گردهمایی علوم زمین و توسعه پایدار در ساری آغاز شد
گردهمایی علوم زمین و توسعه پایدار با هدف بررسی مخاطرات زمینشناختی و ایجاد هماهنگی و تعامل بیشتر محیط زیست و منابع طبیعی با فعالیتهای زمینشناسی، اکتشافی و معدنی صبح دوشنبه در دانشگاه آزاد اسلامی ساری همزمان با سی و دومین گردهمایی و نخستین کنگره بینالمللی علومزمین آغاز شد.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، در این گردهمایی 53 مقاله در زمینه علوم زمین و معدنی مازندران به صورت سخنرانی و 50 مقاله به صورت پوستر در مدت دو روز ارائه میشود.
وجود زمین لغزشی، سیل و بحرانهای مختلف از جمله پیشروی آب دریای خزر و آتش فشان قله دماوند به عنوان مخاطرات زمینشناختی مازندران با حضور متخصصان و اندیشمندان مورد بررسی قرار میگیرد.
وجود دو گسل اصلی شمال البرز و خزر در استانهای شمالی هم از دیدگاه فعالیتهای زمینساختی و مخاطرات زمینشناختی و فعالیتهای اکتشافی حائز اهمیت است.
محمدجواد بلورچی در ابتدای این نشست گفت: این گردهمایی در 31 سال گذشته تنها در تهران برگزار میشده که امسال با رویکرد متقابل و به دلیل نیاز توسعه زمینشناسی که در کشور احساس میشد در 12 استان بطور همزمان برگزار می شود
وی به علت انتخاب مازندران برای برگزاری نخستین کنگره بینالمللی تخصصی علومزمین و توسعه پایدار اشاره کرد و افزود: پیبچیدگی زمینشناسی تغییرات اقلیمی و متناوب بودن اقلیم این استان و همچنین میزان بارش فراوان و رسوباتی که آماده تغییر شکل هستند سبب ایجاد مشکلات میشوند به همنین دلیل بر آن شده ایم که توسعه پایدار را در مازندران برنامهریزی کنیم.
دبیر علمی همایش علوم زمین و توسعه پایدار ادامه داد: مشکل کمبود آب، آلودگی آب،در دسترس نبودن آب سالم و کافی،آلودگی محصولات کشاورزی، شهر نشینی و توسعه شهر نشینی و دفع زباله از جمله مسائلی است که توسعه پایدار به آن میپردازد .
بلورچی با بیان اینکه تغییرات اقلیمی یک پیشنهاد نیست بلکه یک رخداد است و باید بر اساس دانش امروز سعی کنیم که در این تغییرات اقلیم دچار دست خوش نشویم و در آینده شاهد توسعه پایدار باشیم، یادآور شد: باید در مسائل زیست محیطی تمامی جزییات مورد توجه قرار گیرد و با جمع بندی مسلائل زیست محیطی به نتایج مثبتی برسیم.
مازندران دارای توانمندی زمینشناسی و ژئوتوریستی
رییس مرکز زمینشناسی و اکتشافات معدنی کاسپین خاوری نیز در ادامه با اشاره به به ویژگی خاص استان مازندران، گفت: رشته کوه البرز دارای هر سه ساختار سنگ شناختی، سنگ آذرین، رسوبی و دگرگونی است که این مساله منشا شناسایی ظرفیت یابی معدنی است.
مهرزاد قنبرزاده گفت: براین اساس سازمان زمینشناسی حوزه اکتشافی چالوس -گرگان را به عنوان یکی از حوزههای اصلی کشور تعریف کرده است.
وی با اشاره به پدیدههای مختلف جغرافیایی که منشا ایجاد آنها فرایندهای مختلف زمینشناسی است، گفت: چشمه باداب سورت، یخچال علم کوه، دریاچه ولشت، شورمست، آبشارهای مختلف، قله زیبای دماوند، به عنوان مرتفعترین نقطه ارتفاعی کشور و دریای زیبای مازندران و تالاب میانکاله از دیدگاههای مختلف زمینشناسی و ژئوتوریستی حائز اهمیت است.
