خبر خوب برای اهالی زمین؛ سوراخ اوزون در سال ۲۰۲۲ به کاهش خود ادامه میدهد
سطح تخریب شده لایه اوزون بر روی قطب جنوب کمی کمتر از سال گذشته بود و به طور کلی روند کاهشی کلی سالهای اخیر را ادامه داد.

به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا به نقل از (سای تک دیلی)، بین ۷ سپتامبر ۲۰۲۲ تا ۱۳ اکتبر ۲۰۲۲، سوراخ ازن سالانه قطب جنوب به مساحت متوسط ۲۳.۲ میلیون کیلومتر مربع (۹.۰ میلیون مایل مربع) رسید. این منطقه تخلیه شده از لایه اوزون بر روی قطب جنوب کمی کمتر از میانگین دوره مشابه در سال گذشته بود. این نشان دهنده تداوم کلی روند کاهشی سالهای اخیر است.
پل نیومن، دانشمند ارشد علوم زمین در مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا، گفت: با گذشت زمان، پیشرفت ثابتی در حال انجام است و حفره کوچکتر میشود. ما شاهد تغییراتی هستیم، زیرا تغییرات آب و هوا و عوامل دیگر باعث میشود که اعداد از روز به روز و هفته به هفته کمی تغییر کنند. اما به طور کلی، ما شاهد کاهش آن در طول دو دهه گذشته هستیم. حذف مواد مخرب لایه لایه ازن از طریق پروتکل مونترال باعث کوچک شدن این حفره شده است.
هر ماه سپتامبر، لایه اوزون - بخشی از استراتوسفر که از سیاره ما در برابر پرتوهای فرابنفش خورشید محافظت میکند - نازک میشود و یک "حفره ازن" در بالای قطب جنوب تشکیل میدهد. هر زمستان جنوبی، اشکال فعال شیمیایی کلر و برم موجود در جو، که از ترکیبات تولید شده توسط انسان به دست میآیند، به ابرهای قطبی در ارتفاع بالا میچسبند. پس از طلوع خورشید در پایان زمستان قطب جنوب، کلر و برم فعال واکنشهای تخریب لایه ازن را آغاز میکنند.
در NASA و NOAA، دانشمندان رشد و شکست سوراخ اوزون را با ابزارهای موجود در ماهوارههای Aura، Suomi NPP و NOAA-۲۰ شناسایی و اندازهگیری میکنند. در ۵ اکتبر ۲۰۲۲، این ماهوارهها حداکثر سوراخ ازن یک روزه را به وسعت ۲۶.۴ میلیون کیلومتر مربع (۱۰.۲ میلیون مایل مربع) مشاهده کردند که کمی بزرگتر از سال گذشته بود.
نقشه پایین اندازه و شکل سوراخ اوزون بر روی قطب جنوب را در آن روز نشان میدهد.
نظر شما :