<P dir=rtl><STRONG>احتمال افزایش قیمت فولاد</STRONG></P>
احتمال افزایش قیمت فولاد
به پیشبینی برخی از فعالان صنعت فولاد با توجه به افزایش تقاضا در کشورها شرق آسیا و خاورمیانه در ماههای آینده احتمال افزایش بهای فولاد در بازارهای جهانی به 500 دلار در هر تن وجود دارد. در زمان حاضر بهای هر تن فولاد در بازارهای جهانی حداقل بین 450 تا 480 دلار در نوسان است. در برخی از کشورهای خاورمیانه مانند امارات و به ویژه دبی که صنعت ساخت و ساز آن رو به رشد است و عراق که نیازمند بازسازی است، تقاضا برای فولاد بسیار افزایش یافته است و این امر خود در افزایش احتمالی بهای فولاد در آینده نقش خواهد داشت. دبی در سالهای اخیر شاهد افزایش فعالیتهای ساختمانی بوده که این امر در افزایش بهای فولاد تاثیر خواهد داشت. کارشناسان صنعت فولاد اقدامات بازسازی در عراق را نیز از جمله عواملی اصلی در افزایش احتمالی بهای فولاد میدانند و انتظار میرود تقاضای فولاد عراق توسط دو کشور ایران و ترکیه تأمین شود. در عین حال بهای فولاد در یک سال و نیم گذشته حدود 50 درصد افزایش داشته است. به گفته فولادسازان صنعت فولاد در 7 سال اخیر در یک چرخه نزولی قرار داشته و در دوره یاد شده که از آن به عنوان بدترین دوران صنعت فولاد یاد میشود بهای این کالا به کمتر از 170 دلار در هر تن سقوط کرد. بر این اساس متوسط بهای هر تن فولاد در ژاپن در سال گذشته در اروپا به حدود 240 دلار رسید اما این صنعت در 18 ماهه اخیر با نوسان کمتری روبرو بود به گونهای که بهای آن در سال جاری میلادی به 350 دلار در هر تن افزایش یافت. نرخ فولاد با توجه به رشد تقاضا در چین و برخی از کشورها شرق آسیا مانند ژاپن، کره و اندونزی احتمالا به بیش از 450 دلار در هر تن افزایش خواهد یافت. بر این اساس یک سوم از تقاضای کنونی فولاد مربوط به کشور چین و مابقی آن متعلق به کشورهای شرق آسیا است.
به طور کلی و با نگاهی به آمار معاملات محصولات فولادی در ماههای اخیر باید اذعان داشت که تداوم افزایش قیمتها در بازارهای جهانی کماکان ادامه خواهد داشت. دلیل این ادعا نیز افزایش 30 درصدی قیمت انواع محصولات فولادی در سه ماه گذشته است که همچنان با سرعت زیادی این افزایش قیمت ادامه خواهد داشت. کارشناسان صنعت فولاد از جمله دلایل این امر را افزایش هزینه مواد اولیه و کمبود آن در بازار، افزایش تقاضای محصولات فولادی و مشتقات خام آن در جهان به ویژه در کشور چین و مناطق آسیا، خاورمیانه و آمریکای شمالی، تداوم کمبود سنگ آهن، افزایش قیمت آهن قراضه به دلیل تقاضای بالای آن، افزایش قیمت کک کوره بلند و آهن اسفنجی، افزایش هزینه حمل و نقل، پیشبینی کاهش صادرات روسیه و تصویب قوانین محدود کننده در اروپا از جمله قانون محدود سازی حمل و نقل، پیشبینی کاهش صادرات روسیه و تصویب قوانین محدود کننده در اروپا از جمله قانون محدود سازی گازهای آلاینده محیط زیست (1) برشمردهاند. بنابراین با اشاره به موارد فوق پیشبینی افزایش قیمت بیشتر برای ماههای آینده واقعیتر میگردد.
رشدی که بدون وقفه ادامه خواهد یافت
بر اساس آمارهای موجود مصرف جهانی فولاد تا سال 2006 هر سال حدود 9/2 درصد رشد خواهد داشت که بخش عمدهای از این اضافه مصرف در کشور پرجمعیت چین خواهد بود. گفته میشود چین طی سالهای آینده به طور متوسط هر سال 7/6 درصد افزایش تقاضا برای فولاد خواهد داشت به عبارت دیگر کارشناسان بر این باورند که میزان افزایش برای فولاد در سالهای آینده در هیچ کشوری به اندازه چین نخواهد بود. بر اساس این اظهار نظرها رشد اقتصادی این کشور طی سالهای آینده حداقل 7 درصد پیشبینی شده است. در جنوب شرقی آسیا نیز بدون تاثیرپذیری چندانی از وضعیت بحرانی ژاپن، چشماندازها رو به بهبود است بدیهی است در صورت بازگشت کشورهایی همچون اندونزی، سنگاپور، تایلند، کره جنوبی و ... به وضعیت قبل از سال 1997 میتوان افزایش تقاضا برای محصولات فولادی را در آینده انتظار داشت. همانگونه که اشاره شد برغم ابهامات موجود در وضعیت آینده اقتصاد جهان، چشم انداز تولید فولاد روشن است و تولیدکنندگان محصولات فولادی نیازی به نگرانی در مورد آینده این صنعت ندارند.
نظر شما :