زمینلرزه‌های ایران در کنفرانس بین‌المللی زمین‌ساخت و زمین‌لرزه‌ها بررسی شد

۰۲ خرداد ۱۳۹۴ | ۱۸:۰۴ کد : ۲۲۳۸۴ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۷۷۳
مین‌لرزه‌های ایران در کنفرانس بین‌المللی ساختار، زمین‌ساخت و زمین‌لرزه‌ها در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور...

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، زمین‌لرزه‌های ایران در کنفرانس بین‌المللی ساختار، زمین‌ساخت و زمین‌لرزه‌ها در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در حال بررسی است.

توسعه همکاری‌های بین‌المللی ایران در بخش زمینلرزه


در ابتدای این نشست آقای Carlo Cereti کاردار فرهنگی سفارت ایتالیا ضمن ابراز خرسندی از برگزاری کنفرانس بین‌المللی ساختار، زمین‌ساخت و زمین‌لرزه‌ها با همکاری و مشارکت مرکز فیزیک نظری ایتالیا گفت: هدف این کنفرانس شناسایی مناطق لرزه‌خیز ایران و یافتن راهکارهای مناسب برای کاهش خسارات ناشی از این خطرها در میان جامعه است.

وی یادآور شد: امیدوارم همکاری‌های بین‌اللملی ایران با کشورهای پیشرفته در این زمینه بیش از گذشته افرایش یابد.

فعالیت مناسب دستگاه‌های مختلف در ایران در حوزه زلزله‌ها

همچنین دکتر منوچهر قرشی، مشاور رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در حاشیه این کنفرانس گفت: با توجه به جایگاه لرزه‌خیزی ایران سعی شده است تا با همکاری کشورهای پیشرفته اطلاعات دقیقی از زمین‌لرزه‌های ایران داشته باشیم.

وی با اشاره به همکاری‌های این سازمان با محققان سایر کشورها از 20 سال پیش خاطرنشان کرد: به منظور شناسایی بیشتر زمین‌لرزه‌ها و کسب دانش جهانی با برگزاری کنفرانس‌ها و همایش‌های گوناگون محققان برجسته دنیا به ایران دعوت شدند.

این استاد دانشگاه با تاکید بر این که کنفرانس بین‌المللی ساختار، زمین‌ساخت و زمینلرزه‌های ایران در این راستا برگزار شده، تصریح کرد: در این کنفرانس که از سوی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی ایران و با همکاری دانشگاه کمبریج و مرکز فیزیک نظری ایتالیا برگزار شده سعی می‌شود که به کارشناسان این حوزه آموزش‌های لازم داده شود.

عضو کمیته برگزاری کنفرانس بین‌المللی ساختار و زمین‌ساخت با تاکید بر این که دستگاه‌های مختلف در کشور در حوزه زلزله‌های ایران فعال هستند اضافه کرد: خوشبختانه همکاری‌های مناسبی میان این دستگاه‌ها از نظر، سخت‌افزاری و نرم افزاری وجود دارد.

تفاوت زلزله‌های مناطق جنوبی و شمالی ایران


رییس پژوهشکده علوم زمین نیز با تاکید بر این که ایران در کمربند لرزه‌خیزی جهان قرار دارد، گفت: در منطقه ایران مرکزی و شمال ایران هر چند که تعداد زلزله‌ها کم است ولی رخدادهای لرزه‌یی با بزرگی بیشتر در این مناطق گزارش شده است.

دکتر مرتضی طالبیان با بیان این که ایران یک کشور لرزه خیز است، افزود: علت آن این است که ایران در کمربند لرزه‌خیزی که از اروپا شروع می‌شود و به هیمالیا می‌رسد، قرار دارد.

وی یادآور شد: ایران در میانه این کمربند واقع شده و به لحاظ لرزه‌خیزی وضعیت متفاوتی نسبت به کشورهای همجوار خود دارد.

رییس پژوهشکده علوم زمین با بیان این که تقریبا در همه جای ایران هر ساله زمینلرزه‌های زیادی به وقوع می‌پیوندد خاطرنشان کرد: بیشترین تعداد زمین‌لرزه‌ها در مناطق جنوبی و زاگرس رخ می‌دهد و از سوی دیگر در ایران مرکزی و شمال ایران هر چند که تعداد زمین‌لرزه‌ها کمتر است ولی بزرگای آن بیشتر خواهد بود.

طالبیان با تاکید بر اینکه از این رو نمی‌توان گفت که در جاهایی از ایران زمین‌لرزه وجود ندارد، یادآور شد: در جاهایی که زمین‌لرزه دارای دوره بازگشت طولانی دارد، نمی‌توانیم ادعا کنیم که زمین لرزه رخ نمی‌دهد و هر روز احتمال رخداد زلزله وجود دارد.

وی به سیاست‌های دولت در این زمینه اشاره کرد و خاطرنشان کرد: با توجه به سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران در زمینه توسعه مناطق جنوبی کشور سازمان زمین‌شناسی برنامه‌های زیادی در این زمینه در دستور کار قرار داده است.

