آماده حمایت از سرمایه گذاری در بخش اکتشافات و معادن هستیم
صندوق بیمه با هدف پوشش بیمهای جهت ایجاد امنیت در امر سرمایهگذاری در فعالیتهای معدنی و ایجاد تضمین برای پروانههای بهرهبرداری از معادن و فرآوری مواد معدنی در حال فعالیت است. در این راستا این صندوق نیز انواع بیمهنامههای سرمایهگذاری و انواع بیمهنامههای اعتباری صادر میکند. هدف از صدور این بیمهنامه در نهایت ایجاد زمینه توسعه پایدار در بخش معدن است.نگاه فعلی مدیریت صندوق بسط و گسترش خدماترسانی در تمامی زمینههای بخش معدن است. همچنین همگانی کردن استفاده از خدمات صندوق بیمه در سطح کشور از دیگر اهدافی است که دنبال میشود. ایجاد زمینه آشنایی تمامی معدنکاران با فعالیتهای صندوق و خدماتی که ارائه میکند همچنین بسط این خدمات در حال حاضر در دستور کار است. هفتهنامه «معدن و توسعه» به منظور آگاهی معدنکاران از آخرین اقدامات و برنامههای صندوق گفتوگویی با علیرضا پیراستهفر مدیر عامل صندوق بیمه سرمایه گذاری معدن داشته که متن آن در پی میآید:
لطفا عملکرد 9 ماه «صندوق» را در بخشهای مختلف تشریح کنید؟
در مدت 9 ماه سال 1386، تعداد 185 متقاضی جهت اخذ بیمهنامه به صندوق مراجعه کردهاند. از این تعداد 121 فقره درخواست بیمهنامه سرمایهگذاری اکتشاف و تعداد 63 فقره درخواست بیمهنامه اعتباری بهرهبرداری از معادن و تعداد یک فقره درخواست بیمهنامه اعتباری فرآوری بوده است.در 9 ماهه سال جاری 123 متقاضی پرونده خود را تکمیل کردهاند که امکان بازدید کارشناسی از آنها فراهم شده است.از این تعداد، 22 متقاضی از سوی سازمان توسعه و تعداد 44 متقاضی از سوی وزارت صنایع و معادن جهت اخذ بیمهنامه سرمایهگذاری اکتشاف معرفی شدهاند.همچنین در این مدت تعداد 11 متقاضی از سوی سازمان توسعه جهت اخذ بیمهنامه اعتباری به صندوق معرفی شدهاند.امید است متقاضیان بیشتری به صندوق از سوی سازمان توسعه و وزارت صنایع و معادن معرفی شوند.همچنین در این مدت تعداد 36 متقاضی جهت اخذ بیمهنامه اکتشاف به شکل مستقیم به صندوق مراجعه کردهاند و تعداد 10 متقاضی از سوی بانکها به صندوق جهت اخذ بیمهنامه اعتباری معرفی شدهاند.در 9 ماهه سال 86 تعداد 232 فقره بازدید کارشناسی جهت صدور بیمهنامه، ارزیابی عملیات اکتشاف از سوی بیمهگذارهای سرمایهگذاری اکتشاف و ارزیابی محل هزینه تسهیلات اخذ شده که از سوی بیمهگذارهای اعتباری صورت پذیرفته است.همچنین انجام دو فقره بازدید علمی از معادن و مرکز تحقیقات فرآوری توسط کارشناسان صندوق از دیگر امور انجام گرفته است.شرکت در جلسات اصلاح قانون معادن بهمنظور ارائه سه پیشنهاد در خصوص موارد قانونی مرتبط با صندوق در قالب 3 تبصره برای ماده 31 قانون معادن نیز از دیگر فعالیتهای صندوق بوده است.شروع استقرار سیستم مدیریت کیفیت ISO از دیگر فعالیتهای صندوق است که با استقرار این سیستم کیفیت، امید است بهبودی زیادی در امر ارائه خدمات بیمهای به معدنکاران حاصل شود.راهاندازی سایت (پرتال) جدید صندوق با ویژگیهای خاص خود از اقدامات مهم در راستای اطلاعرسانی از جمله اهداف صندوق در سال 86 بوده است.از دلایل ایجاد پرتال اطلاعرسانی صندوق اولا مدیریت محتوای اطلاعات آن و در ثانی استخراج آمار مدیریتی on line عملکرد صندوق در هر ساعت از شبانهروز است.همچنین متقاضیان اخذ بیمهنامهها میتوانند از آخرین مدارک مورد نیاز درجهت صدور بیمهنامه برای محدوده اکتشافی یا معدن خود اطلاع کافی و به روز داشته باشند.ایجاد سیستم عضوگیری پرتال، پیوند به سایتهای معتبر دولتی و علمی، فرهنگ لغات معدنی و سامانه ارسال شکایات و پیگیری و غیره از دیگر امکانات پرتال اطلاعرسانی صندوق است از جمله اقدامات مهم صندوق در سالجاری راهاندازی بانک اطلاعاتی و واحد GIS صندوق بود.