به منظور تبیین فعالیتهای سازمان زمین شناسی کشور در استان زنجان
اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی زنجان میزبان حاضران در نشست بررسی دستاوردهای زمینشناسی و اکتشافی این استان بود. این نشست که به همت سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی و سازمان صنعت، معدن و تجارت زنجان برگزار شد، به پتانسیلهای معدنی و زمینشناسی و معدنی این استان در بخشهای مختلف از جمله سرب و روی، طلا، آهن و دیگر منابع نعدنی و همچنین بررسی لرزهخیزی و گسلش فعال پرداخت. همچنین کتاب جدید استان زنجان از نگاه زمینشناسی و اکتشاف که به تازگی به همت سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور منتشر و به بازار نشر ارائه شده، نیز در این نشست به حاضران معرفی شد.
راه اندازی دفتر نمایندگی سازمان زمینشناسی در استان زنجان
به گزارش روابط عمومی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت زنجان از راه اندازی دفتر نمایندگی سازمان زمینشناسی در این استان خبر داد و با بیان اینکه پیگیریهای خوبی از سوی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در مراکز استانی در حال انجام است، گفت: با همکاری و پیگیریهای صورت گرفته توسط این سازمان، دفتر نمایندگی سازمان زمینشناسی در استان راهاندازی میشود.
علی معصومی افزود: با راهاندازی کامل دفتر نمایندگی سازمان زمینشناسی در استان و با جمعآوری اطلاعات زمینشناسی علاوه بر اینکه ریسک فعالیت در حوزه معدن را کاهش میدهیم، از سایر محاسن و دستاوردهای آن نیز در راستای تعالی استان بهرهمند خواهیم شد.
این مقام مسوول یادآور شد: با توجه به روشهای سنتی که برای بهرهبرداری از معادن استان در گذشته شاهد آن بودیم، توانستیم رتبه 12 کشوری را به لحاظ توانمندیهای معدن کسب کنیم که این امر بیانگر پتانسیل خوب استان در این زمینه است که با تکیه بر روشهای نوین میتوان در این زمینه شاهد پیشرفتهای بیشتری بود.
وی تصریح کرد: ارزش سرمایهگذاری که تاکنون در معادن استان انجام شده است، بالغ بر دو هزار و 200 میلیارد ریال است و با اطلاعرسانی صحیح در این حوزه و کاهش میزان ریسکپذیری میتوان بخش خصوصی را هر چه بیشتر در این حوزه وارد کرد.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان تاکید کرد: برای این امر نیاز به ارتقای اطلاعات اکتشافی و جمعآوری اطلاعات جامع هستیم که بتوان در اختیار فعالان و تشکلهای فعال در این عرصه قرار دهیم تا بخش خصوصی با اطمینان بیشتر و ریسک کمتر در این حوزه سرمایهگذاری کند.
حمایت دولت از فعالان بخش خصوصی در اکتشاف معادن
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی استان زنجان نیز در این نشست گفت: اطمینان از نتیجه کار علاوه بر دلگرمی فعالان حوزه معدن در همراهی بانکهای عامل یا سرمایهگذاران نیز موثر خواهد بود.
غلامحسین جمیلی با بیان اینکه اکتشاف معدن و فعالیت در این زمینه امر پرهزینهای است، یادآور شد: زمانی سرمایهگذار با اطمینان خاطر وارد سرمایهگذاری در این حوزه میشود که از نتایج آن اطمینان کافی داشته باشد.
وی با بیان اینکه لازم است تا دولت با انجام اقدامات اولیه و شناسایی ذخایر زمینه فعالیت بخش خصوصی را در این بخش تسهیل کند، خاطرنشان کرد: اهتمام اتاق بازرگانی بر توسعه تشکلها و گروههای تخصصی است زیرا از این طریق میتواند در به اشتراک گذاشتن تجربههای این حوزه موثر باشد.
770میلیارد دلار ارزش ذخایر معدنی کشور
معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در ادامه این نشست ارزش ذخایر معدنی کشور را 770 میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور یک سازمان حاکمیتی است که عهدهدار همه امور زمینشناسی و مطالعات اکتشافی است و در حال حاضر نیز 178 سازمان زمینشناسی در دنیا در این حوزه فعالیت میکنند.
بهروز برنا افزود: طی سال گذشته بیش از 23 هزار و 600 فقره درخواست اکتشاف صورت گرفت که از این تعداد هزار و 698 فقره موفق به اخذ پروانه اکتشاف شدند.
