<P dir=rtl>طرح اکتشافات معدنی سیستان و بلوچستان با مشکلات اعتباری جدی مواجه است</P>

۱۳ خرداد ۱۳۸۳ | ۱۶:۱۷ کد : ۸۱۱ رويدادهاى زمين و معدن
تعداد بازدید:۱۴۹۳
<P dir=rtl>دکتر محمد رضا هزاره مجری طرح اکتشافات معدنی سیستان و بلوچستان در گفتگوی اختصاصی با بخش خبری وب سایت سازمان زمین شناسی ...</P>

دکتر محمدرضا هزاره مجری طرح اکتشافات معدنی سیستان و بلوچستان سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در گفتگوی اختصاصی با بخش خبری وب‌سایت سازمان زمین شناسی، فعالیتهای این سازمان را در قالب طرح های اکتشافی سیستماتیک در مناطق مختلف کشور بسیار حائز اهمیت خواند و اکتشافات معدنی انجام شده را با توجه به شرایط خاص حاکم بر این استان با محدودیت قراردادن 3 هدف کلی که شامل بررسی اکتشافات سیستماتیک ناحیه‌ای - اکتشافات موضوعی و همچنین راه اندازی اولین آزمایشگاه معدنی در این منطقه از کشور بود بسیار چشمگیر برشمرد.
وی در توضیحات بیشتر پیرامون اکتشافات سیستماتیک آغاز شده از آغاز سال 81 تاکنون به 5 لایه اطلاعاتی زمین شناسی، ژئوشیمی ، ژئوفیزیک ، دورسنجی و زمین شناسی اقتصادی اشاره کرد و گفت: این لایه های اطلاعاتی در نهایت با تلفیق در سیستم GIS  مناطق پتانسیل دار را از نظر اکتشافات سیستماتیک مشخص خواهد ساخت. از جمله عملیات اکتشافی انجام شده در دو زون ایرانشهر _ سرباز و انتهای جنوبی زون جبال بارز _ مگسان  به وسعت 35 کیلومترمربع که در این مدت بیش از 10 هزار نمونه برداشت شده که در نهایت منجر به شناسایی 17 منطقه پتانسیل دار از جمله عناصر طلادار ، مس ، کروم و کبالت را فراهم ساخته است.
دکتر هزاره ای اکتشافات موضوعی انجام شده را امیدوار کننده دانست و مناطقی را که از لحاظ کانی سازی طلا چشم انداز روشنی را در آینده متصور می سازد ارزشمند تلقی کرد و گفت : با اقدامات انجام شده در محدوده مطالعاتی شمال بزمان توانستیم اکتشافات ماهواره‌ای  ژئوشیمایی و تهیه نقشه های زمین شناسی را انجام دهیم که ماحصل آن معرفی 3 محدوده پتانسیل دار جهت اکتشافات طلا بود. دراولویت اکتشافی اول بیش از 30 ترانشه حفر گردید که 25% از کل نمونه های گرفته شده عیار طلای بیش از 1 گرم در تن  را روشن ساخت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اقدامات انجام شده در خصوص مطالعات دورسنجی، بهره گیری از مشاوران داخلی و خارجی را در این خصوص مورد توجه قرار داد و با اشاره به پردازش تصاویر ماهواره ای لندست و استر افزود: راه اندازی بانک اطلاعاتی در سیستان و بلوچستان و تهیه اطلاعات و داده ها و نیز پردازش داده های ماهواره ای از جمله اقداماتی است که در آینده در رأس برنامه های سازمان زمین شناسی قرار خواهد گرفت. وی همچنین به علت محدود بودن زمان اجرای پروژه ها و حصول نتایج و تقویت بخش خصوصی در مورد اکتشافات موضوعی، غیر از عملیات پایه ای و زیربنایی که توسط سازمان زمین شناسی انجام می گیرد، الحاق مناطقی را که امکان واگذاری عملیات اکتشافی به مشاوران داخلی و خارجی را دارا می باشند یادآور شد .
