همایش رونق تولید با احیا، فعال‌سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس

۰۸ مرداد ۱۳۹۸ | ۰۰:۰۰ کد : ۲۳۷۸۲ اخبار روابط عمومى گزارش تصويري
تعداد بازدید:۱۴۷۱
همایش رونق تولید با احیا، فعال‌سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، همایش رونق تولید با محوریت و هدف احیا توسعه معادن کوچک مقیاس، امروز 8 مرداد در تهران و با حضور جمعی از مسئولان دولتی و بخش خصوصی آغاز به کار کرد.

بر اساس این گزارش، بسیج کمک‌های دولت برای راه‌اندازی معادن کوچک مقیاس غیرفعال، شناسایی سرمایه‌گذاران و سرمایه‌پذیران به‌منظور احیا معادن کوچک مقیاس، به عنوان یکی از راهبرد‌های اصلی اجرای اقتصاد مقاومتی از اهداف این همایش عنوان شده است.

۵۱ درصد پروژه‌های طلا در معادن کوچک مقیاس تبدیل به معدن شده است

بر همین اساس، معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت و رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور گفت: در آستانه ۶۰ سالگى این سازمان قرار داریم و در این سازمان در زمینه تولید اطلاعات گام‌هاى خوبى برداشته است.

علیرضا شهیدی با بیان این‌که عمده معادن کوچک مقیاس دنیا در حوزه غیرفلزى فعال هستند، خاطرنشان کرد: تعریف مشخصى درباره معادن کوچک وجود ندارد اما با توجه به اطلاعات ارائه شده بیشتر معادن کشور کوچک هستند.

وی تصریح کرد: میزان سرمایه‌گذارى، عمق معدن، تولید و تکنولوژى مواردى است که ما بر اساس آن معادن را دسته‌بندى می‌کنیم و در دنیا معدنکارى کوچک مقیاس بیشتر شامل معادن غیرفلزى هستند که سهم عمده آنها مربوط به معادن سنگ‌هاى قیمتى است.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان این‌که میزان معادن کوچک مقیاس در کشورهای در حال توسعه رو به افزایش است، گفت: میزان اشتغال در این معادن در سال۱۹۹۳ به میزان ۶ میلیون نفر، در سال ۱۹۹۹ به میزان ۱۳ میلیون نفر در سال ۲۰۱۴ به میزان ۳۰ میلیون نفر و در سال ۲۰۱۷ به میزان ۴۰ میلیون نفر بوده است.

معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت در ادامه با اشاره به این‌که یکى از ویژگى معادن کوچک تبدیل نرخ منابع اکتشافى به معدن است، تاکید کرد: میزان سرمایه‌گذارى و اکتشافات در دنیا در حال فاصله‌گیرى از هم هستند و اگر ما اکتشاف را به خوبى انجام ندهیم ورود بخش خصوصى سخت خواهد شد.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در پنل تخصصی همایش معادن کوچک با بیان این‌که در حال امضا قرارداد با ایمیدرو هستیم تا کار در پهنه ایوان دره را آغاز کنیم، تاکید کرد: در دنیا بیشترین معادن کوچک مقیاس غیرفلزی و به‌طور عمده سنگ‌های قیمتی هستند و معادن کوچک در آسیا آفریقا و آمریکای مرکزی و لاتین در کشورهای روبه توسعه در حال افزایش است.

شهیدی با اشاره به اینکه ۵۱ درصد پروژه‌های طلا در معادن کوچک مقیاس تبدیل به معدن شده‌اند، تصریح کرد: سهم معدنکاری کوچک مقیاس در دنیا متعلق به معادن طلا است و در این حالی است از سال ۲۰۰۰ به بعد علیرغم اینکه اکتشاف دارد زیاد می‌شود سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف ۳۲ درصد کاهش یافته است.

وی با بیان این‌که اگر اکتشاف نتوانیم داشته باشیم ورود بخش خصوصی به این بخش در حال سختتر شدن است، تصریح کرد:   شرکت‌های بزرگ معدنی در حال حرکت به سمت معادن بزرگ مقیاس پیش می‌روند.

30درصد از ارزش افزوده بخش معدن مربوط به معادن کوچک است

معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز گفت: امروز ۳۰ درصد ارزش افزوده بخش معدن مربوط به معادن کوچک است و اینگونه معادن حداقل سهم ۷۰ درصدی در اشتغال معادن را به خود اختصاص داده‌اند.

جعفر سرقینی افزود: پارسال ارزش تولیدات و زنجیره بلافصل که فرآوری باشد در بخش معدن و صنایع معدنی بالغ بر ۲۰ تا ۲۱ میلیارد دلار بود که براساس قیمت های روز دنیا محاسبه شده است.

وی اضافه کرد: شورای عالی معادن از فعالیت شورای هماهنگی معادن کوچک حمایت می کند و اکنون یک معدن کوچک مس با استخراج ۷۰۰ تن کنسانتره، ارزش سه میلیون دلاری دارد که این رقم در اقتصاد کشور قابل توجه است، البته با معادن بزرگ قابل مقایسه نیست.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: انتظار می‌رود سازمان ایمیدرو و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در اجرای فعال‌سازی معادن کوچک به استان‌های محروم توجه ویژه داشته باشند، هرچند که اکنون به استان‌های سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی توجه شده است.

