کسب یک درصد از بازار جهانی معدن، هدف سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور
با توجه به تواناییهای مساحتی و جمعیتی موجود در ایران در اختیار گرفتن میزان یک درصد از اقتصاد و بازار جهانی معدن هدف آرمانی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور است.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، مهندس محمدتقی کرهای رییس این سازمان، با اشاره به تواناییهای مساحتی و جمعیتی موجود در ایران که حدود یک درصد از مساحت و جمعیت جهان است، یادآور شد: در اختیار گرفتن میزان یک درصد از اقتصاد و بازار جهانی معدن هدف آرمانی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور است.
وی افزود: سرزمین ایران به لحاظ قرارگیری در یکی از کمربندیهای بزرگ فلززایی جهان از توان معدنی بالایی برخوردار است که ذخایر بزرگی نظیر مس سرچشمه، ذخایر اقتصادی طلا و کانسارهای بزرگ سرب و روی ایران از آن جمله است.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، با بیان اینکه تا پیش از سال 77 اکتشافات سیستماتیک ناحیهای به بررسیهای ژئوشیمیایی محدود بود، تصریح کرد: اما هم اکنون در بررسیهای سیستماتیک ناحیهای پنج لایه اطلاعاتی زمین تهیه میشود تا تلفیق آنها بیانگر توانهای معدنی موجود باشد.
کرهای یادآور شد: همچنین وجود مراکز متعدد برنامهریزی و اجرا تا پیش از سال 77 موجب شده بود که اکتشاف موضوعی ذخایری مانند طلا، آلومین، پتاس سنگی، فسفات آذرین، مس، روی به نتیجه نهایی نرسد اما از آن موقع تاکنون اکتشاف این گونه مواد روند اصولی یافته و سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با افزایش مطالعات ازمجموع شش پروژه در سالهای 1357- 1341 به 42 پروژه در سالهای 1384- 1358 ذخایر قابل توجهی را کشف کند.
وی افزود: از جمله این ذخایر میتوان به اکتشاف طلا به میزان 50 تن در مناطق کردستان، اصفهان، خراسان، سمنان و آذربایجان، اکتشاف 50 هزار تن آنتیموان در استانهای خراسان و سیستان و بلوچستان، اکتشاف سولفاتسدیم با ذخیره احتمالی بیش از 5/4 میلیون تن در اراک (بزرگترین ذخیره خاورمیانه)، اکتشاف 20 میلیون فسفات آذرین در استان یزد و اکتشاف چهار میلیون تن پتاس سنگی در استانهای هرمزگان و زنجان اشاره کرد.
کرهای با اشاره به اینکه در برنامه چهارم توسعه بررسیهای اکتشافی توسعه بسیاری یافت به نحوی که در دوره اخیر تعداد پروژهها شش برابر پروژههای مدت زمان مشابه در گذشته بوده است، بیان کرد: از جمله این پروژهها انجام 103 پروژه در فاز شناسایی بر روی موادمعدنی فلزی و غیرفلزی در استانهای مختلف و بررسیهای ژئوشیمیایی در فاز پیجویی در 75 محدوده است.
وی تصریح کرد: همچنین بررسیهای زمینشناسی اقتصادی در مقیاس کاربردی یکبیستوپنجهزارم در 21 محدوده، بررسیهای اکتشافی بهمنظور کشف ذخایر جدید طلا، مس، سرب و روی، آهن و اخذ گواهی برای شش کانسار و معرفی ذخایر اقتصادی از طلا، پتاس، مس به سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای ادامه عملیات اکتشافی از سایر این پروژهها است.
معاون اکتشافی وزیر صنایع و معادن در خصوص فعالیتهای صورت گرفته برای تهیه نقشههای زمینشناسی خاطرنشان کرد: در فاصله سالهای 1338 تا 1370 این سازمان تعداد 96 برگ نقشه زمینشناسی با مقیاس یکدویستوپنجهزارم به چاپ رسانده و هم اکنون پوشش کامل این نقشهها در کشورها وجود دارد.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور همچنین حدود 654 برگ از نقشههای زمینشناسی کشور با مقیاس یکصدهزارم سرزمین ایران را پوشش میدهند که تا کنون 497 برگ از آنها تهیه و به چاپ رسیده که تعداد 254 برگ از این نقشهها در برنامه سوم توسعه تهیه شده است.
کرهای با بیان اینکه بررسیهای آزمایشگاهی از جمله فعالیتهای بنیادی سازمان زمینشناسی است، ابراز کرد: در سالهای 1357تا1341 امور آزمایشگاهی و کانیآرایی نوعی خدمات به زمینشناسان بوده و به امر پژوهش توجه چندانی نمیشد، در حالیکه در سالهای 1384- 1357 بهویژه در سه سال گذشته پژوهشهای کاربردی نظیر فرآوری و پرعیارسازی مواد خام معدنی، استحصال عناصر شیمیایی از موادخام معدنی، جداسازی عناصر نادر خاکی، استحصال عناصر شیمیایی از مواد خام معدنی، سنجش آلایندههای زیستمحیطی فراوانی انجام شده است.
وی ادامه داد: عقد تفاهمنامه با 23 کشور در زمینه ایجاد بانکهای اطلاعاتی علومزمین، بررسیهای زمینشناسی و اکتشاف مقدماتی موادمعدنی و ایجاد پایگاه اطلاعرسانی کشورهای عضو اکو و صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای آسیای میانه، خاورمیانه، آمریکای جنوبی، آفریقای شمالی و مرکزی از دیگر فعالیتهایی است که این سازمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون انجام داده است.
رییس سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در پایان گفت: این سازمان برای توسعه فناوریهای نوین زمینشناسی و اکتشافی اقدام به ایجاد پایگاه دادههای علومزمین کشور، برداشت و بررسیهای دادههای ژئوفیزیک هوایی، بررسی های اینترفرامتری، یررسیهای زمینشناسی پزشکی و همکاریهای درون و برون مرزی کرده است.
نظر شما :