فعالیت‌های اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور اعلام شد

۰۹ اسفند ۱۳۸۸ | ۰۵:۲۰ کد : ۱۹۸۵۷ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۶۴۵
معاون اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور فعالیت‌های اکتشافی سازمان ...

معاون اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور فعالیت‌های اکتشافی سازمان متبوع خود را  اعلام کرد.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، مهندس ناصر عابدیان معاون اکتشاف معدنی این سازمان درباره جایگاه معدنی ایران در سطح منطقه و دنیا گفت: اکتشاف ذخایر معدنی به عنوان وظیفه حاکمیتی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور محسوب می‌شود و ایران با بیش از 58 میلیارد تن ذخیره معدنی، به عنوان یکی از کشورهای دارای پتانسیل بالای معدنی در منطقه محسوب می‌شود.

وی با بیان این که بیش از 68 نوع ماده معدنی شناخته شده در ایران وجود دارد، یادآور شد: ایران با توجه به وسعت 6/1 میلیون کیلومتر مربعی از نظر میزان ذخایر و تنوع مواد معدنی در جایگاه 10 تا 12 جهانی قرار دارد و رتبه نخست را در خاورمیانه به خود اختصاص داده است.

عابدیان برخی ذخایر معدنی ایران را از نظر بزرگی و میزان ذخیره در مقیاس جهانی یاد کرد و گفت: معادن مس سونگون در آذربایجان و منطقه و سرچشمه کرمان به عنوان ذخایر مس پروفیری و ذخایر سرب و روی انگوران و مهدی‌آباد، ذخایر آهن در ایران مرکزی و منطقه سنگان، ذخایر سنگ‌های تزئینی و نما در کشور، ذخایر پتاس، ید، سولفات سدیم و بسیاری از مواد معدنی دیگر در این چارچوب قرار می‌گیرند.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان این که ذخایر شناخته شده ید صحرای ترکمنستان که به همت سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور کشف شده به مرحله استخراج و تولید رسیده، یادآور شد: در حال حاضر عملیات اکتشافی در این منطقه در حال انجام است و ایران در جایگاه مطرح جهانی از نظر ذخایر ید قرار گرفته است.

وی بهره‌برداری بهینه را به عنوان استراتژی معدنی دولت ذکر کرد و یادآور شد: بسیاری از ذخایر معدنی علاوه بر تامین نیاز داخلی به عنوان یکی از اقلام بسیار مهم صادراتی نیز محسوب می‌شوند.

عابدیان با اشاره به سیاست اتخاذ شده دولت برای دستیابی به خودکفایی در بخش تولید سیمان، تصریح کرد: ظرفیت‌سازی تولید سیمان تا پایان سال 88 به میزان 70  میلیون تن پیش‌بینی شده که  با رسیدن به مرز 150 میلیون تن علاوه بر تامین نیاز داخلی به عنوان قطب تولید سیمان خاورمیانه و آسیا محسوب می‌شویم.

وی افزود: در چارچوب استراتژی‌های موجود، مناسبات بین‌المللی در بخش اکتشاف به منظور انتقال دانش فنی به کشورهای دارای سطح تکنولوژی اکتشافی پائین توسعه یافته است.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور ارتقای نقش معدن و صنایع معدنی در توسعه کشور را در گرو جدیت بیشتر در انجام عملیات اکتشافی، ارائه اعتبارات کافی، ایجاد شفافیت در استراتژی معدن و برنامه‌ریزی علمی و فنی در بخش معادن کشور دانست به نحوی که قادر به رقابت با صنعت نفت و گاز باشد.

عابدیان با بیان اینکه رشد صنایع کشور ارتباط تنگاتنگی توسعه معادن و صنایع معدنی دارد، خاطرنشان کرد: میزان آسیب‌پذیری معادن از مسائل مربوط به تحریم‌ها و سرمایه‌گذاری خارجی نسبت به دیگر صنایع کمتر است که بر همین اساس باید فعالیت‌های معدنی را به عنوان بسترساز توسعه معدنکاری در کشور تقویت کنیم.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور درباره فعالیت‌های اکتشافی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در سه دهه اخیر، یادآور شد: با توجه به افزایش اعتبار در صنعت اکتشاف کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی، علاوه بر توسعه دامنه عملیات اکتشافی در بخش داخلی، بیش از 400 قرارداد نیز با مهندسان مشاور منعقد شده است.

