ایران جزو 15 کشور برتر معدنی دنیا

۲۹ بهمن ۱۳۹۰ | ۱۴:۰۴ کد : ۲۰۹۹۴ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۶۷۴
بر اساس نقشه توزیع مواد معدنی دنیا، ایران از نظر فلززائی و معدنی جزو 15 کشور...

به گفته معاون‌ معدنی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور بر اساس نقشه توزیع مواد معدنی دنیا، ایران از نظر فلززائی و معدنی جزو  15 کشور برتر دنیا محسوب می‌شود.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، معاون اکتشافات معدنی این سازمان در مراسم افتتاحیه سمینار تخصصی عناصر خاکی کمیاب با اشاره به تاریخچه اکتشاف عناصر خاکی کمیاب در کشورمان گفت: بر اساس نقشه توزیع مواد معدنی در دنیا و موقعیت ویژه ایران در کمربند فلززائی آلپ-هیمالیا،  ایران از نظر فلززائی و معدنی جزو  15 کشور برتر دنیا محسوب می‌شود.

مهندس بهروز برنا ضمن اشاره به تاریخچه اکتشافات در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، یادآور شد: قبل از سال 1376 اکتشافات در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به صورت کلاسیک و چکشی و برای مواد معدنی خاص انجام می‌گرفته که پس  از این سال  اکتشافات با روش‌های نوین علمی و با استفاده از لایه‌های اطلاعاتی پایه زمین‌شناسی، ژئوشیمیایی، دورسنجی، ژئوفیزیک هوایی انجام می‌گیرد.

به گفته وی اکتشافات در چهار مرحله شناسایی، پی‌جویی، اکتشافات‌‌عمومی و اکتشافات تفصیلی انجام می‌شود که با دریافت اطلاعات ژئوفیزیک هوائی،  دورسنجی، کانی‌سنگین، ژئوشیمی، اقتصادی، زمین‌شناسی و  تلفیق و پردازش آنها در محیط GIS  نواحی امیدبخش معدنی معرفی می‌شوند.

معاون اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با اشاره به تاریخچه اکتشافات ژئوشیمیایی یادآور شد: اکتشافات ژئوشیمیایی سیستماتیک در ورقه‌های یکصدهزارم با همکاری سازمان زمین‌شناسی کشور و چندین  شرکت خارجی از کشورهای کانادا، آمریکا، یوگسلاوی سابق، استرالیا، شوروی سابق، جمهوری چک و چین آغاز شد.

برنا با بیان این که از سال 1376 تا سال 1384 ادامه عملیات اکتشافات ژئوشیمیایی در ورقه های یکصد‌هزارم به همت کارشناسان سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور و مهندسان مشاور داخلی انجام گرفته، تاکید کرد: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور نقشه‌های ژئوشیمیایی در مقیاس یک‌بیست‌وپنج‌هزارم(90 برگه) و بازنگری پاره‌ای از ورقه های یکصدهزارم را به روش‌های ژئوشیمیایی (110 ورقه) و بلگ (43ورقه)  را انجام داده است.

وی در ادامه افزود: پیجویی عناصر خاکی کمیاب در ایران، به‌صورت موضوعی و در خلال اکتشافات مواد معدنی دیگر از جمله آهن، فسفات آذرین، چند فلزی‌ها مانند قلع و تنگستن و پاره‌ای از پگماتیت‌های گرانیتی بوده  که بسیاری از آنها در مرحله اکتشاف عمومی متوقف شده‌اند.

به گفته معاون اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور پلاسر مونازیت و خاک‌های کمیاب منطقه مروست واقع در استان یزد تنها منطقه‌ای از ایران است که مراحل سیستماتیک شناسایی، پی‌جویی، اکتشافات عمومی و تفصیلی را پشت سر گذاشته است و در قالب طرح اکتشاف سراسری 32 میلیون تن کانسنگ مونازیت کشف شده است.

برنا گفت: پی‌جویی و اکتشاف عناصر خاکی کمیاب در ایران در ذخائر و کانسارهای آپاتیت-مگنتیت، کانسارهای مگنتیت آپاتیت‌دار، و ذخائر اندیس ایلمنیت و آپاتیت، سنگ‌های لوسیتی، نفلین‌سینیت، پگماتیت‌های گرانیتی، شیل ‌های تریاس بالایی-ژوراسیک در مناطق مختلف کشور شده است.

وی با اشاره به مطالعه مقدماتی پتانسیل‌های عناصر خاکی کمیاب ایران توسط انیستیتوی زمین‌شناسی اوکراین در قالب تفاهم‌نامه سال 2001، یادآور شد: نمونه‌گیری اولیه از اندیس‌های شناخته شده خاک‌های کمیاب در ایران در مناطق گزستان، اسفوردی، چغارت، چادرملو، چاه‌گز، شکرآب، زریگان، قره‌آغاج ارومیه، جزیره اسلامی و مروست یزد انجام شد.

معاون اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور افزود: اکتشاف خاک‌های کمیاب به موازات اکتشاف آپاتیت در ناحیه گزستان، کنسانتره‌سازی آپاتیت از معادن اسفوردی چغارت، چادرملو و مطالعه فرآوری عناصر کمیاب از کنسانتره آپاتیت واکتشاف مونازیت پلاسری در مروست و شناسایی سنگ منشاء آن پیشنهاد انیستیتوی زمین‌شناسی اوکراین برای اکتشاف عناصر خاکی کمیاب در ایران است.


نظر شما :