حضور مدیریت زمین‌شناسی دریایی سازمان زمین‌شناسی کشور در نمایشگاه گرامیداشت روز ملی خلیج‌فارس

۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ | ۱۲:۲۳ کد : ۲۶۹۸۱ اخبار روابط عمومى گزارش تصويري
تعداد بازدید:۷۸۳
حضور مدیریت زمین‌شناسی دریایی سازمان زمین‌شناسی کشور در نمایشگاه گرامیداشت روز ملی خلیج‌فارس

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، نمایشگاه گرامیداشت روز ملی خلیج‌فارس با همکاری پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح برگزار شد.

بر اساس این گزارش؛ مدیران و کارشناسان مدیریت  زمین‌شناسی دریایی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در این نمایشگاه حضوری فعال داشتند و میزبان بازدیدکنندگان از غرفه این سازمان بودند.

همزمان با حضور دکتر علیرضا شهیدی معاون وزیر صمت و رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور ، امیر مجید فخری رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، سردار سرتیپ پاسدار سید مهدی فرحی جانشین وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و خانم سحر تاجبخش رئیس سازمان هواشناسی کشور و امیر دره‌باغی معاون آماد، پشتیبانی و تحقیقات صنعتی ستادکل نیروهای مسلح نیز از غرفه این سازمان بازدید کردند.

شایان ذکر است؛ این نمایشگاه با شعار "خلیج‌فارس خانه ماست"  در محل سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح سالن موزه خلیج فارس با محورهای اطلاعات مکانی، فناوری‌های ژئوماتیک و خلیج‌فارس، جغرافیا و ژئوپلیتیک خلیج‌فارس، نام خلیج‌فارس در آئینه اسناد، تاریخ و باستان‌شناسی خلیج‌فارس، آینده تحولات منطقه خلیج‌فارس و محیط‌زیست و خلیج‌فارس در حال برگزاری است.

گفتنی است، دهم اردیبهشت سالروز شکست اشغالگران پرتغالی در جزیره هرمز از سوی سپاه امامقلی خان سردار شاه عباس صفوی که به حضور و تسلط ۱۱۷ ساله آنان بر جزایر و آب‌های جنوبی ایران خاتمه داد، این روز در سال ۱۳۸۴ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی روز ملی خلیج‌فارس نام گرفته است.

استان هرمزگان با دارا بودن بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز دریایی از سواحل شرق استان (جاسک) در دریای عمان تا سواحل نیلگون خلیج‌فارس در شرق استان (پارسیان) و برخورداری از جزایر ۱۴ گانه خلیج فارس، یکی از مهم‌ترین و راهبردی ترین استان های ایران است که از جاذبه‌های منحصربه فردی چون جنگل‌های بی‌همتای حرا و مرغوب‌ترین مروارید جهان و ده ها اثر تاریخی و طبیعی برخوردار است.

خلیج فارس در ۲۴ تا ۳۰ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ تا ۵۶ درجه و ۲۵ دقیقه طول شرقی از نصف‌النهار گرینویچ قرار دارد.

مساحت خلیج‌فارس ۲۳۷ هزار و ۴۷۳ کیلومتر مربع است. طول آن حدود ۹۰۰ کیلومتر و عرض متوسط آن ۲۵۰ کیلومتر است و پس از خلیج مکزیک و خلیج هادسون سومین خلیج بزرگ جهان بشمار می‌آید.

خلیج‌فارس از شرق از طریق تنگه هرمز و دریای عمان به اقیانوس هند و دریای عرب راه دارد، و از غرب به دلتای رودخانه اروندرود، که حاصل پیوند دو رودخانه دجله و فرات و پیوستن رود کارون به آن است، ختم می‌شود و عمق خلیج‌فارس در بیشترین حالت، حدودا ۹۰ متر است.

طول مرز آبی کشور ایران با خلیج فارس، با احتساب جزایر در حدود ۱۸۰۰ کیلومتر و بدون احتساب جزایر در حدود ۱۴۰۰ کیلومتر است و عریض‌ترین بخش خلیج‌فارس ۱۸۰ مایل (۲۹۰ کیلومتر) است. عمیق‌ترین نقطه خلیج فارس با عمق ۹۳ متر در ۱۵ کیلومتری تنب بزرگ و کم عمق‌ترین نقطه آن با عمقی بین ۱۰ تا ۳۰ متر در سمت غرب است. همچنین جزایر متعددی در خلیج فارس وجود دارند.

جزیره قشم که در منابع تاریخی از آن به نام‌های کوان، ابرکافان، ابرکمان، برخت، طویله، بنی، لافت، کشم و سرانجام قشم یادشده، بزرگترین جزیره خلیج‌فارس است و تنگه هرمز، نیز آبراهی است بین استان هرمزگان در ایران و استان مسندم در کشور عمان که دریای عمان را به خلیج فارس پیوند می‌دهد. این گذرگاه یکی از راهبردی‌ترین مسیرهای بین‌المللی کشتیرانی در جهان به شمار می‌آید. طول این آبراه ۱۵۸ تا ۱۶۷ کیلومتر و عرض آن از بندرعباس تا راس شوریطه در عمان بین ۳۹ تا ۹۶ کیلومتر می‌باشد.  

ژرفای تنگه هرمز از خلیج‌فارس بیشتر است و به دلیل شیب تند کف آن از قسمت شمال به جنوب متغیر است، به طوری که در نزدیکی جزیره لارک، در حدود ۳۶ متر و در ساحل جنوبی و در نزدیکی شبه جزیره مسندم در کشور عمان به بیش از ۱۰۰ متر می‌رسد. در حالی که حداکثر عمق آب در خلیج فارس ۹۰ متر است. قوس آن، رو به شمال و به طرف درون فلات ایران قرار دارد و در نتیجه بیشترین خط ساحلی آن در راستای کرانه‌های ایران قرار گرفته‌است. تنگه هرمز دومین تنگه بین‌المللی شلوغ دنیاست. هر روز حدود ۱۶٫۵ تا ۱۷ میلیون بشکه نفت خام (برآورد ۲۰۰۶) که معادل ۴۰ درصد کل نفت حمل شده توسط کشتی‌های نفت‌کش و نزدیک به ۲۵ درصد کل عرضه جهانی نفت است و حدود ۶۸ درصد ذخایر شناخته‌شده نفت و گاز طبیعی دنیا در خلیج فارس قرار دارد و امنیت تنگه هرمز نقش کلیدی در تأمین بی‌وقفه انرژی دنیا دارد.

باریک‌ترین بخش تنگه هرمز ۲۱ مایل دریایی (۳۹ کیلومتر) عرض دارد. این بخش به دو قسمت تقسیم می‌شود که از ساحل ایران تا ۱۰٫۵ مایل جزء آب‌های سرزمینی ایران بوده و ۱۰٫۵ مایل باقی‌مانده جزء آب‌های سرزمینی عمان محسوب می‌شود. تمام کشتی‌های عبوری باید از آب‌های سرزمینی ایران یا عمان عبور کنند.

"خلیج‌فارس خانه ماست"

کلید واژه ها: گرامیداشت روز ملی خلیج‌فارس روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح دکتر علیرضا شهیدی معاون وزیر صمت و رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور امیر مجید فخری رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح خلیج‌فارس خانه ماست


نظر شما :