کشورهای پیشگام تولید شمش روی، برای حضوری مستمر در این بازار، تمام واحدهای تولید شمش روی خود را برای بیش از 100 هزار تن تعریف کردهاند.
توسعه صنعت روی از آن جهت اهمیت دارد که طبق پیشبینیهای شرکت بروک هانت (Brook Hunt)، حداقل تا 13 سال آینده قیمت فلز روی افزایش چشمگیری خواهد یافت و در نهایت به مرز 1400 دلار در هر تن خواهد رسید. هر چند اوج رشد قیمتها در سالهای 2007 و 2015 رخ خواهد داد و مرز 1600 دلار را در مینوردد، اما به نقطهای میرسد که تولید آن صرفه اقتصادی در پی خواهد داشت. این در شرایطی است که در دهه گذشته میلادی (به استثنای 1997) به دلیل پیش افتادن میزان تولید از مصرف، بازارهای جهانی روی دوره کم فروغی را از سر گذراند طوری که در آغاز هزاره سوم میلادی قیمت هر تن شمش روی از 1660 دلار سال 90 میلادی به 780 دلار تنزل پیدا کرد. اما در سالهای اخیر، چین همانطور که بخش اعظمی از بازارهای جهانی را متلاطم کرد، فلز روی را نیز در سیطره مصرف خود قرار داد و به یکباره با مصرف 5/1 میلیون تن شمش به بزرگترین مصرف کننده روی درآمد.
در این سو، کشورمان نیز برای افزایش سهم 7/0 درصدی مصرف روی، پا به میدان رقابت این بازار گذارده است. این حرکت با توسعه صنعت روی ایران از ناحیه معدن عظیم سرب و روی زنجان، همگام شده است.
معدن سرب و روی انگوران زنجان با داشتن بیش از 9/3 میلیون تن فلز محتوی روی، یکی از غنیترین معادن این فلز در جهان به شمار میآید. البته پیش از این در سالهای قبل از انقلاب و در سال 1352 استخراج از این معدن آغاز شده بود اما با وقوع انقلاب، شرایط جنگ تحمیلی و رغبت پایین شرکتهای خارجی، توسعه صنعت روی به طور مداوم به تعویق افتاد. طوری که تنها برای احداث واحد 100 هزار تنی شمش روی، به کرات ظرفیت تولید آن تغییر کرد و همزمان قریب به 9 مرتبه، احداث آن به تعویق افتاد.
در خلال این فرآیند، هیات دولت در سال 1375، احداث واحد 100 هزار تنی (2 واحد 50 هزار تنی) شمش روی را در دستور کار بخش معدن قرار داد. در آن مصوبه پیشبینی شده بود بخش خصوصی برای راهاندازی آن واحد پیشقدم شود اما نهایتا در سال 81 به سبب عدم وجود شرکتی مقتدر برای اجرای چنین طرحی، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، اقدام به مشارکت با بخش خصوصی کرد تا طرح یاد شده از حال سکون خارج شود. به همین سبب شرکت تولید روی ایران تاسیس شد تا توسعه صنعت روی از فاز جدیدی پیگیری شود.
در نهایت در تیرماه 82، اسناد مناقصه ارائه شد پس از آن در 12 بهمن سال گذشته، شرکت تولید روی ایران بر اساس گزارش مشاور، پیشنهاد گروه کاهزبا، اتوکمپو (فنلاند) - آبب (سوئیس) - تیم (اسپانیا) و بلندپایه که حائز بیشترین امتیاز فنی و کمترین قیمت بود، را پذیرفت. طوری که این گروه موظف شد در مدت 36 ماه پس از تنفیذ قرارداد، کارخانجات 100 هزار تنی تولید شمش روی را به صورت کلید گردان (Turn Key)، آماده بهرهبرداری نمایند
نظر شما :