تاکید بر توسعه و تعمیق مناسبات سه جانبه ایران، افغانستان و فنلاند در بخش زمینشناسی

به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، نشست سه جانبه روسای سازمانهای زمینشناسی ایران و افغانستان به همراه رئیس ژئوفیزیک سازمان زمینشناسی فنلاند عصر امروز در محل سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران برگزار شد.
بر همین اساس، معاون زمینشناسی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در ابتدای این نشست با بیان اینکه طی چند سال اخیر میان سازمانهای زمینشناسی ایران و افغانستان هکاریهای خوبی با حمایت موسسات بینالمللی آلمان و فنلاند صورت گرفته، گفت: خوشبختانه از 4 سال پیش همکاری برای آموزش به منظور اکتشاف معادن آغاز شد که البته پس از یک وقفه کوتاه مناسبات دوطرف با موسسه تبادلات فرهنگی آلمان و افغانستان از سر گرفته شد.
دکتر جلیل قلمقاش، ضمن اشاره به دوره آموزشی اخیر که طی یکاه در ایران در حال انجام است، افزود: در چاچوب این همکاریها و با حمایت سازمان زمینشناسی فنلاند دوره آموزشی ژئوفیزیک برای کارشناسان افغانستان طی دو ماه در فنلاند و سپس در ایران آغاز شد.
وی با بیان اینکه از سال گذشته دانشگاههای کابل، بامیان و پلی تکنیک در افغانستان و همچنین سازمان زمینشناسی و دانشگاههای ایران همکاریهای خود را در بخش بازنگری سر فصلهای درسی دانشگاههای افغانستان توسعه بخشیدند، خاطرنشان کرد: همین نشست در آلمان نیز برگزار شد و در نتیجه یکسری دورههای آموزشی از سال گذشته در ایران برای استادان جوان دانشگاههای افغانستان بهمنظور آموزش تهیه نقشههای زمینشناسی برگزار شد و طی یکماه آینده نیز دوره آموزشی پیشرفتهتری نیز برگزار خواهد شد.
قلمقاش از آمادگی و تمایل سازمان متبوع خود جهت توسعه همکاریها با دانشگاهها و سازمان زمینشناسی افغانستان خبر داد و افزود: همه این همکاریها با حمایت مستقیم رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران انجام شده است.
رئیس سازمان زمینشناسی افغانستان خبر داد:
تمایل مردم و مسئولان افغانستان برای همکاری با سازمانهای زمینشناسی دنیا
در ادامه رئیس سازمان زمینشناسی افغانستان ضمن ابراز خرسندی از حضور در ایران گفت: از تاسیس سازمان زمینشناسی افغانستان حدود 61 سال میگذرد و این مجموعه موفق به تهیه نقشه یک پانصد هزارم زمینشناسی افغانستان با 1400 نقطه معدنی شده است.
به گفته آقای Taher Rezai ، البته 30 سال جنگ تحمیلی باعث کاهش روند فعالیتهای زمینشناسی در افغانستان شد و بسیاری از تجهیزات، تاسیسات و اطلاعات، دادههای زمینشناسی طی جنگ تخریب و از بین رفت که بر همین اساس با مشکلات زیادی مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه مردم و مسئولان افغانستان مایل به همکاری با سازمانهای زمینشناسی دنیا برای تجهیز و توسعه سازمان خود هستند، خاطرنشان کرد: بسیار مایل هستیم توجه و نظر سازمانهای زمینشناسی را به خود جلب کنیم که بر همین اساس سال 2013 توافقنامهای در بخش اکتشافات زئوفیزیک با ایران داشتیم.
رئیس سازمان زمینشناسی افغانستان در ادامه گفت: امیدواریم در بخشهای ژئوفیزیک زمینی، محیط زیست، هیپراسپکترال و اکتشاف مواد معدنی هم توافقنامههایی امضا شود تا مناسبات و همکاریها در این زمینهها نیز توسعه یابد.
