<P dir=rtl>سخنرانی معاون محترم وزیر و ریاست سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در مراسم افتتاحیه بیست و دومین گردهمائی علوم زمین</P>

۲۷ بهمن ۱۳۸۲ | ۱۴:۵۱ کد : ۱۹۳ رويدادهاى زمين و معدن
تعداد بازدید:۱۰۷۴
<P dir=rtl>نیاز انکار ناپذیر انسان به زمین سبب شده تا در تمام کشورهای جهان،مراکز تحقیقاتی ...</P>

سخنرانی معاون محترم وزیر و ریاست سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در مراسم افتتاحیه بیست و دومین گردهمائی علوم زمین

"به نام خدا"

با عرض سلام و با درود به روح پرفتوح بنیانگذار جمهوری اسلامی و شهدای انقلاب و با آروزی طول عمر بابرکت برای مقام معظم رهبری ،هفته گذشته مصادف بود با ایام مبارک دهه فجر و گرامیداشت ملت عزیز ایران از این روزها و خصوصاً راهپیمایی با شکوه مردم فهیم و شریف ایران در روز 22 بهمن که عزت و اقتدار جمهوری اسلامی را بدنبال داشت.
در ابتدا به میهمانان ارجمند (مسئولین محترم )اساتید،محققین و پژوهشگران و کارشناسان و دانشجویان عزیز خیر مقدم عرض نموده و توفیق همه را از خداوند متعال مسئلت می نمایم.
نیاز انکار ناپذیر انسان به زمین سبب شده تا در تمام کشورهای جهان،مراکز تحقیقاتی گسترده ای بنام سازمان زمین شناسی تشکیل گردد و شناخت بهتر زمین را برای کاربری بهینه از آن سامان دهد. این سازمان ها به عنوان یکی از قدیمی ترین نهادهای شکل گرفته در کشورهای مختلف می باشند.
کشور ما با مساحتی بیش از 1648000 کیلومتر مربع یک درصد از خشکی های کره زمین را شامل می شود که از لحاظ واحدهای ساختمانی سازنده آن بسیار منحصر به فرد می باشد.بویژه فرآیندها و تحولات تاثیرگذار در این سرزمین در چند ده میلیون سال اخیر رخ داده است که در مقیاس زمان زمین شناسی،کشور ما سرزمین جوانی شناخته می شود که هم دارای جنبه های مثبت و نعمت و رحمت (است) یعنی وجود منابع و مواد معدنی که در توسعه اقتصادی کشور تاثیرگذار است و هم دارای جنبه های منفی یا نغمت و  زحمت که همانا خطرات ناشی از زمین لرزه های ویرانگر است که بر اقتصاد و روند توسعه پایدار کشور اثر منفی دارند این مسائل همگی معلول جوان ، پویا و بی قرار بودن و به عبارتی ویژگی های زمین شناسی این سرزمین است .
برای ارزیابی دو جنبه یاد شده لازم است به شناخت سیستماتیک این سرزمین چه از لحاظ ماهیتی و چه به لحاظ رفتاری بپردازیم یعنی حرکت در زمینه بستر سازی مناسب به منظور شناخت محیطهای زمین شناسی و پتانسیل مواد معدنی با هدف تبدیل آنها به پتانسیل های اقتصادی، همچنین در زمینه شناخت کاربری های مختلف زمین از دیدگاه زمین شناسی زیست محیطی ، زمین شناسی دریایی ، زمین شناسی مهندسی ، توسعه شهری و نهایتاً بررسی حوادث طبیعی و ارائه راهکارهای کاهش خسارت مالی و جانی خواهد انجامید.
 مطالعاتی که به شناخت این موارد کمک می کنند، دانش پایه ملی و جهانی علوم زمین ما را تشکیل داده و اطلاعات بدست آمده از این دانش نقش حیاتی در توسعه پایدار کشورمان ایفا می کند.