رییس مرکز زمینشناسی و اکتشافات معدنی کاسپین خاوری همچنین از دریای خزر به عنوان یکی از پدیدههای منحصر به فرد برای استانهای شمالی یاد کرد و افزود: از دیدگاه توسعه پایدار جهت شناسایی منابع و مخاطرات دریایی و سواحل و مدیریت توسعهای شهرهای ساحلی نیز بسیار مهم و ضروری است.
قنبرزاده با اشاره به اهمیت دیدگاه مطالعات علوم زمین از دیدگاه زمینشناسی و معدنی استان مازندران، گفت: نقش نهادها و دستگاههای دولتی مانند منابع طبیعی و محیط زیست در رسیدن به توسعه پایدار استانهای شمالی بسیار مهم است.
معاون وزیر کشور:
زیرساختها برای مقابله با حوادث طبیعی معیوب است
حسن قدمی روز دوشنبه در آیین گشایش گردهمایی علوم زمین و توسعه پایدار در دانشگاه آزاد اسلامی ساری با بیان اینکه زیر ساختهای کشور برای مقابله با حوادث طبیعی معیوب است، گفت: در 30 سال اخیر به مقابله با حوادث طبیعی توجهی نشده است.
وی با بیان اینکه پیشگیری، آمادگی، مقابله، بازتوانی و عادی سازی در حوادث طبیعی کشور مدیریت نمیشود، گفت: در ایران پس از وقوع حوادث برای جبران آن وارد عمل میشویم.
قدمی اظهار کرد: هزینه اقدامات پیشگیری در حوادث طبیعی کمتر از یک دهم هزینه پس از وقوع حادثه است، اما به این موارد توجه نمی شود.
رییس سازمان مدیریت بحران از ثبت 9 هزار و 800 زلزله در سال جاری خبر داد و با بیان اینکه با پیشرفت های علوم زمین شناختی با زلزله تا هشت ریشتر در کشورهای پیشرفته مقابله می شود، گفت: در ایران با زلزله کمتر از شش ریشتری شاهد تلفات جانی و مالی هستیم.
قدمی با اشاره به اینکه با بارش باران کمتر از 30 میلیمتر سیل راه می افتد، اظهار داشت : در یک استان سیل و در یک استان خشکسالی پدید می آید که نشان از بیتوجهی به زیر ساخت وضعیت بحران است.
معاون وزیر کشور تحویل کشور با زیر ساخت های معیوب به نسل جدید را بی انصافی دانست و با اشاره به نقش سازمان زمین شناسی و اکتشافات در توسعه زیر ساخت ها با هدف مقابله با حوادث طبیعی، گفت: هم اکنون 73 هزار هکتار بافت فرسوده شهری در کشور وجود دارد که با زلزله کمتر از شش ریشتر خسارت جبران ناپذیری می بیند.
وی از دست اندرکاران گردهمایی علوم زمین خواست تا مطالعات علمی پژوهشی زمین شناسی را با رویکرد و عملیاتی بودن طرح های پژوهشی در اختیار مدیریت بحران قرار دهند.
مخاطرات فعالیت احتمالی آتشفشانی دماوند بررسی شود
پژوهشگر زمینشناسی و اکتشافات هرمزگان بر لزوم انجام مطالعه مخاطرات فعالیت احتمالی آتشفشانی دماوند تاکید کرد و گفت : آتشفشانی دماوند خطری جدی محسوب می شود که باید مطالعات آن نیز در دستور کار قرار گیرد
محسن مرتضوی نیز بیان اینکه قله دماوند یک نماد ملی محسوب میشود که از آن در چاپ اسکناس و کارت ملی نیز استفاده شده، ادامه داد: هنوز مخاطرات احتمالی آتشفشانی این قله مورد توجه جدی قرار نگرفته است.
