آغاز به کار مرکز تحقیقات زمین شناسی دریایی خلیج فارس و دریای عمان
مرکز تحقیقات زمینشناسی دریایی خلیجفارس و دریایعمان همزمان با روز ملی خلیجفارس، به همت مدیریت زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور آغاز به کار کرد.
به گزارش روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور مهندس ناصر سعدالدین مدیر زمینشناسی دریایی این سازمان از آغاز به کار مرکز تحقیقات زمینشناسی دریایی خلیجفارس و دریایعمان در بندرعباس همزمان با روز ملی خلیجفارس خبر داد و گفت: این پایگاه تحقیقاتی با تجهیز به بخشهای فنی، آزمایشگاهی، اداری و مامورسرا و همچنین آزمایشگاه رسوبشناسی با مدرنترین تجهیزات دانهبندی رسوبات ساحلی و دریایی و با هدف تمرکززدایی، ایجاد اشتغال و آموزش نیروهای بومی آغاز به کار کرده است.
وی افزود: این مرکز به یک فروند شناور فایبرگلاس 15متری با تجهیزات تخصصی هیدروگرافی، بسترشناسی، ژئوفیزیک دریایی، امکانات نمونهبرداری رسوب و آب دریا جهت مطالعات زمینشناسی دریایی در مناطق کمعمق مجهز است.
سعدالدین در خصوص اهداف تاسیس این مرکز در سواحل جنوب کشور یادآور شد: گشت دریایی این مرکز به بررسیهای رسوبشناسی، ژئوشیمی رسوبی، پالئوکلیماتولوژی، پالئواکولوژی، پالئوژئوگرافی، هیدروشیمی و هیدروژئوشیمی میپردازد و در نظر دارد همه گستره خلیجفارس تا مرز آبهای کشور ایران را مورد بررسیهای زمینشناسی دریایی قرار دهد.
مدیر زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور تصریح کرد: در همین راستا تعداد 56 ایستگاه سنجش پارامترهای فیزیک و شیمیایی آب خلیجفارس در امتداد عمود بر ساحل انتخاب و در هر ایستگاه سه نمونه آب(لایه سطحی، میانی و نزدیک بستر) برداشت شده است.
وی با بیان اینکه حدود 400 نمونه رسوب نیز از بستر دریا برداشت میشود، افزود: علاوه بر آن دو مغزه بلند به طولهای 10 و 15 متری که بیانگر تاریخ چند دههزار ساله خلیجفارس و مناطق جنوبی کشور است، تهیه شده و نمونههای به دست آمده از خلیجفارس با آخرین روشها و امکانات روز دنیا مورد آزمایش قرار میگیرند.
یادآور میشود نتایج مطالعات این مرکز در اکتشاف منابعمعدنی، شناسایی آلودگیهای فلزاتسنگین و مسائل زیستمحیطی، شناسایی مخاطرات دریایی، تعیین آبوهوا و جغرافیای گذشته و اهداف سیاسی و امنیتی کاربرد دارد.
از سویی چندی پیش به منظور توسعه مطالعات زمینشناسی دریایی و اکتشاف موادمعدنی در جنوب کشور، پروژه مطالعات رسوبات زیربستر خلیج چابهار تا عمق 50 متر و با قدرت تفکیک بالا، برای اولین بار توسط کارشناسان ایرانی در مدیریت زمینشناسی دریایی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور آغاز شد.
دکتر راضیه لک، معاون مدیریت زمینشناسی دریایی این مدیریت گفت: گروه ژئوفیزیک دریایی مدیریت زمینشناسی دریایی برای اولین بار در خلیج چابهار اقدام به مطالعه رسوبات زیربستر تا عمق 50 متر و با قدرت تفکیک بالا به کمک دستگاههای پیشرفته کرد و بهطور همزمان تصویربرداری از بستر دریا توسط دستگاههای دیگر و همچنین طبقهبندی رسوبات نیز در حال انجام است.
وی افزود: این مطالعات برای نخستین بار توسط کارشناسان ایرانی و به منظور مطالعات زمینشناسی دریایی، آنالیز حوضه رسوبی، تعیین پیشروی و پسروی آب دریاها، اکتشاف موادمعدنی، شناخت ریختشناسی بستر دریا و تغییرات آن در طی زمان انجام میشود.
وی افزود: هم اکنون یک کشتی 55 متری مربوط به نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای بررسیهای زمینشناسی دریایی خلیجفارس تجهیز شده و به صورت شبانهروزی در حال نمونهبرداری است و بهطور همزمان 3 اکیپ دریایی نیز در مناطق ساحلی و کم عمق با استفاده از قایقها در حال نمونهبرداری هستند.
لک با بیان اینکه در این پروژه تحقیقاتی سنجش پارامترهای فیزیک و شیمیایی آب در 55 ایستگاه مورد بررسی و 165 نمونه آب از سطح، نزدیکبستر و بخش میانی تهیه شده است، یادآور شد: برداشت حدود 500 نمونه رسوب سطحی، 40 متر حفاری در بندرعباس، بوشهر و دهانه اروندرود تهیه حدود 20 عدد مغزی کوتاه حداکثر تا 2 متر از دیگر برنامههای این پروژه تحقیقاتی است.
وی در خاتمه تصریح کرد: انتظار می رود تا اردیبهشت ماه سال آینده فعالیتهای تحقیقاتی این مدیریت در جنوب کشور به اتمام برسد که نتایج این مطالعات بهصورت نقشهها، گزارشات و مقالات منتشر خواهد شد که بی شک مورد استفاده سایر ارگانهای دریایی نیز قرار خواهد گرفت.
نظر شما :