چهارمین همایش مراکز تحقیق و توسعه صنایع ومعادن آغاز بکار کرد
چهارمین همایش مراکز تحقیق و توسعه صنایع ومعادن روز گذشته با حضور وزیر صنایع، قائم مقام معاونت برنامهریزی وزارت صنایع، تولیدکنندگان و محققین در سالن اجلاس سران ...
چهارمین همایش مراکز تحقیق و توسعه صنایع ومعادن روز گذشته با حضور وزیر صنایع، قائم مقام معاونت برنامهریزی وزارت صنایع، تولیدکنندگان و محققین در سالن اجلاس سران برگزار شد.
در ابتدای مراسم اسحاق جهانگیری وزیر صنایع و معادن، اطلاعات و آماری را در مورد وضعیت کنونی تحقیقات در صنعت و ضرورت توجه به این بخش برای رسیدن به توسعه اقتصادی مطلوب و مورد نظر در چشمانداز 20 ساله، بیان کرد.
وی گفت: سهم تحقیقات و توسعه در کشورهای صنعتی که رشد صنعتی در آنها با شتاب بالایی در حال افزایش است بین 1 تا 2 درصد تولید ناخالص داخلی آن کشورهاست.
اما این رقم در کشور ما در حدود 5/0 درصد از تولید ناخالص داخلی است.
وی افزود: خیلی از بنگاههای اقتصادی و واحدهای صنعتی و تولیدی هنوز به این تصمیم نرسیدهاند که واحد تحقیقات و توسعه(R& D) در کارخانه تأسیس کنند.
جهانگیری عواملی چون اصلاح خطوط تولیدی و فرایند تولید، کاهش ضایعات، کاهش مصرف مواد اولیه و انرژی، ارتقاء کیفیت محصول، تولید مطلوب مطابق با نیاز و خواست مشتری، رقابتی شدن محصول به لحاظ قیمت و کیفیت در مقایسه با نوع خارجی و ارتقاء تکنولوژی تولید را از جمله شاخصهای مورد توجه در قانون بازسازی و نوسازی صنایع عنوان کرد و افزود: مجموعه این عوامل در صورت توجه مدیران بنگاههای تولیدی به بخش تحقیقات و توسعه در کارخانه میتواند اجرا شود.
وزیر صنایع و معادن کشورمان در ادامه با اشاره به پیشبینی رسیدن به رشد 8 درصدی در بخش اقتصاد در چشم انداز 20 ساله، خاطرنشان کرد: رسیدن به رشد 8 درصدی در اقتصاد آن هم در یک دوره کوتاه 20 ساله، در دنیا یا اتفاق نیفتاده و یا تعداد کشورهایی که به این رشد اقتصادی در این مدت رسیدهاند، تعدادشان از انگشتان یک دست هم کمتر بوده است.
وی رسیدن به رشد 8 درصدی در اقتصاد را در صورت سرمایهگذاری 12 درصدی در سال، امکانپذیر دانست و گفت: بهرهوری از عوامل تولید یکی از روشهای انباشت سرمایه است که میتواند ما را برای رسیدن به رشد 8 درصدی در اقتصاد کمک کند.
وی در ادامه افزود: این در حالی است که طی 30 سال گذشته سهم عوامل تولید در رشد اقتصادی کشور منفی بوده است.
در صورتیکه تجربه کشورهای دیگری که به این رشد اقتصادی رسیدهاند، نشان میدهد بهرهوری از عوامل تولید تا 50 درصد در رسیدن به رشد اقتصادی نقش داشته است.
جهانگیری در ادامه گفت: رشد توانمند و مؤثر در بخش اقتصاد و صنعت جز با رشد بهره وری در عوامل تولید محقق نخواهد شد و در این راستا توجه به نقش آموزش و پژوهش در واحدهای صنعتی و استفاده از تجربیات و اطلاعات واحدهای R&D در کارخانهها میتواند مؤثر واقع شود.
وزیر صنایع همچنین به استراتژی توسعه صنعتی اشاره کرد و گفت: در این استراتژی توجه جدی به رقابتپذیری در صنایع اشاره شده است و در این میان میزان صادرات صنعتی و معدنی شاخص اصلی برای رقابتپذیری صنایع است.
وی افزود: در طول 23 سال گذشته صادرات غیر نفتی از 600 میلیون دلار به 6 میلیارد دلار رسیده است و سهم صادرات کالاهای صنعتی و معدنی حدود 15 درصد کل صادرات غیر نفتی است.
در حالی که در کشورهای در حال توسعهای که توسعه صنعتی را همزمان با ما شروع کردند، صادرات کالاهای صنعتی و معدنی در آنها 70 تا 90 درصد صادرات غیر نفتیشان است.
وی میزان صادرات کالاهای غیر نفتی را در سال 1388 حدود 15 میلیارد دلار پیشبینی کرد و گفت: پیشبینی میشود 12 میلیارد دلار از این رقم مربوط به کالاهای صنعتی و معدنی باشد. وزیر صنایع در ادامه همچنین 65 تا 70 درصد از صادرات صنعتی را متکی به مواد اولیه و به صورت نیمه خام ذکر کرد و گفت: حدود 30 درصد دیگر از صادرات صنعتی نیز از تکنولوژی متوسط برخوردار است و یک درصد نیز شامل صنایع مجهز به تکنولوژی پیشرفته است. در صورتیکه در بازارهای جهانی بیشترین صادرات صنعتی شامل صنایع پیشرفته است. وی تصریح کرد: صنایع با تکنولوژی پیشرفته مدت زمان کوتاهی است که در دنیا کار خود را شروع کرده و لذا ما هم میتوانیم در صورت توجه به آن، در این زمینه توانمند شویم. جهانگیری با اشاره به لزوم ارتباط هر چه بیشتر بین دانشگاه و صنعت گفت: واحد تحقیق و توسعه در بنگاهها میتواند تجلی این ارتباط باشد و واحد R&D جایی است که نیروهای متخصص دانشگاهی میتوانند به عنوان کانون فکر و تحولات نرمافزاری در داخل بنگاهها باشند.
نظر شما :