معدن، از امیدهای آینده اقتصاد کرمان است
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، معاون آموزشی و پژوهشی دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان در مراسم افتتاحیه همایش اکتشاف کانسارهای پنهان گفت: بخش معدن به عنوان یکی از امیدهای آینده اقتصاد استان کرمان میتواند در ایجاد این ظرفیتها نقش موثری ایفا کند.
به گفته حسین مهرابی در مطالعات اقتصادی همه بخشهای اقتصادی با جزئیات مورد توجه قرار میگیرد و در صحبت از توسعه، باید به دو عامل منابع و برنامه ریزی و سیاست گذاری توجه شود.
به گفته وی منابع یا خدادادی، انسانی و سرمایهای هستند و سرمایهها میتواند فیزیکی، انسانی و اجتماعی باشد و در بحث دوم باید با برنامهریزی، به بهترین شکل از منابع استفاده کرد.
وی با بیان اینکه استان کرمان دارای پتانسیلهای زیادی در بخشهای مختلف اقتصادی به ویژه در معدن است، خاطرنشان کرد: بیش از 4 میلیارد تن ذخایر معدنی شناخته شده باعث شده کرمان به یکی از استانهای مهم معدنی کشور تبدیل شود.
این مقام مسئول با اشاره به انجام مطالعات طرح آمایش سرزمین استان کرمان افزود: نتایج مطالعات نشان میدهد معدن، در استان کرمان ظرفیتهای خوبی برای منابع رشد اقتصادی دارد و بررسی روند اقتصاد استان در دو دهه گذشته نشان دهنده چرخش از کشاورزی به صنعت و معدن است.
به گفته مهرابی، این مسئله نشاندهنده حرکت تندی به سمت بخش خدمات، معدن و صنعت است و شاید دلیل عمده این امر محدودیت منابع آب و کاهش قیمت نسبی محصولات کشاورزی در بخش کشاورزی است و نتایج برخی ماطلعات نشان میدهد که بخش معدن در آینده اقتصاد استان اهمیت ویژهای دارد.
معاون دانشگاه تحصیلات تکمیلی کرمان اظهار کرد: باید با همت و شدت بیشتری در مورد مسائل اقتصادی بخش معدن برنامهریزی شود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در بخش پولی اقتصاد در استان کرمان، با قیمت سال 86 نزدیک به 1600 میلیارد تومان و در سال 90 میزان 3 هزار میلیارد تومان سرمایه از استان خارج شده است که این 3 هزار میلیارد تومان عمدتا به استانهای دیگر و خارج از کشور رفته که جای نگرانی دارد و نیاز به برنامهریزی برای نگه داشتن سرمایهها در استان است.
مهرابی گفت: آسیب شناسی این اتفاق نشان میدهد که بخشی از عوامل آن مسائل فرهنگی و بخش دیگر کاهش جذابیتهای بخش کشاورزی، صنعت، تحریم، ناکافی بودن پارامترهای فضای کسب و کار میباشد.
وی با بیان اینکه بخش معدن به عنوان یکی از امیدهای آینده اقتصاد استان کرمان میتواند در ایجاد این ظرفیتها نقش موثری ایفا کند و انتظار میرود امکان سنجی خوبی در این زمینه انجام و از فرار سرمایه جلوگیری کند، خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط اقتصاد کشور در چند ماه گذشته و ثبات نسبی برقرار شده، بخش معدن نیز از این موضوع مستثنی نیست و با وجود قشر تحصیلکرده جوان و آماده به کار دریچه مثبتی وجود دارد تا بخش معدن از آن استفاده کند.
معاون دانشگاه تحصیلات تکمیلی کرمان گفت: در مورد هر ماده معدنی باید به طور ویژه وارد مصادیق و همه ابعاد بررسی شود، به صورت کلی سخن گفتن دردی را دوا نمیکند و باید با جزئیات وارد قضیه شد و در مورد هر مسئله به طور خاص تمام ابعاد تجزیه و تحلیل شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه توصیه کرد: تعاونی معدن داران و هر تشکلی که در این زمینه وجود دارد، با همکاری دستگاههای اجرایی، طرح تحقیقاتی آمایش معدنی استان را با در نظر گرفتن همه وضعیتهای موجود و استراتژیها رقم بزنند.
وی با بیان اینکه توجه به تکمیل زنجیره ارزش معدنی اهمیت دارد، تصریح کرد: این بحث با جلوگیری از خام فروشی شروع میشود و در بلند مدت ارزش افزوده این بخش متکی به تکمیل زنجیره ارزش و رشد پایدار میباشد.