مجری طرح اکتشافات معدنی سیستماتیک سیستان و بلوچستان در خصوص اکتشافات لیتوژئوشیمیایی و تهیه نقشه های زمین شناسی در مقیاس 1:5000 و اجرای آن در محدوده مطالعاتی چاهون سیاه جنگل اشاره کرد و افزود: این محدوده قبلاٌ توسط سازمان زمین شناسی مورد مطالعه قرار گرفته بود که در راستای تکمیل اکتشافات انجام شده، اقدامات لازم در خصوص اکتشافات ژئوشیمیایی صورت گرفت. همچنین طرح پی جویی آنتیموان در قسمتهای شمالی استان سیستان و بلوچستان نیز منجر به اکتشاف چندین رگه آنتیموان با خلوص بالا شده است . گفتنی است در نمونه های لیتوژئوشیمیایی منطقه سیاه جنگل تا 5/4 gr  در تن طلا مشاهده شده است که در مجموع با ارزیابی های دقیق تر و آنالیز نمونه های گرفته شده در صورت مطلوب بودن نتایج آزمایشگاهی ادامه عملیات اکتشافی در این منطقه ادامه پیدا خواهد کرد.
دکتر هزاره ای راه اندازی اولین آزمایشگاه معدنی در استان سیستان و بلوچستان را متذکر شد و ادامه داد: این آزمایشگاه با بهره گیری از جدیدترین دستگاهها و برخورداری از قسمتهای مختلف از جمله بخش آماده سازی نمونه ها (خردایش، نرمایش پرس نمونه، محلول سازی نمونه)، بخش آنالیز نمونه ها (دستگاه جذب اتمی و XRF) و بخش مطالعات سنگ شناسی و کانی سنگین هم اینک فعالیت خود را در خصوص مواد معدنی آغاز کرده است.
لازم به ذکر است این آزمایشگاه علاوه بر تأمین آنالیز اکتشافات سازمان زمین شناسی، نیاز بخش خصوصی را نیز برطرف ساخته بطوریکه طی 6 ماهه گذشته بالغ بر 14000 آنالیز در این آزمایشگاه صورت گرفته است.
دکتر هزاره ای مجری طرح اکتشافات معدنی سیستماتیک استان سیستان و بلوچستان در بخش پایانی سخنانش خاطر نشان کرد: شروع این طرح از سال 81 بود اما اجرای عملی آن از شهریور سال 81 آغاز شد ما در شرایطی کار را شروع کردیم که هنوز موافقت نامه و بودجه مورد نظر تخصیص پیدا نکرده بود با این حال توانستیم با مساعدتهایی که سازمان زمین شناسی مبذول داشت و حساسیتهایی که از اجرای این طرح از نظر مطالعات اکتشافی در کشور احساس می شد با وجود تمام کاستی ها، در مدت زمان کمتر از 2 سال آن را شروع و به نتایج مطلوب برسیم  . مضافاٌ بر آن ، گفتن این نکته ضروری بنظر می رسد که با توجه به اتمام برنامه های پیش بینی شده بعلت عدم تخصیص اعتبارات صحیح ، متأسف هستیم از اینکه بگوییم هنوز اعتبارات و میزان بودجه تعیین شده در سال 82 ارائه نشده است.
در این بین می توان گفت تنها راهکار اساسی در رفع مشکلات زیر ساختی در خصوص بهبود وضعیت صنعت در کشور حل مشکلات اعتباری مطابق با استانداردهای جهانی و صنعتی است چرا که با وجود تلاش بی وقفه کارشناسان ماهر و با توجه به شرایط بسیار سخت و طاقت فرسا و خطرناک حاکم بر این گونه مناطق و با عنایت به شرایط کار سخت و پرحجمی که وجود دارد بهتر است دولتمردان و ارگانهای زیربط در خصوص تخصیص اعتبارات و بودجه های اختصاص یافته به طرح های اکتشافی بذل توجه بیشتری داشته تا در آینده شاهد بالندگی کشور در خصوص فعالیتهای صنعتی در کشور باشیم

کلید واژه ها: خراسان رضوى


نظر شما :