سهم ۸۵ درصدی بنگاه‌های کوچک و متوسط از اشتغال

رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران با بیان سهم ۸۵ درصدی شرکت‌های کوچک و متوسط از اشتغال، نبود نقدینگی، بازاریابی، زیرساخت‌ و بروکراسی‌های زائد اداری را از جمله مشکلات بهره‌برداری از معادن کوچک مقیاس عنوان کرد.

بهرام شکوری با بیان اینکه طبق تحلیل بانک جهانی، پیشرفت اتحادیه اروپا در سایه شرکت‌های کوچک و متوسط است، اظهار کرد: بیش از ۹۹ درصد شرکتهای اروپا کوچک و متوسط هستند و خوشه‌ای کار می‌کنند.

وی با اشاره به سهم ۸۵ درصدی اشتغال شرکت‌های کوچک و متوسط، تصریح کرد: در گذشته بسیاری از سرمایه‌گذاران تصور می‌کردند که ایجاد کارخانه فراوری به سرمایه بالا نیاز دارد اما اینطور نیست و می‌توان با سرمایه کمتر نیز این مواد معدنی را به محصول با ارزش افزوده بالاتر تبدیل کرد.

رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه سیاستگذاری‌ها همچون قوانین صادرات، قیمت‌گذاری و تولید، نباید مانع پیشرفت کارها شود، تصریح کرد: مشکلات این حوزه باید از طریق اتاق فکر در اختیار وزیر صنعت، معدن و تجارت قرار گیرد تا حل شوند و تا در سال رونق تولید شاهد رونق اقتصادی در بخش معدن و صنایع معدنی باشیم.

مشکلات بازار باید برطرف شود

رئیس خانه معدن ایران نیز با بیان اینکه مسولان بخش دولتی و خصوصی می‌توانند در کنار یکدیگر نهضت بزرگی در بخش معدن ایجاد کنند، اظهار کرد: این مجموعه اراده کرده تا بتواند از ظرفیتهای خدادادی که در اختیار این کشور قرار دارد، استفاده کند و با احیای معادن، نهضت فراوری و حتی ماشین‌سازی آغاز شود.

محمدرضا بهرامن افزود: نهضت احیا معادن زنجیره‌ای از حوزه اکتشاف تا بازار است، اما مشکلاتی که در زمینه بازار وجود دارد، باعث شده بسیاری از معادن نتوانند از ظرفیت واقعی خود استفاده کنند. بنابراین باید علت آنها مشخص و مشکل برطرف شود.

ایجاد ۳۰۰۰ شغل در معادن کوچک در سال ۹۸

مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو) با اشاره به وجود ۱۸۵ معدن غیرفعال قابل احیا در کشور، از برنامه‌ریزی برای ایجاد ۳۰۰۰ شغل در حوزه معادن کوچک خبر داد.

وجیه‌اله جعفری با اشاره به اینکه طرح توسعه معادن کوچک مقیاس از سال ۱۳۹۶ از سوی خانه معدن ایران و انجمن‌ها مطرح شده، اظهار کرد: اواخر سال ۱۳۹۶ تفاهم‌نامه‌ای با حضور چهار سرمایه‌گذار منعقد و طرح احیا معادن کوچک شروع شد. این طرح با توجه به دستور وزیر صمت به عنوان طرح اولویت‌دار در سال ۱۳۹۸ مطرح شده است.

وی افزود: در هدف‌گذاری سال ۱۳۹۸، پیش‌بینی شده ۶۰۰ بسته سرمایه‌گذاری برای فعال‌سازی ۱۵۰ معدن عملیاتی شود که حاصل این امر ایجاد ۳۰۰۰ شغل در حوزه معادن کوچک است.

جعفری با بیان اینکه رئیس هیئت عامل ایمیدرو مجری اصلی طرح احیای معادن کوچک مقیاس و متوسط است و طرح را برای انجام به شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران تفویض کرده، اظهار کرد: تاکنون ۱۲۶ معدن کوچک مقیاس اطلاعات خود را ارسال کرده‌اند و در ۹ استان پردازش اطلاعات تکمیل شده و یک استان نیز در حال پردازش اطلاعات است.

شایان ذکر است، طرح احیا، فعال سازی و توسعه معادن کوچک مقیاس سال ۹۶ با امضا ۲ تفاهم نامه چهار جانبه و به صورت مجزا بین وزارت صنعت، معدن و تجارت، ایمیدرو، خانه معدن، انجمن سنگ آهن ایران و شرکت‌های گل گهر و میدکو کلید خورده بود.

این همایش نیمه روزه با امضای تفاهم‌نامه همکاری تامین مالی برای توسعه معادن کوچک مقیاس بین شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی و بانک صنعت و معدن و نیز تفاهم‌نامه دوجانبه صندوق یاد شده و بانک صنعت و معدن به کار خود پایان داد.

عکس: مریم السادات میرآفتاب تهرانی

کلید واژه ها: روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور معادن کوچک مقیاس علیرضا شهیدی معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت


نظر شما :