وی با بیان اینکه اولین معدن فسفات کشور در استان زنجان با 50 میلیون تن ذخیره معدنی و عیار 8 تا 12 درصد کشف شد، تصریح کرد: با توجه به اهمیت این کانی در مباحث کشاورزی و با عیار 20 درصد اهمیت توجه به صنایع فرآوری نیز ضروری است، این در حالی است که هنوز اقدام خاصی در این زمینه صورت نگرفته است.
این مسوول با اشاره به وضعیت ذخایر معادن کشور، گفت: 65 درصد مصالح ساختمانی، 5 درصد سنگ نما، 23 درصد ذخایر غیرفلزی و 7 درصد ذخایر فلزی هستند، این در حالی است که 9 محدوده طلا در استان زنجان و با پیشبینی حداقل 5 تن ذخیره معدنی شناسایی شده است.
برنا با تاکید بر لزوم ورود بخش خصوصی در فعالیتهای این حوزه، خاطرنشان کرد: در حال حاضر ارزش ذخایر معدنی کشور 770 میلیارد دلار است که بودجههای اکتشافی دولتی که به این حوزه تزریق میشود کفاف این حجم از فعالیتها را نمیدهد، لذا ضروری است تا بخش خصوصی نیز به طور جدی در این حوزه فعالیت کند.
5 تن ذخیره طلای استان زنجان
به گفته معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور پیشبینی میشود زنجان با دارا بودن 9 محدوده طلا، دارای 5 تن ذخیره معدنی طلا باشد.
وی با بیان اینکه ایران به دلیل داشتن ویژگیهای زمینشناسی به غیر از نفت و گاز از شرایط مستعدی به جهت دارا بودن مواد معدنی برخوردار است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر70 نوع ماده معدنی در کشور استحصال میشود و جمع ذخایر قطعی و احتمالی کشور 60 میلیارد تن برآورد شده است که سالانه بیش از 1.5 میلیارد تن به این ذخایر اضافه و همچنین سالانه 341 میلیون تن از ذخایر شناسایی شده، بهرهبرداری میشود.
برنا در خصوص صنایع شکل گرفته مرتبط با معدن، گفت: 23 هزار نوع صنایع معدنی در کشور شکل گرفته که چهار هزار نوع از این تعداد در صنایع بزرگ، از جمله سیمان فعالیت دارند.
معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، تاکید کرد: استان زنجان از 9 پهنه زمینشناسی که هر پهنه دارای مواد معدنی خاص است تشکیل شده و معدن شاخص انگوران در کلاس جهانی نیز در این استان قرار دارد.
این مسوول با بیان اینکه تنها معدن " بُر" کشور در استان زنجان وجود دارد، گفت: اولین ذخیره پتاس سنگی نیز در این استان شناسایی شده و همچنین زنجان با دارا بودن 9 محدوده طلا پیشبینی میشود دارای 5 تن ذخیره معدنی طلا باشد.
وی با اشاره به پیشینه تاریخی استان زنجان، تصریح کرد: فعالیت طولانی مدت زنجان در زمینه ساخت فلزات مختلف بیانگر این است که مردم زنجان از گذشتههای دور با شناخت معادن فلز و استخراج آنها در زمینه اینگونه فعالیتها پیشقدم بودهاند.
برنا با اشاره به فعالیت این سازمان در سطح کشور، خاطرنشان کرد: در حال حاضر سازمان زمینشناسی کشور دارای 20 مرکز و 18 دفتر نمایندگی در سطح کشور است که به صورت منطقهای عمل کرده و به تازگی نیز این فعالیت با رویکرد تخصصی ادامه کار میدهد که این رویکرد در دفتر استان زنجان با رویکرد اکتشاف ذخایر فلزی انجام خواهد شد.
جمعآوری اطلاعات از مشکلترین فعالیتها در زمینه مطالعات زمینشناسی
در ادامه این مراسم، معاون مدیرکل ژئومتیکس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: جمعآوری اطلاعات از مشکلترین فعالیتها در زمینه مطالعات زمینشناسی است و عدم همکاری برخی از سازمانها مشکلات عدیدهای را در این بخش به وجود آورده است.
فریبرز بنیآدم با بیان اینکه طی یک سال گذشته نگاه به جمعآوری اطلاعات در این حوزه تغییر کرده یاداور شد: اطلاعات به شیوه ای جمعآوری می شوند تا برای مصرفکنندگان خارج از سازمان نیز به خوبی قابل استفاده باشد.
