تعامل و همفکری برای ارتقای معدن و اکتشاف در کشور

۰۳ خرداد ۱۳۹۴ | ۲۱:۱۱ کد : ۲۲۳۸۵ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۸۷۸
یکم تا هفتم خرداد ماه به عنوان هفته معدن نام‌گذاری شده که به همین مناسبت نخستین روز این هفته 3 خرداد ماه تحت عنوان معدن، زمین‌شناسی و اکتشاف...

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور یکم تا هفتم خرداد ماه به عنوان هفته معدن نام‌گذاری شده که به همین مناسبت نخستین روز این هفته 3 خرداد ماه تحت عنوان معدن، زمین‌شناسی و اکتشاف در سالن همایش‌ سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور برگزاری شد.

معدن راهگشای ایجاد اشتغال در کشور

داریوش اسماعیلی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی و استاد زمین‌شناسی دانشگاه تهران در مراسم افتتاحیه این نشست ضمن اشاره به اهمیت بحث زمین‌شناسی و معدن گفت: مهمترین معضل کشور در حال حاضر بیکاری است که بر همین اساس در بخش معادن کشور باید به سمتی حرکت کنیم که معدن به توسعه اشتغال در کشور کمک کند.

به گفته وی، طی چند سال اخیر مسئولان کشور سعی در رفع بیکاری کشور داشتند که با ایجاد بنگاه‌های زودبازده افراد بیکار را به بیکاران بدهکار تبدیل کردند.

این نماینده مجلس با بیان این که رفع مشکل بیکاری تنها از راه توجه به بخش تولید میسر می‌شود، خاطرنشان کرد: اگر به بخش تولید در کشور توجه اصولی داشته باشیم بیکاری هم رفع خواهد شد و از سویی سودآور بودن واحدهای تولیدی را هم فراموش نکنیم.

اسماعیلی تاکید کرد: اگر روستاییان احساس کنند که معیشت بهتری نسبت به شهر خواهند داشت از مهاجرت به شهرها اجتناب خواهند کرد.

وی، از امنیت سرمایه‌گذاری و با صرفه بودن سرمایه‌گذاری به عنوان دو موضوع مهم در بخش تولید کشور یاد کرد و گفت: اگر دولت به دنبال ایجاد اشتغال در کشوراست بهترین ومهم‌ترین راه توجه به معدن و صنایع معدنی است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی از ارتباط مناسب و سازنده بین مجلس و دولت خبر داد و گفت: خوشبختانه مجموعه دولت از جمله سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، ایمیدرو و معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با مجلس شورای اسلامی ارتباط مناسبی دارند.

به گفته اسماعیلی؛ مجلس می‌تواند ادعا کند خواسته‌های دولت برای قانونگذاری در بخش معدن را محقق کرده و هر جا نیاز به اصلاح قانون معادن بوده حمایت‌های خود ار اعلام کرده است.

این نماینده مجلس، با اشاره به معافیت مالیاتی صادرکنندگان مواد خام معدنی به خارج از کشور طی سال‌های گذشته، تصریح کرد: این امر باعث می‌شد که حتی در صورت نیاز بخش داخلی به مواد خام معدنی صادرات به خارج توسعه یابد که همین موضوع باعث مشکلات در بخش داخلی می‌شد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان این که نیاز به جهشی بزرگ در بخش معدن داریم، گفت: پیشنهاد می‌کنم تا 5 سال درآمدهای بخش معدن در خود معادن صرف شود تا معادن به بازدهی مناسب برسند.

وی از اختصاص بودجه‌های مناسب برای ارتقای بخش اکتشاف به سازمان‌های زمین‌شناسی و ایمیدرو خبر داد و افزود: برای ایجاد تحول در بخش معدن و صنایع معدنی یک سلسله نشست به همت مجلس شورای اسلامی به زودی برگزار خواهد شد.

نباید معدنکاران را مسئول کم و کاستی موجود در معدن دانست

در ادامه دبیر خانه معدن ایران ضمن انتقاد از بسیاری اظهارات و عملکردها در بخش معدن کشور گفت: برخی اقدامات ضد و تقیض است و نباید برای کامل شدن این زنجیره معدنکاران را تنبیه کرد و یا آنها را مسئول بسیاری از کم و کاستی موجود دانست.

غلامرضا حمیدی‌انارکی، با بیان اینکه مصرف شدن مواد خام در داخل برای هر کشوری افتخار است یادآور شد: این امر وظیفه معدنکار نیست و باید مسئولان به آن توجه کنند و بدانند اگر شرکت‌های معدنکاری کم کاری می‌کنند، گناه از معدنکار نیست.

وی ضمن اشاره به برخی اعتقادات مسئولان کشور مبنی بر توسعه صادرات مواد خام معدنی به خارج حتی در صورت نیاز بازار داخلی به این مواد، تصریح کرد: در آن دوران صادرات توسعه یافت و این درحالیست که در حال حاضر صادرکنندگان مواد معدنی را محدود می‌کنیم.

دبیر خانه معدن ایران از اکتشاف به عنوان امری ضروری و لازم برای بخش معدن یاد کرد و گفت: در برنامه سوم توسعه به موضوع اکتشاف توجه شد و در برنامه چهارم گفته شد که به برنامه‌ها دست نیافتیم و به آن تاکید مجدد شد و این روند تا امروز ادامه دارد و ما هنوز به اهداف و برنامه‌های خود در بخش اکتشاف نرسیده‌ایم.

