سرمایهگذاری در معدن متناسب با ظرفیت کشور نیست
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، محمدتقی کرهای معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در حاشیه نشست فرصتهای سرمایهگذاری در معدن و صنایعمعدنی با بیان این که سرمایهگذاری در بخش اکتشاف کشور توسط بخش خصوصی و دولتی با توجه به شاخصها و استانداردهای بینالمللی انجام شده، خاطرنشان کرد: سرمایهگذاری موجود در بخش معدن کشور متناسب با ظرفیت و پتانسیل معدنی و همچنین وسعت کشورمان نیست و با شرایط موجود همخوانی ندارد.
توجه جدی دولت و بخش خصوصی به توسعه معدن
به گفته وی خوشبختانه با توجه به برنامهریزیهای موجود و همچنین شرایط خاص کشور توجه جدی از سوی دولت و بخش خصوصی به معدن شده و اهمیت این بخش در شرایط فعلی بهتر از گدشته لمس میشود.
کرهای با بیان این که اتفاقات موجود حاکی از آغاز حرکتی جدی در بخش معدن کشور است، یادآور شد: علاقهمندی بخش خصوصی به فعالیت و سرمایهگذاری در اکتشاف معادن قابل مشاهده است که بر همین اساس وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز حمایت مناسبی از بخش برای سرمایهگذاری بیشتر خواهد داشت.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور ادامه داد: قرار است تا قبل از پایان سال جاری بخش خصوصی به طور جدی به عرصه سرمایهگذاری در اکتشاف معادن کشور وارد شود که توجه دولت و حمایت و پیگیری مجلس شورای اسلامی از این امر بسیار راهگشا است.
اختصاص 5درصد از حقوق دولتی برای توسعه بخش معدن
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه دولت با یکسری اولویتها و همچنین محدودیتها مواجه است، خاطرنشان کرد: بهدنبال بررسیها و تحقیقات انجام شده مجموعه دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین مجلس شورای اسلامی به اختصاص مبلغ قابل توجهی بالغ بر 5درصد از محل حقوق دولتی برای توسعه بخش معدن طی سال آینده به تفاهم رسیدند.
وی درباره هزینههای اختصاص یافته برای امر اکتشاف در کشور گفت: برای اعلام رقم واقعی در این باره بایستی مجموع سرمایهگذاریهای اختصاص یافته به تمامی متولیان و فعالان بخش معدن کشور را در پایان سال برآورد و جمعآوری کرد تا به آماری صحیح و واحد برای این بخش دست یافت.
موفقیت سازمان زمینشناسی کشور در تهیه اطلاعات پایه
کرهای در ادامه درباره میزان انجام مطالعات نقشهبرداری و زمینشناسی برای کل کشور بهمنظور پتانسیلیابی معدنی مناطق مختلف، خاطرنشان کرد: مطالعات زمینشناسی برای راحتی سرمایهگذار و در اختیار داشتن اطلاعات اولیه از سوی سازمان زمین شناسی و اکتشافاتمعدنی کشور سالهاست که به عنوان یک وظیفه حاکمیتی در حال انجام است.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان این که برای اکتشاف ذخایر معدنی کشور در اختیار داشتن اطلاعات پایه زمینشناسی بسیار ضروری است، تصریح کرد: بر همین اساس پوشش سراسری نقشههای زمینشناسی در مقیاسهای یکدویست وپنجاه هزارم و یکصد هزارم و همچنین چهارصد ورقه برای تهیه نقشههای اکتشافات ژئوشیمی به عنوان پایه اکتشاف به طور کامل انجام شده است.
ساخت تجهیزات ژئوفیزیک هوایی در داخل کشور
وی دستیابی به اطلاعات حاصل از عملیات ژئوفیزیک هوایی را به عنوان یک کمبود در بخش زمینشناسی و اکتشافی یاد کرد و گفت: سرمایهگذاری در بخش ژئوفیزیک هوایی نسبت به دیگر روشهای اکتشافی بسیار پر هزینه است.
به گفته کرهای هم اکنون فنآوری و تجهیزات انجام عملیات ژئوفیزیک هوایی در دنیا در اختیار چند کشور محدود از جمله کانادا و استرالیا قرار دارد.