با توجه به ماهیت وجودی صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی که همانا پشتوانه سرمایهگذاری و نیز هدایت و راهبری با ارائه اطلاعات و خدمات کارشناسی دقیق به معدنکاران جهت کاهش ریسکهای ناشی از سرمایهگذاری در بخش معدن است، این صندوق تصمیم گرفت با راهاندازی بانک اطلاعات و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ضمن حرکت بهسوی یک سیستم کارا و منسجم اطلاعاتی در بخش معدن، در جهت نظام جامع انفورماتیکی که از سیاستهای کلان دولت است، گام بردارد.بر همین اساس صندوق بیمه سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی نسبت به تهیه بانک اطلاعات و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) اقدام کرده است.بهطور کلی تجزیه و تحلیل مورد نیاز در خصوص متقاضیان بیمهنامهها، تفکیک پارامترهای مورد نیاز جهت گزارشگیری و دسترسی به حجم زیادی از اطلاعات در یک لحظه بخشی از مزایای این سیستم است.
حجم ریالی بیمهنامههای صادر شده از سوی صندوق در سال 86 به چه میزان بوده است؟
در 9 ماهه سال 1386 تعداد 70 فقره بیمهنامه سرمایهگذاری اکتشاف به حجم ریالی 43 میلیارد و 630 میلیون ریال و تعداد 12 فقره بیمهنامه اعتباری بهرهبرداری به حجم ریالی 27 میلیارد و 582 میلیون ریال صادر شده است.در 9 ماهه سال جاری تعداد 14 فقره بیمهنامههای سرمایهگذاری اکتشاف به مبلغ یک میلیارد و 841 میلیون و 800 هزار ریال منجر به خسارت شده است همچنین تعداد 7 فقره بیمهنامه اعتباری و به مبلغ 6 میلیارد و 128 میلیون و 500 هزار ریال منجر به خسارت شده که تاکنون مبلغ یک میلیارد و 118 میلیون و 44 هزار و 818 ریال خسارت از طرف صندوق بیمه به بیمهگذاران پرداخت شده است.
صندوق بیمه برای بهبود اهداف خود چه اصلاحاتی را اتخاذ کرده است؟
به نظر میرسد هرچند صندوق بیمه در همایشها، نمایشگاهها و سیمنارهای مختلف شرکت فعال داشته است ولی هنوز قریب به اتفاق معدنکاران با صندوق بیمه و نوع خدماتی که میتواند ارائه کند آشنایی ندارند لذا با هدف آشنایی معدنکاران با صندوق و انواع پوششهای بیمهای و سایر خدماتی که صندوق میتواند ارائه کند دفترچه راهنمای استفاده از خدمات صندوق بیمه تهیه شد و در مراحل نهایی چاپ است که میتواند تاثیر مثبت زیادی در تحقق اهداف صندوق داشته باشد.فعال کردن سایر بیمهنامهها علیالخصوص بیمهنامه اعتباری فرآوری از دیگر اهداف صندوق است و در این راستا قدمهای خوبی برداشته شده است.فعال شدن واحدهای فرآوری مواد معدنی باعث رونق بسیار مطلوبی در امر معدنکاری و افزایش ارزش افزوده مواد معدنی و افزایش تولید ثروت در کشور خواهد شد. همچنین این امر باعث ایجاد اشتغالزایی در کشور خواهد شد. صدور این گروه بیمهنامهها وارد مرحله اجرایی شده است. از دیگر بیمهنامههایی که صدور آنها میتواند باعث رونق در امر معدنکاری و همان توسعه پایدار در بخش معدن بشود، صدور بیمهنامه سرمایهگذاری اعتباری از نوع آمادهسازی معادن است.همانگونه که میدانیم، پس از تکمیل اکتشاف و صدور گواهی کشف تقریبا تمامی معادن نیاز به آمادهسازی دارند تا وارد مرحله استخراج شوند. با صدور بیمهنامه سرمایهگذاری اعتباری (آمادهسازی) میتوان زمینه استفاده از تسهیلات جهت آمادهسازی در معادن را فراهم کرد. در این راستا با سازمان توسعه جلسات مختلفی برگزار شده تا راهکار مناسبی جهت پرداخت تسهیلات برای آمادهسازی در معادن فراهم شود.به اینگونه که سازمان توسعه تسهیلات مورد نیاز را تامین کند و صندوق بیمه هم حمایتهای لازم را خواهد کرد و نتایج مطلوبی نیز از این جلسات حاصل شده است.تعامل و مذاکره با سازمان صنایع و معادن استانها در راستای افزایش همکاریها برای خدمترسانی به معدنکاران است و همچنین باید آن سازمانها اهتمام بیشتری در معرفی دارندگان پروانههای اکتشاف یا بهرهبرداری و یا دارندگان جواز تاسیس واحدهای فرآوری به صندوق بیمه داشته باشند.
