<P dir=rtl>بهره‌وری در معادن ایران از سطح پایینی برخوردار است</P>

۳۱ اردیبهشت ۱۳۸۳ | ۰۸:۰۱ کد : ۷۰۷ رويدادهاى زمين و معدن
تعداد بازدید:۹۱۹
<P dir=rtl>دکتر سید کاظم اورعی، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه استرلینگ انگلیس، با اعلام این مطلب گفت: بهره‌وری در معادن ایران از سطح پایینی برخوردار است. زیرا معادن ایران به آن صورت پیشرفت نکرده است... <BR></P>

بهره‌وری در معادن ایران از سطح پایینی برخوردار است


دکتر سید کاظم اورعی، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه استرلینگ انگلیس، با اعلام این مطلب گفت: بهره‌وری در معادن ایران از سطح پایینی برخوردار است. زیرا معادن ایران به آن صورت پیشرفت نکرده است.
دکتر اورعی در ادامه گفت‌وگویی که با وی انجام دادیم افزود: بعد از انقلاب شرایط اقتصادی به گونه‌ای بود که صنایع کوتاه مدت جذاب‌تر بود.
به دلیل اینکه معدن بلندترین صنعت است و سرمایه‌گذاری زیاد با ریسک‌پذیری بالا می‌خواهد، مدت زیادی در معادن ایران سرمایه‌گذاری نشد.
البته قانون معادن اوایل انقلاب هم به هیچ‌وجه مناسب برای کشور نبود. صنعت کشور نمی‌توانست بدون معادن زنده بماند بنابراین دولت خودش سرمایه‌گذاری را در معادن شروع کرد که دولتی شدن یک صنعت برابر با بهره‌وری را بالا نبردن است.
تمام این عوامل باعث شد که بهره‌وری در معادن ایران به حد بسیار نامطلوبی برسد.
وی تصریح کرد: سیستم اقتصادی کشور در رابطه با معادن مشکلاتی دارد. در ایران فرق بین خصوصی و عمومی توضیح داده نشده است. به همین دلیل بهتر است مسوولین کار دیگری انجام دهند و بگویند که دولتی‌ها را عمومی نگه می‌داریم ولی غیر دولتی‌اش می‌کنیم و نوع تملکش را عوض می‌کنیم به عبارت دیگر عمومی را غیردولتی‌اش می‌کنیم به جای اینکه خصوصی‌اش کنیم. اگر این کار انجام شود یک معدن به جای اینکه متعلق به وزارت صنایع و معادن باشد متعلق به یک میلیون نفر یا مثلا 5 میلیون نفر خواهد بود که در قالب شرکت‌های سهامی عام فعالیت خواهند کرد. کافی است چند شرکت به این شکل در کشور شکل بگیرد تا حالت رقابت به وجود آید.
این عضو هیأت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه اولین نفر در ایران و دومین کسی است که در دنیا در مورد بهره‌وری در معادن صحبت کرده است گفت: بهره‌وری یک موضوع سنگین اقتصادی است اما بهره‌وری، مهندسی جدید است. عمر بهره‌وری در معادن به سال 1977 می‌رسد که در آن سال بهره‌وری در معادن به دنیا آمد.
او گفت: بهره‌وری موضوعی است که در مورد آن صحبت زیاد است و تعریف و محاسبه از آن کم و سخت است. مسلما یک تعریف کلی در مورد بهره‌وری صدق می‌کند و آن میزان بهره‌کشی از منابع اقتصادی است.
وی افزود: تعریف بهره‌وری صددرصد نسبی است و نمی‌توان یک فرمول بهره‌وری ارائه داد که همه‌جا کاربرد داشته باشد. از شاخص‌هایی که در مورد بهره‌وری موجود است، بهره‌وری جامع برای معادن بهترین شاخص می‌باشد که تعریف آن عبارت است از میزان ماده معدنی که تولید شده تقسیم بر تمام منابع اقتصادی موجود که وارد یک صنعت شده است.
دکتر اورعی در پاسخ به سوالی مبنی بر ارتباط مهندسی ارزش با بهره‌وری گفت: در حقیقت می‌توان گفت: بهره‌وری و مهندسی ارزش با هم معادل‌اند. بهره‌وری ارزش را تایید می‌کند. باید این موضوع در نظر باشد که حتماً بهره‌وری به نحوی به اقتصاد مربوط باشد. به طور خلاصه ساختار باید اقتصادی باشد و گرنه تعریف بهره‌وری ما تعریف خوبی نیست. این اقتصاد که می‌گوییم یعنی چه؟ یعنی ارزش افزوده‌ را اضافه بکند. یکی از تعاریف بهره‌وری بر مبنای ارزش افزوده است. بهره‌وری ارزش افزوده‌ برای صنعت به وجود می‌آورد. هر گاه بهره‌وری زیاد شود سوددهی افزایش می‌یابد.
وی تصریح کرد: فرسودگی ماشین‌آلات‌ معدنی ما یک دلیل برای پایین بودن بهره‌وری در معادن است و شکی در این نیست.
او گفت: بهره‌وری در همه جای ایران در حد مطلوبی که شایسته ایران و ایرانیان باشد نیست و‌آمار و مقالات نوشته شده این موضوع را نشان می‌دهند. پس باید همت شود که بهره‌وری در همه‌ جای کشور بالا رود و برای این کار مناسب است که صحبت در مورد بهره‌وری شروع شود. باید بحث تداوم داشته باشد تا مسوولین قبول کنند که اگر بهره‌وری در معادن کشور بالا رود همه چیز بهتر خواهد شد.


روزنامه دنیای اقتصاد

کلید واژه ها: سایر موارد


نظر شما :