اگر به کشور خودمان نگاه کنیم چه چشم اندازی مشاهده می کنیم ؟
ایرانی با گستره جغرافیایی وسیع ، گستره جغرافیایی با زمین شناسی متنوع تر از هر کشور دیگر ، تنوع فراوان زمین شناسی زاینده نعمتها و بلاهای فراوان، منابع معدنی متعدد ، منابع انرژی نفت و گاز قابل توجه و در آخر منابع بیکران خطر به گونه فاجعه رودبار و بم ، این چشم انداز بیش از پیش نقش و اهمیت بنیادین سازمان زمین شناسی را در پایداری توسعه ملی نشان داده و توسعه همه جانبه منابع مالی و انسان آنرا می طلبد.
سازمان زمین شناسی ایران سازمانی است جوان ، همین بس که قدمت 150 ساله سازمان زمین شناسی هندوستان را با خود مقایسه کنیم .
همین بس که عمر 5 ساله اکتشاف سازمان ( بعد از واگذاری رسمی اکتشاف در سال 77 به سازمان ) را با دوره عمر پروژه اکتشافی یک کانسار پلی متال مقایسه نمائیم.
سازمان زمین شناسی ایران از دیدگاه منابع انسانی ، سازمانی است کوچک ، همین کافی است که نسبت 1 کادر متخصص رسمی به 9000 کیلومتر مربع از وسعت کشور را در این سازمان با 1 نفر به 6000 کیلومتر مربع در برخی از کشورهای آفریقایی و 1 نفر به 1000 کیلومتر مربع در کشورهای اروپایی مقایسه کنیم .

اما این سازمان سازمانی است متخصص و خود اتکاء :
می دانیم که سهم 61 درصدی کارشناسان تحصیل کرده(فقط پرسنل رسمی) از کل پرسنل این سازمان بیشتر از سهم مشابه 51 درصدی در سازمان های زمین شناسی کشورهای با درآمد بالا و سهم 22 تا 37 درصدی کشورهای با درآمد پایین (مثل خودمان ) است.
که چنانچه پرسنل قراردادی و جوان سازمان را هم که سالها است در این سازمان مشغول به خدمت بوده به دلیل قوانین و مقررات بصورت غیر رسمی باقی مانده اند، در نظر بگیریم این ترکیب به بیش از 72% خواهد رسید که بسیار قابل تامل می باشد .
می دانیم که برخی از پروژه های منطقه ای و یا حتی جهانی مطالعات زمین شناسی با همکاری کارشناسان این سازمان انجام شده است، تهیه نقشه های مختلف زمین شناسی خاورمیانه را از یاد نبریم .
توسعه زیر ساختهای لجستیکی پیشرفته علوم زمین و اکتشاف سازمان از جمله دورسنجی ، ژئوفیزیک هوایی و زمینی ، ژئوشیمی ، GIS ، تلفیق اطلاعات و امکانات آزمایشگاهی ، امکانات سخت افزاری و نرم افزاری و بطور کلی فناوری اطلاعات و بزودی در زمینه زمین شناسی دریایی را  یادآوری کنیم .
- سطح پوشش نقشه های کشور رابا خود مرور کنیم
- پوشش کل کشور با نقشه های 1:250000
- پوشش 90 درصد مناطق اولویت دار کشور با نقشه های 1:100000
- پوشش 5/81 درصد مناطق اولویت دار و یا 64% کل کشور با مطالعات ژئوشیمی
- فرآهم آوری دانش فنی و تجهیزات لازم و شروع مطالعات  ژئوفیزیک هوایی در سه منطقه کشور
- برنامه ریزی برای شروع مطالعات هایپر اسپکترال در ابتدای سال آینده
- زیر پوشش قراردادن حدود 3/1 از مساحت کشور برای مطالعات اکتشافی و معرفی 3 تا 5% این مناطق به بخش خصوصی و یا دولتی به عنوان مناطق امید بخش معدنی به منظور کاهش ریسک بالای اکتشاف
- انجام بیش از چهل پروژه اکتشاف موضوعی در مورد طلا، سرب و روی ، آنتیموان و فسفات که از نتایج آنها میتوان به اکتشاف طلا در بیش از مقدار مشخص شده در برنامه سوم، 4 میلیون تن پتاس ، 20 میلیون تن فسفات آذرین اشاره نمود .
- راه اندازی پایگاه ملی مدرن و پیشرفته علوم زمین به عنوان مهمترین زیر ساخت زمین شناسی و اکتشاف کشور با هدف حفظ و صیانت و اطلاع رسانی از میراث اطلاعات ملی علوم زمین کشور