این پژوهشگر زمینشناسی و اکتشافات که مقاله ای با عنوان دماوند، توسعه پایدار، پتانسیل ها و مخاطرات در این گردهمایی ارائه کرد، گفت: گردشگری به عنوان یک توسعه پایدار مهم ترین مزیت قله دماوند است.
وی چشم انداز طبیعی، کوهنوردی، کشاورزی و معادن را از دیگر ظرفیتهای دماوند عنوان کرد و افزود : در کنار این همه جاذبهها و پتانسیلها، آتشفشان خفته قله دماوند یک خطر جدی محسوب میشود.
مرتضوی جریان گدازهها، گازهای ولکانیکی، نهشتهای آذر آواری، خاکسترهای آتشفشانی، جریانهای گل و لای و زمینلرزه وابسته به آتشفشانی را از مخاطرات زیست محیطی دماوند بر شمرد.
استاندار مازندران:
86 واحد معدنی در مازندران فعال است
استاندار مازندران نیز از دیگر مهمانان این نشست بود که با بیان اینکه 100 واحد معدنی در مازندران وجود دارد که در حال حاضر 86 واحد آن فعال و مابقی در حال تجهیز است، گفت: توجه به علوم زمین میتواند مسیر رسیدن به توسعه پایدار را فراهم کند و توجه به معدن و علوم زمین در کنار توجه به محیط زیست میتواند زمینهساز توسعه پایدار باشد.
ربیع فلاح جلودار با اشاره به اینکه خاورمیانه با دارا بودن 4 درصد خاک دنیا، 60 درصد ذخایر دنیا را در بر دارد و ایران از لحاظ تولید کل منابع با سهم 2/3 درصد در رتبه دهم دنیا قرار دارد، افزود: 2/86 درصد آن مربوط به سوخت فیسلی و 8/13 درصد به سایر مواد معدنی فلزی و غیر فلزی و سنگهای قیمتی می باشد .
وی خاطرتشان کرد: ایران با یک درصد مساحت جهان، میتواند 70 درصد از ذخایر کشف شده جهان را اعم از مواد معدنی، نفتی و گازی به عنوان فرصتی مناسبی برای سرمایهگذاری فراهم کنند.
استاندار مازندران با بیان اینکه تولید 64 نوع مواد معدنی، ایران را جزء 15 کشور برتر معدن خیز جهان قرار داده، گفت: مازندران به دلیل مطرح بودن محور توسعه اقتصادی در صنعت معدن کاری میتواند فعالیت بالایی داشته باشد و امیدواریم در استان توجه ویژهای به حوزه ذخایر معدنی شود .
فلاح یادآور شد: مازندران به دلیل داشتن پتانسیل مناسب مواد معدنی میتواند گامهای بلندی را در جهت ذخایر خدادادی داشته باشد و این امر می طلبد که ما با شناسایی ظرفیتهای موجود استان بیش از گذشته تلاش کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه بسیاری از مناطق کشور از زلزله، سیلاب و خشکسالی رنج میبرند که مازندران نیز از این مخاطرات بی بهره نبوده، افزود: تغییر کاربری اراضی در حوزه آبخیزداری شرایط ویژه اقلیمی مکانیابی نامناسب که در اختیار برخی از ساختگاهها قرار دارد از جمله مشکلاتی است که باید تدابیر لازم برای آن اندیشیده شود .
این مقام مسئول تصریح کرد: کاهش منابع آب زیر زمینی، تولید گرد و غبار، خشکسالی و بارشهای جوی غیر متعارفی که در کشور مشاهده میشود و همچنین گرمایش زمین، خشکسالی و سیلاب آسیبهای جدی به زیرساختها وارد میکند همانطوری که در چند هفته اخیر در غرب استان شاهد خسارات یک هزار میلیارد تومانی بودهایم .
گردهمایی علومزمین و توسعه با هدف بررسی مخاطرات زمینشناختی از دوشنبه در محل دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری آغاز به کار کرد و به مدت دو روز ادامه دارد.
نظر شما :