آقای Taher Rezai با بیان اینکه در سازمان زمینشناسی ایران زمینه برای همکاری ما در بخشهای آزمایشگاه و اکتشافات و توسعه همکاریها فراهم است، خاطرنشان کرد: امیدواریم با ظرفیتسازی و حمایت همکاران خود در ایران و فنلاند بتوانیم بسیاری از زیرساختهای خود را که در زمان جنگ از میان رفته است را بازسازی کرده تا بتوانیم بسیاری از مشکلات در افغانستان را برطرف کنیم.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران خواستار شد:
تهیه و تدوین نقشه راه برای توسعه همکاریهای سه جانبه ایران، افغانستان و فنلاند
همچنین رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران، ضمن ابراز خرسندی از حضور روسا و مدیران سازمانهای زمینشناسی فنلاند و افغانستان گفت: تاکنون طی بازدید و همکاری با سه وزیر معادن افغانستان هموار نسبت به توسعه روابط دو کشور ایران و افغانستان در بخش علوم زمین تاکید شده است.
مهندس محمدتقی کرهای، با بیان اینکه سازمان زمینشناسی فنلاند یکی از کشورهای پیشرو در زمینه علومزمین در دنیاست، خاطرنشان کرد: خوشبختانه زمینه همکاری سه جانبه گستردهای میان ایران، افغانستان و کشورهای اروپایی بخصوص آلمان و فنلاند وجود دارد.
وی ضمن پیشنهاد بهمنظور تهیه و تدوین یک نقشه راه برای تدوین برنامههای کوتاه و دراز مدت 5 تا 10 ساله، تصریح کرد: ایران و افغانستان در منطقهای حساس از نظر سیاسی با شرایط ویژه قرار دارند و در بخشهای معادن و مخاطرات نیز در دنیا در شرایط بسیار ویژهتری قرار دارند که بر همین اساس برای هر سه کشور انگیزه کافی برای توسعه همکاریها وجود دارد.
وی، نیاز ایران بر اساس اینکه سازمانهای زمینشناسی در دنیا به عنوان دیدهبانهای آینده یاد میشوند و مسئولیت مهمی دربرابر مردم و مسئولان خود دارند را گوشزد کرد و گفت: سازمان زمینشناسی فنلاند بهترین و مجهزترین آزمایشگاههای علومزمین دنیا در دو بخش معادن و مخاطرات را در اختیار دارد که بر همین اساس انگیزه زیادی برای فعالیت در این منطقه برای کشور وجود دارد.
کرهای، از هدفمند و کاربردی کردن آموزشها به عنوان عاملی برای افزایش انگیزه دولتها و کارشناسان برای ادامه روند پروژهها یاد کرد و گفت: پیشنهاد میشود در بخش معادن محدودههایی در ایران و افغانستان مشخص و دورهای آموزشی برای همان مناطق تعریف و در ادامه فعالیتهای اکتشافی آغاز شود تا در بحث تهیه نقشههای زمینشناسی، ژئوفیزیک هوایی، مطالعات هایپراسپکترال، برداشتهای ژئوشیمیایی، تلفیق دادهها در سیستم GIS و مشخص کردن مناطق امیدبخش و همچنین حفاری و شناسایی عملکرد مناسبی داشته باشیم.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران، کاهش هزینههای آموزش و ایجاد انگیزه و دقت کافی میان کارشناسان را به عنوان مزایای این طرح پیشنهادی برشمرد و خاطرنشان کرد: این شیوه کاری یک برنامه زمینبندی شده به ما ارائه میکند و کارشناسان نیز کار تیمی را فرا خواهند گرفت.
کرهای، ضمن ارائه پیشنهاد دیگری مبنی بر تهیه نقشههای منطقهای برای بررسی پتانسیل مخاطرات در کشورهای ایران و افغانستان، تصریح کرد: در صورت توافق میتوان نقشههای منطقهای برای مخاطرات خشکسالی، آب و ریزگردها تهیه کرد تا سه کشور ایران، افغانستان و فنلاند و دیگر کشورهای دنیا از مزایای این نقشهها بهرهمند شوند.
وی در ادامه گفت: امیدواریم کشورهای عراق، ترکیه، تاجیکستان، پاکستان و دیگر کشورهای اطراف هم به این طرح بپیوندند. رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران با تاکید بر اینکه نمایندگان سه طرف یک نقشه راه در زمینههای مناسب تهیه و تدوین کرده و پس از تصویب روسای سازمانها برسانند، افزود: کارشناسانی که در این پروژهها تربیت میشوند سرمایههای کشورشان خواهند بود و بخاطر داشت این پروژهها با تغییر مدیریتها دچار تغییر و افت نخواهد شد.
