رخداد زمینلرزه بزرگ در یک سوی کرهزمین میتواند زمینلرزه را در نقطه مقابل آن در سوی دیگر کره زمین موجب شود؟

یافتههای اخیر دانشمندان دانشگاه ایالت اورگان که در آگوست 2018 در مجله Scientific Reports منتشر شده، نشان میدهد که زمینلرزههای با بزرگای 6.5 و یا بزرگتر میتواند زمینلرزههای دیگری با بزرگای 5 و یا بزرگتر را در جایی درست نقطه مقابل محل رخداد، در سوی دیگر کره زمین موجب شوند.
O'Malley et al, 2018 با تجزیه و تحلیل OSU (آنالیزی که دادهها را از زون پسلرزهای استخراج میکند) دادههای لرزهای 44 سال (1973- 2016) در 5355 گامه زمانی، مستندات ارزشمندی را فراهم کردند که نشان میدهد در سه روز پس از رخداد یک زمینلرزه بزرگ احتمال رخداد زمینلرزههای دیگر بیشتر است.
هر مورد آزمایشی آنها یک پنجره سه روزه منفرد (single three-day window) از یک زمینلرزه بزرگ مقیاس (6.5 یا بزرگتر) است که مشکوک به القا سایر زمینلرزهها است و با هر مورد یک گروه کنترل گامههای زمانی 5355 همراهی میشود که از آن چنین القایی دریافت نمیشود.
نتایج مطالعه آنها نشان میدهد، هرچه بزرگای زمینلرزه بیشتر باشد احتمال القای زمینلرزه دیگر بیشتر میشود. زمینلرزه القا شده، جایی در محدوده سی درجه جغرافیایی در نقطه مقابل زمینلرزه اولیه در آنسوی کره زمین واقع میشود. به بیان دیگر یافتههای آنها نشان میدهد، در یک دوره زمانی سه روزه پس از رویداد زمینلرزه بزرگ احتمال رخداد زمینلرزه در یک فاصله قوسی (arc distance) مشخص در سوی دیگر کرهزمین افزایش مییابد
بر اساس آنچه در تصویر بالا مشاهده میشود، دایره کوچک قرمز رنگ محل رویداد اولین زمینلرزه و دایره بزرگ قرمز رنگ منطقه تحتتاثیر را در سوی دیگر کرهزمین نشان میدهد. زمینلرزههایی که در فاصله سه روز پس از رویداد زمینلرزه اصلی در محدود تحتتاثیر رخ دادهاند با دایره سبز رنگ مشخص شدهاند و به زمینلرزه منبع متصل شدهاند.
رویدادهای دومین منبع (رویداده در سه روز پس از زمینلرزه اول در محدوده تحتتاثیر) با رنگ آبی مشخص شدهاند. نقاط سیاه رنگ زمینلرزههای خارج از محدوده سی درجه و یا زمینلرزههای خارج از سه روز را نشان میدهد.
a) تک زمینلرزه بزرگ شیلی را نشان میدهد که در تاریخ 27 فوریه 2010 رخ داد. 10 رویداد در منطقه تحتتاثیر آن در فاصله سه روز پس از رویداد منبع رخ داده است.
b) رویداد اول با بزرگای 7.6 در جزیره سلیمان در 4 دسامبر 2014 و رویداد دوم با بزرگای 6.8 است. منطقه تحتتاثیر بهصورت مجزا در دوره 5.5 روزه رخ داده است.
c,d) وقتی منطقه تحت تاثیر دو رویداد همپوشانی دارد، رویدادها در محل تلاقی دو دایره رخ میدهند. زمینلرزههای با بزرگای 7.7 (14 نوامبر 2007) و بزرگای 6.8 در (c) و زمینلرزههای با بزرگای 7.6 (2 فوریه 1975) و بزرگای 7.0 در (d) نمایش داده شده است.
e,f) وقتی رویداد منبع اول، دومین رویداد رو آغاز میکند، زنجیره زمینلرزهها ادامه پیدا میکند.
e) زمینلرزه 7.6 در نیکاراگوه (2 سپتامبر 2002) با زمینلرزه 6.7 در اندونزی دنبال شد.
f) زمینلرزه با بزرگای 7.7 در (10 اکتبر 2002) با زمینلرزه 6.9 برزیل دنبال شد.
تنظیم از نیره صبور کارشناس گروه لرزه زمینساخت و زلزلهشناسی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور
Reference:
O’Malley, R.T., Mondal, D, Goldfnger, Ch and Behrenfeld, M.J, 2018, Evidence of Systematic Triggering at Teleseismic Distances Following Large Earthquake, Scientific Reports, DOI:10.1038/s41598-018-30019-2
نظر شما :