به گفته مهرابی باید به مواد معدنی، مطالعات زمینشناختی، بعد اقتصادی معدن به عنوان استراتژیهای ماتریس سه بعدی باید توجه کرد و اهمیت دادن به مقوله بهرهوری که امروز به عنوان یکی از عوامل تعیینکننده در دنیاست و تدوین استراتژی و شناخت نقاط قوت و ضعف و تهدید و فرصتها باید در دستور کار قرار گیرد.
ارتباط مراکز دانشگاهی با صنعت و معدن قوی نیست
دبیر سی و دومین گردهمایی و نخستین کنگره بینالمللی علوم زمین با رویکرد اکتشاف کانسارهای پنهان گفت: با توجه به پتانسیل استان کرمان، ارتباط مراکز دانشگاهی با صنعت و معدن قوی نیست.
به گفته هنرمند در سالهای گذشته گردهمایی علوم زمین هر ساله با مدیریت سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور برگزار میشد که با سابقهترین همایش در حوزه علوم زمین است.
وی با بیان اینکه برای اولین بار با توجه به پتانسیل استانهای مختلف مقرر شد محوریت خاصی به هر استان برای گردهمایی داده شود، تصریح کرد: استان کرمان دارای بالاترین حجم ذخایر معدنی هم از نظر تنوع ذخایر، اکتشاف و استخراج سالانه در کشور است.
دبیر رویکرد اکتشاف کانسارهای پنهان گفت: با این وجود بخشهای زیادی از معادن شناسایی نشده و با توجه به پهناوری و تنوع زمین شناسی استان، هنوز بخشهای بکر زیادی وجود دارد.
هنرمند خاطرنشان کرد: در راستای ظرفیتهای کرمان، اکتشاف کانسارهای پنهان برای این استان در نظر گرفته شد و در این رابطه کار اجرایی و علمی گردهمایی از چند ماه گذشته آغاز شد.
وی با اشاره با توجه به تخصصی بودن محور همایش از نظر کمیت تعداد مقالات شاید در سطح بالایی نباشد، البته هشداری است که ارتباط مراکز دانشگاهی ما با صنعت و معدن نسبت به پتانسیل استان قوی نیست.
این کارشناس با بیان اینکه 59 مقاله به دبیرخانه گردهمایی ارسال شد، افزود: پس از داوری مقالات توسط اساتید مرتبط41 مقاله پذیرفته شد که مقالات از نظر کیفیت در سطح خوبی قرار داشت و در روزهای برگزاری گردهمایی 20 مقاله در قالب سخنرانی و 21 مقاله به صورت پوستر ارائه خواهند شد
اقدامات انجام شده در حوزه زمینشناسی متناسب با ظرفیتهای کرمان نیست
رییس مرکز زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی استان کرمان گفت: معتقدیم اقدامات انجام شده در حوزه زمینشناسی هرگز متناسب با ظرفیتهای استان کرمان نیست و باید بیشتر کار شود.
مهندس علی رشیدی با بیان اینکه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور 32 سال قبل اولین سازمان منطقهای خود را در کرمان فعال کرد، خاطرنشان کرد: این مرکز در طول فعالیت در راستای وظایف خود به تولید اطلاعات پایه و بنیادی حوزه علوم زمین همت گماشته و تولیدات ارزشمندی در قالب نقشه ها و گزارشات و کتب و مقالات علمی و زمین شناسی داشته است.
وی با بیان اینکه معتقدیم اقدامات انجام شده هرگز متناسب با ظرفیتهای استان کرمان نیست و باید بیشتر کار شود و جای کار بیشتری در این استان وجود دارد، تصریح کرد: تلاش زیادی برای گنجینههای با ارزش و مستند از علوم زمین انجام و هزنههای زیادی صرف شده که اگر این کار صرف رسالت اصلی سازمان میشد، شاید صدها برگ نقشه و گزارش ارزشمند دیگر تولید کرده بودیم، اما همه سختیها مانع تلاش و همت همکاران ما نشده و بخش زیادی از محصولات سازمان در همین شرایط به دست آمده است.
به گفته رییس مرکز زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی استان کرمان در صورت مساعدت مسوولان، جامعه متخصصان علوم زمین استان در ادامه راه، راهکارهای مناسبی برای بسیاری از چالشهای اساسی و مهم هر کشوری که از سنخ زمین و مربوط به علوم زمین ارائه خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه این همایش موجب قوی تر شدن ارتباطات و پیوند بیشتر فعالان علوم زمین خواهد شد، گفت: چهار موضوع مهم آب، منابع انرژی، مواد معدنی و مخاطرات زمینشناختی در هر کشور و استانی به عنوان زیربناهای اصلی توسعه محسوب میشوند و جامعه علوم زمین برای این موارد راهکار دارد و میتواند برای توسعه پایدار استان و کشور راهکارهای مناسب ارائه کند.
