آسمان ایران شهاب باران میشود
شامگاه دوشنبه،23 آذر ماه در اوج بارش شهابهای «جوزایی» آسمان ایران نورباران میشود.
شامگاه دوشنبه،23 آذر ماه در اوج بارش شهابهای «جوزایی» آسمان ایران نورباران میشود.
علی کوهپایی، منجم آماتور با بیان این مطلب به خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) خاطرنشان کرد: شهابهای جوزایی از اوایل آذرماه کمکم ظهور کردهاند اما اوج این بارش یعنی زمانی که کره زمین به چگالترین بخش توده بقایای سیارک مسبب این بارش میرسد در بین روزهای 22 تا 25 و به ویژه 23 آذرماه جاری است.
وی افزود: کانون بارش که درصورت فلکی جوزاست، حوالی ساعت 18 و 30 دقیقه روز دوشنبه 23 آذرماه طلوع میکند و اگر قبل از طلوع کانون بارش رصد را آغاز کنید احتمالا شهابهایی موسوم به «زمین خراش» را میبینید که کل آسمان را میپیماید. پس از ساعت 18 و 30 دقیقه، آتش بازی آغاز میشود و همانطور که به نیمه شب دوشنبه نزدیکتر میشویم تعداد شهابها بیشتر میشود. اوج بارش در ساعت 2 بامداد سه شنبه 24 آذر است که در این هنگام حداکثر تعداد شهابها قابل رصد است.
کوهپایی خاطرنشان کرد: در بیشتر بارشهای شهابی، مدار حرکتی زمین از میان توده بقایای دنبالهدارها عبور میکند و در نتیجه تعداد شهابهایی که به طرف زمین سقوط میکنند بیش از مواقع عادی است. این تودهها در محلهای خاصی از آسمان قرار دارند؛ بنابراین کانون بارشها نیز در آسمان کاملا مشخص است.
این منجم آماتور خاطرنشان کرد: به عنوان مثال، منشاء بارش جوزایی صورت فلکی «جوزا» و منشاء شهابهای جباری صورت فلکی «جبار» است بدین ترتیب اگر تمام شهابهای یک بارش را در خلاف جهت حرکتشان امتداد دهیم به نقطهای در صورت فلکی مربوطه میرسیم و بر این اساس شهابهای سرگردان دیگری که ممکن است همزمان با بارش شهابی در آسمان مشاهده شوند از شهابهای مربوط به بارش کاملا قابل تمایز هستند.
وی با بیان اینکه بارش جوزایی یکی از بهترین بارشهای شهابی هر سال است اظهار داشت: منشاء بارش شهابی جوزایی برخلاف سایر بارشها، یک سیارک به نام «فایتون»3200 (Phaeton ) است. معنی 3200 این است که «فایتون» در واقع سه هزار و دویستمین سیارک کشف شده است. البته، فایتون سیارکی معمولی نیست و در واقع دنبالهداری غیر فعال و بدون دنباله است که به دلیل بقایایی که از خود بر جای میگذارد با سایر سیارکها تفاوت دارد.
کوهپایی درباره ویژگیهای شهابهایی جوزایی گفت: شهابهای جوزایی شهابهایی پرنور و کم سرعتند که رنگ آنها کمی به زردی میزند. در شب اوج بارش جوزایی (23 آذرماه) شما می توانید 75 شهاب در ساعت ببینید. البته ZHR (تعداد متوسط شهابها در هر ساعت به طور معمول) آن 120 است ولی طبق پیشبینی های نجومی امسال 75 شهاب دیده میشود.
از ویژگیهای دیگر بارش شهابی امسال نبودن نور ماه در آسمان است که امکان رصد تعداد بیشتری از شهابها را فراهم میکند.
وی خاطرنشان کرد: برای دیدن شهابهای پرنور بارش جوزایی باید از شهر دور شد البته در شهر هم میتوان شهابهای پرنور بارش را دید ولی قطعا تعداد زیادی از آنها را که کم نورتر هستند نمیبینیم.
این منجم آماتور درباره سایر پدیدههای نجومی که در زمان بارش شهابی جوزایی قابل مشاهده است، اظهار داشت: در کنار بارش «جوزایی» به بارش شهابی دیگری به نام بارش شهابی «دب اصغری» که بارش بسیار کم تعدادی با ZHR 10 است نیز فعال است. در شب بارش شهابی جوزایی در صبح دم سهشنبه حوالی ساعت 3 و 30 دقیقه بامداد پرنورترین جرمی که در سمت شرق میبینید، سیاره مشتری است. در سپیده دم ناگهان نورافکن پرنوری در سمت افق طلوع میکند که سیاره زهره است. همچنین در این شب دنبالهدار Linear/C2003T4 که تازه ظهور کرده به فاصله 3 درجهای خوشه کروی M92 از قدر 5/7 میرسد که برای منجمان بسیار جالب است و در آن هنگام قدر دنبالهدار 6/10+ است که برای شکارچیان دنبالهدار اهمیت ویژهای دارد.
این منجم آماتور در پایان با تاکید بر اینکه رصد بارشهای شهابی هیچ خطری برای چشم ندارد، خاطرنشان کرد: بهترین راه برای مشاهده این شهابها استفاده از چشم غیرمسلح است؛ بدین منظور باید در پشت بام یا محل رصدی دیگر به حالت درازکش قرار گرفته و آسمان بالای سرخود را نگاه کنیم؛ البته نباید توجه خود را به کانون بارش که صورت فلکی جوزایی است، متمرکز کنیم چون مسیر حرکت این شهابها عمدتا از نواحی اطراف این صورت فلکی است. خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران
نظر شما :