وی تاکید کرد: در بیشتر موارد به دلیل پراکندگی آمار و همچنین عدم آگاهی از وجود برخی از اطلاعات انجام یک پروژه زمینشناسی و یا عملیات اکتشافی زمان و هزینه زیادی را به خود اختصاص میدهد.
معاون مدیرکل ژئومتیکس سازمان زمینشناسی خاطرنشان کرد: به کارگیری فناوری و سیستمهای اطلاعات مکانی در زمینه گردآوری و اصلاح اطلاعات مورد نیاز در این زمینه بسیار مهم است، همچنین از اطلاعات جمعآوری شده در زمینههای مختلف زمینشناسی میتوان در زمینه ژئوتوریسم نیز استفاده کرد.
انتشار کتاب استان زنجان از دیدگاه زمینشناسی و اکتشاف
بنیآدم با بیان اینکه زنجان اولین استانی است که اطلاعات زمینشناسی آن به صورت مدون تحت عنوان " استان زنجان از دیدگاه زمینشناسی و اکتشاف" منتشر میشود، افزود: با توجه به اینکه دادههای آماری که توسط سازمان زمینشناسی کشور جمعآوری میشد به صورت متمرکز نبودند و همین امر موجب میشد تا این اطلاعات برای کاربران ملموس نباشد، لذا از یک سال گذشته تصمیم بر تدوین این اطلاعات به صورت استانی در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: اولین استانی که اطلاعات زمینشناسی آن به صورت مدون و در قالب کتاب جمعآوری شد استان زنجان است که همه اطلاعات زمینشناسی آن تحت عنوان کتاب "استان زنجان از دیدگاه زمینشناسی و اکتشاف" در دست انتشار است.
معاون مدیرکل ژئومتیکس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان اینکه کار انتشار این کتاب توسط انتشارات سازمان زمینشناسی انجام میشود، تصریح کرد: مجموعه مطالعات در این حوزه از جمله ژئوشیمی، ژئوتوریسم، زمینشناسی و دورسنجی استان در این کتاب و به صورت اطلاعات رقمی ارایه خواهد شد.
این مسوول با اشاره به اهداف انتشار این اطلاعات در قالب کتاب، تاکید کرد: جمعآوری اطلاعات در همه زمینههای زمینشناسی یک استان به صورت دادههای رقمی برای تسهیل در استفاده محققان و فعالان این عرصه از عمده این اهداف بود، به طوری که طی این روش هر محقق در یک موضوع مشخص ادامه راه قبلی را طی میکند که این امر در وقت و هزینه علاقهمندان به فعالیت در این حوزهها صرفهجویی میکند.
بنیآدم از پروژه جدید تهیه نقشههای تحلیلی ـ زیرساختاری استان زنجان خبر داد و گفت: زنجان دومین استان پس از یزد است که نقشههای تحلیلیی-زیرساختاری برای آن تهیه میشود تا افرادی که مایل به سرمایهگذاری در بخشهای مختلف زمینشناسی هستند با اطلاعات کافی وارد این حوزه شوند.
معاون مدیرکل ژئومتیکس سازمان زمینشناسی کشور خاطرنشان کرد: بیش از 40 لایه اطلاعاتی در سیستم جغرافیایی GIS از جمله مشخصات پوشش گیاهی، جنگلها، مراتع، چشمهها و تاسیسات مختلف و وضعیت توپوگرافی منطقه جمعآوری شده است تا سرمایهگذاری به ویژه در مناطقی که ممنوعیت دارند صورت نگیرد تا وقت و هزینه افراد بیهوده تلف نگردد.
در ادامه این نشست کارشناسان گزارشهایی را از جنبههای مختلف به منظور تهیه و تولید اطلاعات زمین شناسی و اکتشافات معادن ارائه دادند.
یادآور میشود، نشست بررسی دستاوردهای زمینشناسی و اکتشافی استان زنجان با حضور آقایان جمشید انصاری استاندار، ابراهیم جمیلی رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی و سازمان صنعت، معدن و تجارت، علی معصومی رییس صنعت، معدن و تجارت زنجان و همچنین بهروز برنا معاون اکتشاف، فریبرز بنیآدم معاون مدیرکل ژئومتیکس، محمدباقر دری معاون مدیر امور اکتشاف، مسعود زمانی کارشناس زمینشناسی، شهرام رحمانی کارشناس اکتشاف از سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور و علیاصغر مختاری رییس مرکز زمینشناسی زنجان در اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی و سازمان صنعت، معدن و تجارت زنجان برگزار شد.
نظر شما :