تاریخ 6 هزار ساله کشف و بهره‌برداری از طلا در ایران

۲۹ بهمن ۱۳۹۰ | ۱۴:۲۰ کد : ۲۱۰۱۱ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۱۰۱۴
به گفته معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور کشف و بهره‌برداری از ذخائر طلا ....
به گفته معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور کشف و بهره‌برداری از ذخائر طلا در ایران قدیم ریشه تاریخی 6 هزار ساله دارد.
به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، معاون اکتشاف این سازمان در سمینار تخصصی تیپ‌های کانه‌زایی طلا در پهنه سنندج-سیرجان درباره تاریخچه اکتشاف طلا در ایران گفت: کشف و بهره‌برداری از ذخائر طلا در ایران قدیم ریشه تاریخی 6 هزار ساله دارد.
مهندس بهروز برنا افزود: نام‌های کوه‌زر، زرمهر، زرشوران، زرین، زرترشت نشان می‌دهد آشنایی با طلا و معدنکاری به گذشته دور باز می‌گردد و در زمان قاجاریه از ذخیره طلای طرقبه خراسان نیز بهره‌برداری می‌شده است.
به گفته وی اکتشاف ذخائر طلا از بدو تاسیس سازمان زمین‌شناسی در برخی نواحی شناخته شده از جمله نوجمیر، قره‌چیلر در آذربایجان، پاره‌ای ذخائر در منطقه انارک، مناطق اولنگ و فیروزکوه در تربت جام و برخی ذخائر پلی‌متال و آنتیموان و رگه‌ای مس طلادار صورت می‌گرفت.
برنا افزود: پس از انقلاب در قالب طرح‌های موضوعی از جمله اکتشاف آنتیموان، مس، قلع، تنگستن و طلا به صورت محدود و موردی انجام می‌شد.
معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافت‌معدنی کشور با بیان این که شرکت طلای ایران با هدف راه‌اندازی طلای پلاسری کوه زرد دامغان فعال شد، یادآور شد: شرکت سهامی کل معادن ایران سابق، با احداث یک پایلوت از تنها معدن طلای کشور سالانه بین 160 تا 300 کیلوگرم بهره‌برداری می‌کرد.
وی خاطرنشان کرد: با همکاری کارشناسان سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور طرح‌های اکتشافی طلا برای کانسارهای طلای آق‌دره و زرشوران فعال شد.
به گفته برنا اداره کل معادن و فلزات استان کردستان برای کانسار داشکستن و بهارلو و شرکت منطقه‌ای آذربایجان شرقی برای کانسار میوه‌رود و تعداد طرح‌های دولتی به‌طور محدود فعال شدند.
وی با بیان این که سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور طی قراردادی با شرکت جیانگسی چین در سال 72 تا 76 محور گرمسار-تربت حیدریه را برای اکتشاف ژئوشیمی 26 ورقه یکصد هزارم انجام داد، یادآور شد: در این بررسی‌ها محدوده‌هائی از طلا از جمله 8 محدوده در ارغش، کوه زرتربت حیدریه، کلاته تیمور، تنورچه، دره‌دائی و گندی معرفی شد.
به گفته برنا از سال 77 تا 82 طرح‌های موضوعی طلا از سوی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در قالب طرح اکتشاف سراسری و به‌طور ویژه در بخش جداگانه برای طلا شکل گرفت.
معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافت‌معدنی کشور افزود: در این طرح بیش از 20 پروژه طلا در مناطق واقع در استان‌های خراسان‌رضوی، سمنان، کردستان و آذربایجان‌شرقی انجام شد که به معرفی ذخائر طرقبه، گندی، مسجدداغی، شرف‌آباد، نبی‌جان، نقدوز، کالکافی، خونی، چشمه‌حافظ، طلای‌چالو، دارستان، ابوالحسنی، زرشکوه، ساری لار، زایلیک،کرویان قلقله و قبغلوچه منجر شد.
وی در ادامه یادآور شد: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور از سال 83 تاکنون در قالب طرح تلفیق با رویکرد استفاده از تکنیک‌های نوین اکتشافی بیش از 1500 محدوده امیدبخش طلا و 100 ذخیره و کانسار با حداقل به اجرای 50 پروژه مختص طلا انجام داده است.
به گفته برنا حاصل فعالیت‌های این سازمان به اخذ گواهی کشف 30 تن طلا در 8 محدوده و 40 تن در 20 محدوده آماده اخذ گواهی کشف و واگذاری ذخائر گندی، شرف‌آباد، کالکافی، خونی، سیاه‌جنگل، گلوجه، نقدوز، ارغش، ماهرآباد، طرقبه به بخش خصوصی و دولتی منجر شده است.
معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور درباره تاریخچه فعالیت شرکت‌های خارجی در ایران گفت: شرکت BHP در موته، فعالیت‌های اکتشافی شرکت آنگلوآمریکن در زرشوران، پی‌جویی‌های اکتشافی طلا به صورت سراسری توسط شرکت استرالیایی نورماندی، اکتشاف تفصیلی در آق‌دره توسط شرکت زرکن و پی‌جویی‌هایی در بلوچستان، اکتشافات تفصیلی در داشکسن توسط شرکت ریوتینتو، شرکت یونیون‌گولد در ایران به فعالیت پرداخته‌اند.
وی عدم فضای مناسب و قوانین واحد جهت جلب سرمایه‌های خارجی، فقدان دانش صحیح پیرامون اقتصاد اکتشافی و معدنکاری طلا، نبود مرکز مستقل جهت نهادینه کردن خواسته سرمایه‌گذاران را به عنوان موانع پیش‌روی بخش معدن کشور عنوان کرد.
به گفته برنا 100 کشور تولید کننده طلا در دنیا وجود دارند که چین با 320 تن بیشترین تولید و بلیز با 5 کیلوگرم طلا کمترین تولید‌کننده هستند و ایران نیز با 3600 کیلوگرم تولید سالانه در رتبه یازدهم آسیا و 42 جهان قرار دارد.
معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان این که 8 کشور دنیا 1500تن طلای دنیا را تولید می‌کند، خاطرنشان کرد: کل تولید جهانی طلا در سال 2011 میلادی حدود 2700 تن برآورد شد که نسبت به تولید سال 2010 بیش از پنج درصد افزایش نشان می‌دهد.
وی با بیان کل ذخائر احتمالی دنیا 100 هزار تن است، یادآور شد: در طول تاریخ 135 هزار طلا استخراج شده که نیمی از آن در قرن بیستم بهره‌برداری شده است.
به گفته برنا بیشترین هزینه اکتشافی در دهه اخیر بر روی طلا است که آمارهای اکتشافی نشان می‌دهد علیرغم هزینه‌های بالا، کشف ذخائر جدید به ویژه در نواحی پتانسیل‌دار شناخته شده با مشکل روبه‌رو است.
معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان این که ایران با 300 تن ذخیره طلا 6 دهم درصد ذخایر طلای دنیا را دارا است، افزود: در حال حاضر یک ایالت مهم طلادار و 14 زون طلادار در کشور شناسایی شده است.
وی افزود: حدود 100 عدد اندیس، کانسار و معدن طلا با حدود 200 تن ذخیره قطعی و 350 تن احتمالی، 60 فقره پروانه اکتشاف مختص طلا در کشور صادر شده که 10 مورد آن منجر به گواهی کشف و 7 مورد دیگر منجر به پروانه بهره‌برداری شده است.

نظر شما :