دبیر کنفرانس بین‌المللی ساختار، زمین‌ساخت و زمین لرزه‌های ایران با بیان این که برگزاری این کنفرانس در راستای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه زلزله‌های ایران است، اضافه کرد: با برگزاری این کنفرانس درصدد جمع‌آوری اطلاعات بیشتر از زمین لرزه‌های مناطق زاگرس، البرز و مکران هستیم.

وی همچنین یادآور شد: در سال‌های اخیر تحقیقات چندانی در منطقه مکران نشده است و در این کنفرانس تلاش داریم تا با همکاری محققان سایر کشورها اطلاعات خود را در این منطقه افزایش دهیم.

رییس پژوهشکده علوم زمین کسب تجربیات سایر کشورها را از دیگر اهداف این کنفرانس عنوان و خاطرنشان کرد: با استفاده از این تجربیات درصدد کاهش خطرات زلزله در مناطق زاگرس، البرز، مکران و همچنین کشورهای همجوار هستیم.

طالبیان با اشاره به وجود نیروهای الزامی توانمند در کشور افزود: یکی از چالش‌های ما امکانات سخت‌افزاری در این حوزه است، از این رو در سال‌های گذشته سعی شده تا با همکاری‌های بین‌المللی کمبودها را در این زمینه جبران کنیم.

وی ادامه داد: علاوه بر آن با برقراری همکاری با محققان سایر کشورها تلاش کردیم تا فناوری ها و دانش‌های روز دنیا را به کشور منتقل کنیم که این اقدام نیز انجام شده است.

ضرورت تعامل ایران با دنیا در عرصه مطالعات زمین‌شناسی


در ادامه پروفسور جیمز جکسون James Jackson، رییس دپارتمان زمین‌شناسی دانشگاه کمبریج انگلستان ضمن ابراز خرسندی از حضور در ایران و دیدار دانشمندان و زمین‌شناسان بزرگ دنیا در ایران گفت: این کنفرانس به موضوع تکتونیک و به خصوص وضعیت لرزه‌خیزی ایران تاکید دارد.

به گفته وی، منطقه خاورمیانه و بخصوص ایران از گذشته‌های دور با پدیده زمینلرزه مواجه بوده که همین امر انجام مطالعات زمین‌شناسی در این خصوص را د چندان میکند.

این استاد لرزه‌نگاری و زمین‌شناس انگلیسی ضمن اشاره به قدمت 50 ساله انجام مطالعات مرتبط با علوم‌زمین در ایران خاطرنشان کرد: از دهه 60 میلادی یک زمین‌شناس سوییسی (اشتوکلین) مطالعات زمین‌شناسی را در ایران با بالاترین کیفیت آغاز کرد که دستاوردهای این مطالعات در امروز باعث افتخار است و جای تشکر دارد.

وی ضمن اشاره به اهمیت تعامل و همکاری در مطالعات زمین‌شناسی در عرصه بین‌المللی یادآور شد: خوشبختانه زمین‌شناسان و معدنکاران متوجه اهمیت همکاری در مطالعات علوم زمین شده‌اند که با توجه به لرزه‌خیز بودن بیشتر مناطق خاورمیانه از جمله ایران و همچنین شرق آفریقا، آمریکا، اروپا نسبت به استفاده از تجربیات یکدیگر بکوشیم.

رییس دپارتمان زمین‌شناسی دانشگاه کمبریج انگلستان ارتباط ایران با جامعه جهانی در عرصه مطالعات زمین‌شناسی را مثبت ارزیابی کرد و گفت: سازمان زمین‌شناسی ایران در بخش مطالعات زمین‌شناسی پیشرفت‌های خوبی داشته و این نشست ثابت می‌کند که ایران به درک مناسبی از زمین‌شناسی رسیده است.

پروفسور جکسون تاکید کرد: ما همه اینجا هستیم تا مطالعات و دستاوردهای خود را به اشتراک گذاریم تابتوانیم نتایج حاصل از این مطالعات را در اختیار یکدیگر بگذاریم.

تعداد ایستگاه‌های جی‌پی‌اس کمتر از یک هشتم نیاز لرزه‌شناسی کشور


رییس سازمان نقشه‌برداری تعداد ایستگاه‌های دائمی جی‌پی‌اس کشور را 170 ایستگاه عنوان کرد و گفت: با توجه به پهنه گستره ایران نیاز به ایجاد هزار ایستگاه در کشور داریم.

دکتر علیرضا آزموده اردلان در حاشیه کنفرانس بین‌المللی ساختار، زمین‌ساخت و زمین لرزه‌های ایران به برنامه‌های علمی این سازمان برای پایش زمین‌لرزه‌های کشور اشاره کرد و افزود: در این راستا به طور مداوم حرکت‌های پوستی زمین پایش می‌شود و همچنین با استفاده از شبکه‌های مختلف اقدام به اندازه‌گیری پارامترهای مختلف تغییرات پوسته زمین شده است.