آقای مهندس برخی از معدنکاران از زمانبر بودن صدور بیمهنامهها ناراضی هستند و اغلب اظهار ناخرسندی میکنند، دلیل چیست؟
مراحل صدور بیمهنامه را میتوان به سه مرحله عمده تقسیم کرد. اول، تکمیل پرونده توسط متقاضی دوم، بازدید کارشناسی و ارائه گزارش کارشناسی، سوم، اظهارنظر متقاضی و ذینفع بیمهنامه یا دستگاه تسهیلاتدهنده. همانگونه که مشاهده میشود یک پارامتر از مراحل سهگانه در اختیار صندوق است که معمولا این مرحله در کمترین زمان ممکن صورت میپذیرد. اصولا از زمان تکمیل پرونده تا ارائه گزارش کارشناسی به متقاضی و ذینفع بیش از 45 روز طول نمیکشد و در صورتی که متقاضی بتواند از خدمات شبکهای صندوق استفاده کند این زمان کمتر هم خواهد شد، چرا که مدارک مورد نیاز جهت تقاضا و همچنین فرمهای مربوط در سایت صندوق مورد دسترس و قابل استفاده شده است و با تشکیل و ارسال آن زمان قابلتوجهی کاهش مییابد و این موضوع باید از ابتدا توسط مسئولان فنی در نظر گرفته شده برای معادن انجام و نسبت به تکمیل فرمها اقدام کنند.در حالیکه بیشترین زمان صرف شده مربوط به تکمیل پرونده توسط متقاضی و یا ارائه مدارک مورد نیاز بعد از بازدید کارشناسی توسط متقاضی است، همچنین بررسی گزارش کارشناسی صندوق توسط ذینفع و اعلام نتیجه به صندوق معمولا بیش از دو ماه طول میکشد. مذاکرات زیادی هم با ذینفع بیمهنامهها برای کاهش این زمان بهعمل آمده ولی به دلیل ضرورت طی شدن مراحل مختلف اداری و مقرراتی در داخل ارگانهایی چون سازمان توسعه و وزارت صنایع و معادن باعث شده که این مدت زمان بررسی گزارشهای کارشناسی و اعلام نتیجه طول بکشد.پس از تکمیل پرونده، بازدید کارشناسی از محدوده اکتشافی و یا معدن توسط گروه کارشناسی صندوق صورت میپذیرد، گزارش کارشناسی توسط گروه کارشناسی تهیه و در کمیته فنی مطرح میشود و پس از تصویب گزارش کارشناسی در کمیته فنی صندوق، گزارش به متقاضی و ذینفع ارسال میشود و همانگونه که اطلاع دارید این خود یک پروسه زمانبری است و بعضی از موارد مثل تهیه بلیط جهت کارشناسان و شرایط جوی که باعث تاخیر در بازدیدهای کارشناسی میشود خارج از اختیار است.
در برخی از طرحهای معدنی سازمان ایمیدرو، نظر فنی صندوق بیمه را قبول ندارد، منشا این موضوع چیست؟
این موارد بسیار اندک است و اصولا با برگزاری جلسات مشترک با مدیران و کارشناسان محترم سازمان توسعه دیدگاهها به هم نزدیک میشود.