برنامه سازمان  زمین شناسی در مورد اکتشاف معدن با توجه به دارا بودن 1% از مساحت خشکی های دنیا، شناخت و اکتشاف 1% ذخایر معدنی دنیا در کشور که به تبع آن دستیابی به 1% از تولید پایدار مواد معدنی دنیا یعنی افزایش درآمدی سالانه معادل 6 میلیارد دلار در سال از اهداف سازمان می باشد .
   
در زمینه پشتیبانی از توسعه پایدار با توجه به اینکه 1% از خشکی ها  و 1% از جمعیت دنیا به کشور ما تعلق دارد، شناخت پدیده های زمین شناسی در ارتباط با بلایای طبیعی ارائه راهکارهای مناسب جهت کاهش خسارات مالی و جانی ناشی از این بلاها به کمتر 1% مخاطرات جهانی ، هدف پیش روی سازمان زمین شناسی خواهدبود، در این راستا برنامه های راهبردی سازمان عبارت خواهد بود از :
1 – اکتشافات معدن
    - ادامه اکتشافات 1:100000 جدید
     - ادامه اکتشافات در آنومالی های شناسایی شده در اکتشافات ناحیه ای
     - اکتشاف و امکان سنجی معادن متروکه
     - اکتشاف عناصر کمیاب
     - اکتشاف عناصر خاص بالقوه
     - تهیه نقشه های متالوژنی
     - تکمیل اطلاعات معدنی سطحی
     - هدایت پروژه های اکتشافی سازمان به سمت مواد معدنی که بیشترین سرمایه گذاری جهانی را به خود اختصاص می دهند مثل طلا با 50 % سرمایه گذاری جهانی
2 – مطالعات زمین شناسی در راستای توسعه پایدار
    - تهیه نقشه های موضوعی در مقیاس های 1:50000 یا 1:25000 در زمینه های :مهندسی ، زیست محیطی ،توسعه شهری ، مخاطرات طبیعی ، پهنه های لرزه خیز ، زمین لغزه ها ، فرسایش خاک و شناخت عوامل بیابان زا .
      - تهیه نقشه های زمین شناسی از محیط های آبی کشور با مقیاس 1:100000
3 – توسعه پایگاه ملی داده های علوم زمین کشور با هدف جمع آوری و نشر هر چه جامع تر اطلاعات علوم زمین کشور
4- سیاست حمایت از توسعه توانائی های ارائه خدمات مهندسی، اکتشافی و زمین شناسی
5- سیاست حمایت از شکل گیری از بخش خصوصی دارای سرمایه و سرمایه گذار در بخش معدن

در پایان تاکید می کنم استقبال شایسته شما محققین ارجمند از این گردهمایی نوید  بخش شکوفایی هر چه بیشتر گرایش های گوناگون علوم زمین در خطه ایران زمین خواهد بود ، خوشبختانه این اقبال با ارسال مقالات علمی و نتایج پزوهشی شما محققین گرامی بخوبی نمایان است .
من از همه دست اندرکاران برگزاری بیست و دومین گردهمایی علوم زمین ، عزیزانی که با ارسال بیش از 450 مقاله ، نمایانگر شکوفایی و تنوع فعالیت های انجام شده در زمینه علوم زمین کشور بودند ، همچنین بزرگوارانی که با داوری مقالات ارسال شده به برگزاری این همایش غنا بخشیدند و همچنین از حضور شما میهمانان گرامی و عزیز، صمیمانه تشکر و قدردانی نموده و موفقیت روز افزون همه شما را از خداوند منان مسئلت دارم.

کلید واژه ها: سایر موارد


نظر شما :