وی با تاکید بر این که با آنالیز این داده‌ها گسیختگی گسل‌ها مورد ارزیابی قرار می‌گیرد، اظهار داشت: در این سازمان بر اساس اطلاعات به دست آمده اقدام به انتشار نقشه‌های گسل‌های ایران شده که این نقشه‌ها در اختیار سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور قرار گرفته است.

آزموده اردلان با بیان این که زمین یک سیستم به هم پیوسته است، خاطرنشان کرد:‌ مرزهای سیاسی که در کره زمین ایجاد شده است در مکانیزم زلزله جایگاهی ندارد .

رییس سازمان نقشه برداری با تاکید بر اینکه یافتن اطلاعات دقیق در خصوص زلزله‌ها در گرو مطالعات ساختارهای زمین است، ادامه داد: از این رو برای کسب اطلاعات بیشتر نیاز به همکاری با سایر کشورها داریم تا بتوانیم اطلاعات جامعی درباره زمین ساختی از جمله زمین ساختی ایران و جهان به دست آوریم.

این مقام مسئول به بیان برخی از چالش‌های موجود در زمینه کسب اطلاعات دقیق از گسل‌های کشور اشاره کرد و ادامه داد:‌ در حال حاضر تعداد گیرنده‌های مورد نیاز برای مشاهده دقیق پوسته زمین را در اختیار نداریم که این امر به دلیل محدودیت بودجه و تجهیزات مورد نیاز است.

وی گیرنده‌های دائمی جی‌پی‌اس، شبکه‌های ترازیابی و تکتونیکی را از جمله این ابزارها عنوان و خاطرنشان کرد: با توجه به لرزه‌خیزی بالای ایران و ریسک زیاد آن برای زندگی ما به لحاظ در اختیار داشتن این ابزارها محدودیت‌هایی را داریم به گونه‌ای که ابزارها و ادواتی که در اختیار داریم پاسخگوی نیازهای کشور نیست.

اردلان تعداد ایستگاه‌های دائمی جی‌پی‌اس در کشور را 170 ایستگاه ذکر کرد و خاطرنشان کرد: با توجه به گستره یک میلیون و 600 متر مربعی ایران ما نیاز به راه‌اندازی حداقل 1500 ایستگاه جی‌پی‌اس در کشور داریم.

رییس سازمان نقشه‌برداری با تاکید بر این که تعداد ایستگاه‌های موجود با آنچه که مورد نیاز است، اختلاف زیادی دارد، گفت: با توجه به کمبود شدید ایستگاه‌ها در بسیاری از مناطق کشور پوشش دائمی جی‌پی اس نداریم.

یادآور می‌شود، کنفرانس بین‌المللی ساختار، زمین‌ساخت و زمین‌لرزه‌های ایران با تاکید بر مناطق البرز، زاگرس و مکران در چارچوب برنامه‌های زمین‌شناسی وزارت صنعت، معدن و تجارت آغاز به کار کرده است.

ضرورت آموزش به دانشجویان طی برگزاری نشست تخصصی زمینلرزه‌های ایران


همچنین Aoudio Abdelkrim رییس موسسه بین‌المللی فیزیک نظری ایتالیا ICTP در سخنرانی خود ضمن ابراز خرسندی از حضور در ایران و برگزاری این نشست در سازمان زمین‌شناسی ایران گفت: این نشست آموزش به علاقه‌مندان زمین‌شناسی را نیز به عنوان یکی از اهداف مهم خود قرار داده است.

به گفته وی، دانشجویان و علاقه‎مندان دریافت آخرین دستاوردهای علمی و تحقیاقتی در زمینه علم زمین‎شناسی می‌تواند از حضور دانشمندان و زمین‌شناسان بزرگ دنیا در ایران بهره ببرند و یافته‎ها و تجارب علمی و تحقیقاتی آنها را در اختیار بگیرند.

 

بر اساس این گزارش این نشست که با همکاری و مشارکت مرکز فیزیک نظری ایتالیا و دانشگاه کمبریج و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی ایران در حال برگزاری است، گردآوری داده‌های به روز مرتبط به ایران از زبان کارشناسان برجسته سطح جهان از کشورهای کشورهای انگلستان، فرانسه، ایتالیا، سوییس، چین، فرانسه و هند و در درجه دوم برنامه‌ریزی جهت مطالعات آینده و کاهش خطر زمین‌لرزه در این مناطق را مدنظر قرار داده است.

در این کنفرانس که از امروز آغاز و تا روز چهارم خرداد ماه در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی ایران ادامه دارد در خصوص درک و شناخت سونامی‌ها و زمین‌لرزه‌ها و ضرورت استفاده از ابزارهای مدرن در شناخت زمینلرزه مانند دستگاه‌های تداخل سنج راداری، اندازه‌گیری ژئومتریک و دیرینه‌لرزه‌شناسی، زمین ساخت قاره‌ا‌یی، پایش و مشاهده خطرات زمینلرزه، مخاطرات مرتبط با زمینلرزه و مدل‌سازی تغییر شکل قاره‌ا‌یی و چرخه زمینلرزه گفت‌وگو خواهد شد

خبرمرضیه کاظمی

 

 

کلید واژه ها: تهران


نظر شما :