کرمان؛ قطب فولاد کشور در آینده نزدیک
معاون برنامهریزی استاندار کرمان گفت: باید به دنبال اقتصاد دیگری برای جایگزینی کشاورزی باشیم و معادن گسترده و ذخایر عظیم میتواند بستر توسعه پایدار برای استان باشد.
محمد تکلوزاده نیز از دیگر مهمانان رویکرد تخصصی اکتشاف کانسارهای پنهان بود که از استان خود تحت عنوان بهشت معادن ایران یاد کرد و گفت: رویدادهای مختلف زمینشناسی در این خطه باعث تنوع شگفتانگیز معادن شده و وجود 40 نوع کانی در استان مهر تاییدی بر شرایط ویژه زمینشناسی استان است.
به گفته وی این شرایط موجب تنوع تشکیل مواد معدنی شده و ذخایر و ظرفیتهای عظیمی در استان کرمان به وجود آورده است که حدود 4.8 میلیارد تن ذخایر شناخته شده استان است و به عقیده من درصد بسیار کمی از آنچه که باید شناخته شود، است.
این مقام مسئول تصریح کرد: 2 میلیارد تن ذخایر سنگ آهن، یک و نیم میلیارد تن ذخایر مس، 1.3 میلیارد تن ذغالسنگ و معادن متعدد کرومیت در ارزوئیه، معادن سرب، روی، معادن عظیم سنگهای تزئینی و ساختمانی نشاندهنده ذخایر غنی و گسترده معادن استان کرمان است.
معاون برنامهریزی استاندار کرمان از اکتشاف معادن بزرگی مانند مس درآلو در رابر، مس عنبرآباد و آهن در شهرستان بافت طی سالهای اخیر خبر داد و گفت: این اکتشافات نشانگر ناشناخته بودن ذخایر عظیم معدنی است و باید با تلاش بیشتر این گنجهای پنهان، آشکار و شناسایی شوند.
تکلوزاده تصریح کرد: بحران آب و دورههای طولانی خشکسالی استان که به نوعی در حال اتفاق افتادن تغییر اقلیم است، باعث میشود بزرگترین بخش اقتصادی استان یعنی کشاورزی دچار آسیب شود و باید بپذیریم بخش کشاورزی در منطقه قابل توسعه نیست و روز به روز از وسعت آن و جایگاه ویژه در اقتصاد استان در حال کاهش است.
وی ادامه داد: با این وجود بدون شک باید دنبال اقتصاد دیگری برای جایگزینی باشیم و معادن گسترده و ذخایر عظیم میتواند بستر توسعه پایدار برای استان کرمان و جایگزینی برای کشاورزی باشد.
معاون برنامهریزی استاندار کرمان پیش نیاز توسعه صنایع معدنی و فرآوری مواد را اکتشاف و استخراج اعنوان کرد و گفت: از 18.3 میلیون هکتار وسعت استان، 6 میلیون هکتار کویر و بیابان است که کمترین مطالعات اکتشافی در زمینه ذخایر معدنی در این مناطق انجام شده و باید با همت محققان و دانشمندان این خاک کنار زده و گنج های پنهان نمایان و استفاده شود.
این مقام مسئول با ابراز امیدواری به منظور استفاده از علم روز و به کارگیری ابزار و تجهیزات مناسب سازمان زمینشناسی کشور و منطقه جهت توجه بیشتر به این بخش، یادآور شد: آنچه امروز در عرصه فعالیتهای اکتشاف و استخراج مواد معدنی در کشور انجام میشود، با موارد مطلوب ولازمه نظام اقتصادی مبتنی بر بهرهبرداری از منابع ملی، فاصله زیادی دارد.
وی ادامه داد: اکثر فعالیتهای اکتشافی ما به صورت پراکنده و سنتی و استخراج ذخایر شناخته شده نیز در بسیاری از موارد غیراصولی و توام با تخریب این مواد و محیط زیست است که اگر خام فروشی را به این موارد اضافه کنیم، شایسته نظام اسلامی نیست و امیدواریم برای این حوزه نیز چاره اندیشی شود.
معاون استاندار کرمان گفت: امیدواریم با برنامهریزی درست و اصولی سیاستگذاران و حمایت جامعه مسوولان و با بهرهگیری از تجربه دیگران بتوانیم قدمهای اساسی در استفاده بهینه از این ذخایر الهی را داشته و با توسعه صنایع متکی به این ذخایر در آینده جایگاه خود را در بین 10 کشور برتر جهاد تثبیت کنیم.
نظر شما :