کرهای ضمن ابراز خرسندی از این که ایران تجهیزات به روز، دانش فنی بهمنظور برداشت و تهیه و تفسیر اطلاعات هوایی را در اختیار دارد، خاطرنشان کرد: برای بهرهبرداری از این امکانات به اختصاص منابع مالی از سوی دولت نیاز داریم که در صورت تامین اعتبارات لازم طی دو سال آینده کل کشور تحت پوشش عملیات ژئوفیزیک هوایی قرار خواهد گرفت.
به گفته وی در حال حاضر عملیات ژئوفیزیک هوایی به وسیله بالگرد در مناطق کوهستانی و هواپیما در دشتهای برخی استانهای کشور از جمله کردستان، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، فارس و یزد انجام شده و یا در حال انجام است.
کرهای در ادامه از تلاش سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور برای ساخت تجهیزات مورد نیاز برای انجام عملیات ژئوفیزیک هوایی در داخل کشور با توجه به تحریمهای موجود به منظور قطع وابستگی به خارج و دستیابی به خودکفایی در این زمینه خبر داد.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور درباره فعالیتهای سازمان متبوع خود در سطح بینالملل یادآور شد: این مجموعه در صدور خدمات فنی و مهندسی خود به دیگر کشورها و اکتشاف عناصر باارزش و کمیاب مثل طلا و لیتیم موفق کرده به نحوی که حتی بخش خصوصی هم علاقهمند به سرمایهگذاری در این کشورها شده است.
معدن تنها بخش موفق اقتصادی در زمان تحریمها
وی با اشاره به تحریمهای موجود علیه کشورمان خاطرنشان کرد: با توجه به تحریمها که خاص ایران هم نیست میتوان گفت معدن تنها بخشی است که رشد خوبی داشته است.
به گفته کرهای در حال حاضر سرمایهگذاران بخش خصوصی و حاکمیت و دولت توجه ویژه به بخش معدن دارند و به نظر میرسد در این شرایط ویژه معدن میتواند به عبور کشور از تحریمها و محدودیتها کمک کند.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور از علاقه بخش خصوصی به فعالیت در بخش اکتشاف، بهرهبرداری و فرآوری مواد معدنی خبر داد و گفت: سرمایهگذاری خارجی نیز سازوکار مناسب خودش را دارد ولی وزارت صنعت، معدن و تجارت هموار در بسترسازی و ایجاد تسهیلات برای بخش خصوصی تلاش میکند.
وی درباره کمک سند استراتژی به حضور بخش داخلی و خارجی برای فعالیت در بخش معدن تصریح کرد: بخش خصوصی میداند این سندی است که با تغییر مدیریت تغییری نخواهد کرد و نوعی امنیت سرمایهگذاری را برای آنها ایجاد میکند تا نسبت به برنامههای بخش معدن برای سرمایهگذاری و کمک به توسعه آن اقدام کند.
کرهای درباره عملکرد 10 ماهه سازمان متبوع و دستیابی به اهداف خود خاطرنشان کرد: بر اساس پیشبینیها در سال جاری این سازمان در تهیه نقشههای زمینشناسی یکبیستوپنجهزارم، پروژههای اکتشافی و انجام عملیات ژئوفیزیک هوایی موفق بوده که توسعه و تکمیل این برنامهها به اختصاص بودجه مناسب سالانه نیاز دارد.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با بیان این که ایران یک درصد مساحت خشکیهای دنیا را در اختیار دارد، تصریح کرد: در صورتی که این امر را مبنا قرار دهیم میتوان گفت ما هم باید معادل یک درصد بودجههایی هزینه شده برای اکتشاف در دنیا سرمایهگذاری کنیم.
نیاز 50 میلیارد تومانی در هر سال برای فاز شناسایی و اکتشاف
وی تصریح کرد: بنابراین باید سالانه معادل 50 میلیارد تومان برای شناسایی و اکتشاف اولیه مواد معدنی سرمایهگذاری داشته باشیم که اکتشافات عمومی و تفصیلی معادل 35درصد عدد ذکر شده است.
به گفته کرهای در حال حاضر بخش خصوصی مایل به این سرمایهگذاری در بخش شناسایی و اکتشاف معادن است که مجلس و دولت نیز توجه جدی کرده و از سال آینده شاهد حرکات جدی در این بخش خواهیم بود.
نظر شما :