وی با اشاره به این‌که حفاری‌های انجام شده در سال‌های اخیر از مرز 35هزار متر گذشته، تصریح کرد: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در 5 سال اخیر توجه ویژه‌ای به اکتشاف موادمعدنی طلا، سرب‌وروی، آهن، مس، تنگستن، مواد اولیه مصالح ساختمانی، پتاس، ید، سنگ‌ها و کانی‌هایقیمتی و نمیه‌قیمتی، فسفات، بوکسیت، ماسه ریخته‌گری‌و... داشته است.

عابدیان در ادامه گفت: توجه به سواحل شمالی خلیج فارس و دریای عمان برای اکتشاف ذخایر پتاس و لیتیم در خورهای سواحل بوشهر و چابهار نیز بخشی از برنامه‌های اکتشافی این مجموعه است.

وی تکمیل نقشه‌های ژئوشیمیایی یک‌صدهزارم و آغاز تهیه نقشه‌های ژئوشیمی و زمین‌شناسی اقتصادی با مقیاس یک‌بیست‌وپنج‌هزارم را به عنوان بخشی دیگر از پروژه‌های در دست اقدام سازمان متبوع خود یاد کرد وافزود: احداث دو آزمایشگاه خاص اندازه‌گیری طلا به روش BLEG، احداث آزمایشگاه نانو برای کمک به استحصال موادمعدنی، توجه به موضوع کانه‌آرایی و فرآوری  معدنی از جمله پتاس، طلا، سرب‌وروی، مس، آلونیت و برنامه‌ریزی برای توسعه واحد کانه‌آرایی از دیگر دستاوردهای این مجموعه است.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور از صنایع مس ایران، سنگان و بخش خصوصی به عنوان مجموعه‌های فعال در بخش اکتشاف کشور یاد کرد و افزود: با افزایش بودجه و حمایت از سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به عنوان مجموعه دولتی فعال در بخش معادن کشور، اکتشافات و حفاری‌ها بیش از گذشته توسعه خواهد یافت.

عابدیان فعالیت بخش خصوصی را در بخش معادن کشور مثبت ارزیابی کرد و یادآور شد: فعالان خصوصی مایل به اکتشاف مواد معدنی غیرفلزی هستند که به دلیل توان مالی اندک در بخش حفاری موفق عمل نکرده‌اند که همین امر توجه و حمایت بیشتر دولت را طلب می‌کند.

وی با بیان اینکه ذخایر گسترده‌ای از طلا در مناطق مختلف ایران وجود دارد، خاطرنشان کرد: طی چند دهه اخیر 30 درصد از اعتبارات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور صرف اکتشاف طلا شده و این سازمان موفق به کشف ذخایر طلا در استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، زنجان، سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و جنوبی و یزد و کرمان شده است.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور درباره میزان اکتشاف ذخایر معدنی، قبل و بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، تصریح کرد: تا پیش از انقلاب تنها شرکت‌های دولتی صنایع مس و فولاد به اکتشاف می‌پرداختند و بخش خصوصی سهم کمی داشت که خوشبختانه پی از انقلاب فرهنگ اکتشاف گسترش بیشتری یافت.

عابدیان افزود: بخش معدن و صنایع معدنی در رتبه دوم پس از نفت قرار دارد که به دلیل پتانسیل مناسب و وجود قطب‌های معدنی در کشور، توجه بیشتر مسئولان و متولیان بخش معدن ضروری احساس می‌شود.

وی درباره مطالعات زمین‌شناسی و اکتشافی انجام شده در سواحل ایران، خاطرنشان کرد: سواحل جنوبی و شمالی ایران به دلیل منبع عظیم انرژی دارای اهمیت فراوان هستند و در حال حاضر سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به همراه شرکت ملی نفت ایران پتانسیل‌های معدنی این مناطق را مطالعه می‌کنند.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، یادآور شد: به دنبال اکتشافات انجام شده در سواحل شمالی دریای عمان و خلیج‌فارس مقادیر گسترده‌ایی ید و پتاس در مناطق چابهار و بوشهر کشف شده است.


نظر شما :