به گفته حمیدی‌انارکی از سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به خوبی یاد می‌شود و این در حالیست که امکانات چندانی در اختیار این بخش قرار ندارد.

وی تاکید کرد: توجه به اکتشاف اولین قدم در معدن است که تهیه اطلاعات پایه مهم‌ترین موضوع در این بخش است و در همه جای دنیا این موضوع دنبال می‌شود که بر همین اساس بخش خصوصی باید بیش از گذشته فعالتر عمل کند.

افزایش مزیت‌های بخش معدن نسبت به گذشته


محمدرضا آیت‌اللهی وزیر سابق معادن و فلزات نیز از دیگر سخنرانان افتتاحیه همایش هفته معدن بود که ضمن اشاره با سابقه نامگذاری اول خرداد به هفته معدن گفت: مزیت‌های بخش معدن نسبت به گذشته افزایش یافته و خوشبختانه امروز مجلس و دولت به این بخش توجه اساسی دارند و طی سی سال اخیر بخش معدنکاری توسعه بیشتری یافته و معدن و صنایع معدنی با آسیب‌پذیری کمتری مواجه بوده است.

وی ضمن اشاره به پتانسیل بالای معدن و صنایع معدنی در ایجاد توسعه در کشور خاطرنشان کرد: فن‌آوری‌های موجود در این بخش به سرعت بومی‌سازی شد و این در حالیست که بسیاری از صنایع معدنی طی سال‌های اول جنگ به دلیل برخی محدودیت‌های موجود از جمله تهیه مواد معدنی و تجهیزات متوقف شد.

وزیر سابق معادن و فلزات از معدن به عنوان تنها بخش مقاوم در برابر تهدیدها یاد کرد و گفت: در حال حاضر با تهدیدات دیگری مواجه هستیم که بدهکاری بسیاری از فعالان بخش معدن به شرکت‌های معدنی یکی از این معضلات است.

آیت‌اللهی با اشاره به اینکه مردم باید متوجه تاثیر معادن در ایجاد آبادانی در محدوده زندگی‌شان شوند، تصریح کرد: حمایت‌های لازم انجام شده و قانون فعلی معادن فضا را بهتر کرده و در حال حاضر تعداد زیادی پروانه اکتشاف تقاضا شده و معدنکاران در حال فعالیت هستند.

به گفته وی اگر معدن منجر به آبادانی و رفاه شود مردم از آن حمایت خواهند کرد که لازمه این امر امنیت در سرمایه‌گذاری در معادن و ایجاد قوانین مناسب و مدت‌دار توسط مجلس در این بخش است.

معدن هنوز به دوران دلاوری و سروری خود نرسیده


معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز از دیگر مهمانان این نشست بود که با بیان اینکه معدن 18 سال پیش دوران طفولیت خود را طی می‌کرد، گفت: هنوز پس از گذشت چندین سال هنوز به دوران دلاوری و سروری خود نرسیده و بخش معدن در ایران هنوز جای کار زیادی دارد.

جعفر سرقینی افزود: دوران دلاوری برای بخش معدن محقق نمی‌شود مگر اینکه کارها و اکتشافات جدید در این بخش انجام شود.

به گفته وی، کلید اصلی توسعه معدن در اکتشافات است و این در حالیست که رشد جمعیت و صنعتی شدن  توجه بیشتری به این بخش را طلب می‌کند.

این مقام مسئول ضمن اشاره به ریسک‌پذیر بودن فعالیت در اکتشاف برای بخش خصوصی گفت: افزایش تقاضا و نیاز به توسعه در بخش معادن بدون توجه به بخش خصوصی محقق نخواهد شد که بر همین اساس باید موانع موجود برای ورود بخش خصوصی از میان برداشت.

سرقینی به گلایه بخش خصوصی مبنی بر کم بودن اطلاعات پایه برای انجام فعالیت‌های اکتشافی در کشور، خاطرنشان کرد: تا پایان سال 92 حدود 200 هزار کیلومتر پرواز خطی در کشور انجام شده بود و این در حالیست که 50 هزار کیلومتر خطی تنها در سال 93 انجام شد و برای سال 94 نیز 300 هزار کیلومتر پرواز پیش‌بینی شده است.

معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: همه اطالاعات تهیه شده در اختیار علاقه‌مندان و فعالان عرصه معدن کشور قرار خواهد گرفت.

  

                                                                                                                            

 


بر اساس این گزارش، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، سازمان زمین‌شناسی و اکشافات‌معدنی کشور، معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، دانشکده معدن دانشگاه‌های تهران، تربیت مدرس، جهاد دانشگاهی شهید بهشتی و با هدایت انجمن مهندسی معدن ایران به عنوان برگزارکنندگان اصلی همایش روز معدن یاد شده‌اند.

بر اساس تصمیم‌گیری دست‌اندرکاران برگزاری هفته معدن، روز اول با عنوان معدن، زمین‌شناسی و اکتشاف، روز دوم با عنوان آموزش و پژوهش، روز چهارم معدن و صنایع معدنی، روز پنجم معدن و معدنکار، ایمنی، بهداشت و محیط زیست، روز ششم معدن و تشکل‌های معدنی و روز هفتم با عنوان معدن، کارآفرینی و اشتغال نامگذاری شده است که نخستین روز آن تحت عنوان معدن، زمین‌شناسی و اکتشاف در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در حال برگزاری است.

 


 خبرنگار مرضیه کاظمی  

 

 

کلید واژه ها: تهران


نظر شما :