کرهای، خواستار معرفی سه نماینده از سازمانهای زمینشناسی ایران، افغانستان و فنلاند برای تهیه و تدوین نقشه راه و توسعه همکاریهای سه جانبه شد تا بتوانند نقش شایسته سازمانهای زمینشناسی برای مردم و دولتها را بهخوبی ایفا کنند.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران در وجود ذخایر گسترده لیتیم در افغانستان خبر داد و گفت: ایران دارای تجربه و دانش فنی مناسبی در زمینه استخراج و فرآوری لیتیم است و فنلاند نیز به طور یقین برای پیشبرد صنعت گوشیهای همراه به این ماده معدنی نیاز دارد که بر همین اساس میتوان با توسعه همکاری در این زمینه نیز توجه کرد که نتایج آن در زندگی و معیشت مردم افغانستان بدون تاثیر نخواهد بود.
رئیس ژئوفیزیک سازمان زمینشناسی فنلاند:
بهرهمندی سازمان زمینشناسی افغانستان از مناسبات سه جانبه
در ادامه رئیس ژئوفیزیک سازمان زمینشناسی فنلاند نیز ضمن ابراز خرسندی از حضور در ایران با بیان اینکه پروژه مشترک فنلاند و افغانستان از سال 2013 آغاز شده، گفت: این پروژه یک دوره عملیاتی آموزشی برای مطالعات ژئوفیزیک زمینی بهمنظور اکتشافات مواد معدنی متمرکز بوده که تمرکز روی اندازهگیری و تفسیر دادهها را مدنظر قرار داده است.
دکتر Heikki Vanhala با بیان اینکه طی ملاقات با وزیر معادن افغانستان در سال 2014 پیشنهاد انجام پروژه به طور مشترک با ایران ارائه شد، خاطرنشان کرد: بهدلیل زبان مشترک و شباهتهای زمینشناسی ایران و افغانستان به نظر میرسید دوره بهتر و موثری برگزار شود که مطمئن هستم در آینده هر دو کشور و بخصوص سازمان زمینشناسی افغانستان سود و بهره زیادی از این همکاری ببرد.
وی با بیان اینکه دورههای آموزشی در منطقه کهک واقع در قم برگزار شد، از رضایت و خشنودی خود به منظور برگزاری این دورهها خبر داد و گفت: این همکاری سه جانبه بسیار مفید بوده که البته بدون حمایت ایران هرگز به ثمر نمیرسید و باید اذعان کرد این همکاریها ارزش پروژه را دهها برابر افزایش داد.
رئیس ژئوفیزیک سازمان زمینشناسی فنلاند، از تمایل سازمان متبوع خود بهمنظور توسعه بیشتر مناسبات زمینشناسی با ایران و افغانستان خبر داد تصریح کرد: از پیشنهاداتی که طی ماههای آینده ارائه خواهد شد استقبال خواهیم کرد و مایلیم همکاری خود را با دیگر بخشهای سازمان زمینشناسی ایران توسعه دهیم.
یادآور میشود، استادان و کارشناسان سازمانهای زمینشناسی سه کشور فنلاند، افغانستان و ایران به منظور ارتقای توان کارشناسی در بخشهای زمینشناسی و ژئوفیزیک و همچنین اجرای پروژه توانمندیسازی کارشناسان سازمان زمینشناسی افغانستان به برگزاری یک دوره آموزشی ژئوفیزیک زمینی از 24 مهر تا 20 آبان در مناطق کهک و قم پرداختند.
گفتنیست، چندی پیش فرصتهای همکاری ایران و فنلاند در حوزه زمینشناسی و معدن با حضور کیمو تیلیکاینن وزیر محیط زیست و کشاورزی جمهوری فنلاند، هاری کمراینن سفیر و فلیپ اشمیت رییس سازمان زمینشناسی به همراه جمعی از فعالان بخش محیطزیست و زمینشناسی این کشور چندی پیش در سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی ایران بررسی شد و دو طرف ضمن بررسی توانمندیهای موجود، نسبت به تعمیق روابط در بخشهای مختلف علوم زمین و اکتشاف مواد معدنی و همکاری سه جانبه بهمنظور آموزش سطح علمی و فنی کارشناسان کشور افغانستان تاکید کردند.
خبر مرضیه کاظمی
نظر شما :