معیارهای اصلی و مهم صندوق برای صدور انواع بیمهنامه چیست؟
این معیارها برای انواع بیمهنامهها متفاوت است. برای بیمهنامههای سرمایهگذاری اکتشاف بهعنوان اصلیترین و بیشترین بیمهنامه صادره از سوی صندوق پارامترها و عوامل اکتشافی مدنظر هستند مثل وضعیت رخنمونها، آثار و نشانههای تشکیل ماده معدنی، نتیجه عملیات اکتشافی بهعمل آمده، وضعیت زمینشناسی منطقه در حالیکه در بیمهنامههای اعتباری بهخصوص اعتباری بهرهبرداری از معادن، میزان ذخیره باقیمانده معدن، کیفیت ماده معدنی، میزان استخراج سالیانه معادن و یا میزان تولید سالیانه واحدهای کانهآرایی، مدت اعتبار پروانه، قیمت فروش ماده معدنی و با محصول واحد کانهآرایی، قیمت تمام شده محصول معدن یا واحد کانهآرایی و نرخ بازگشت داخلی سرمایه معیارهای اصلی هستند.
صندوق چه استراتژی برای آینده دارد؟
فکر میکنم جواب این سوال خیلی طولانی باشد ولی سعی میکنم بهطور خلاصه استراتژی صندوق را در آینده تشریح کنم. صندوق بیمه با توجه به اساسنامه خود و همچنین بهعنوان یکی از شرکتهای تحت نظر سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی و با توجه به اهداف استراتژیک سازمان همواره سعی کرده استراتژی خود را منطبق با استراتژی سازمان توسعه دنبال کند.از آنجا که سازمان توسعه به موجب وظایف و اختیارات قانونی خود برای دستیابی به آرمان مطلوب اقدامات ذیل را میتواند انجام دهد:1. بررسیهای علمی، اکتشاف و تجهیز معادن و استخراج آنها. 2. نوسازی معادن و صنایع معدنی کشور .با دو مورد اساسی ذکر شده صندوق بیمه نیز کاملا برنامه و فعالیتهای خود را بهگونهای تنظیم کرده که حمایتهای لازم جهت صدور بیمهنامه برای متقاضیان بخش اکتشاف و همچنین بهرهبرداری از معادن را فراهم کند.برای تدوین استراتژی هر سازمانی، تحلیل نقاط قوت و ضعف درونی، فرصتها و تهدیدهای محیطی آن ضروری است. نتایج این تحلیلها برای نقاط قوت شامل:1. صندوق بیمه با تصویب مجلس محترم شورای اسلامی و پشتوانه دولت و اختیارات قانونی محوله تاسیس شده است، 2. صندوق با سرمایه اولیه نسبتا مطلوبی شروع بهکار کرده است، 3. دارای تجربه کارشناسی مفید در ارزیابی محدودههای اکتشافی، بهرهبرداری و فرآوری مواد معدنی بوده و همچنین صندوق آماده ارائه خدمات رایگان مشاورهای به فعالان بخش معدن است، 4. صندوق بیمه آماده پذیرش پیشنهادات جهت ارائه خدمات بیشتر به متقاضیان بخش معدن است، 5. وجود کارشناسان با تجربه در مجموعه صندوق که ذخیره مهمی جهت پیشبرد اهداف صندوق است، 6. مدیریت صندوق به امر معدنکاری آگاه است و آشنایی کامل بر مسائل مختلف معدنکاری از اکتشاف تا فرآوری مواد معدنی دارد.و نقاط ضعف شامل:1. نا آشنا بودن متقاضیان بخش معدن با صندوق بیمه (که برنامههای خوبی در خصوص معرفی صندوق در دست انجام است)، 2. عدم پرداخت بهموقع تسهیلات به متقاضی از طرف دستگاههای تسهیلاتدهنده، 3. طولانی شدن فرآیند صدور بیمهنامه برای متقاضیانی که در نظر دارند تسهیلات دریافت کنند. این موضوع قبلا بهطور کامل تشریح شد.فرصتها هم شامل:1. وجود ذخایر غنی معادن فلزی و غیرفلزی در کشور، 2. وجود بازار خارجی بسیار مناسب برای بعضی از مواد معدنی در حال حاضر، 3. با توجه به اصل 44 فرصت مناسبی برای تشویق سرمایهگذاری در فعالیتهای معدنی بهخصوص فرآوری مواد معدنی ایجاد شده است، 4. افزایش ذخایر ارزی کشور، 5. اصلاح بعضی از قوانین که باعث افزایش سرمایهگذاری در بخش معدن خواهد شد، 6. با توجه به آمارهای موجود بخش سرمایهگذاری جهت اکتشاف در سراسر کشور از رشد مناسبی برخوردار است که خود نشانگر فعال شدن معادن در آینده میباشد، 7. افزایش قیمت جهانی تقریبا تمامی مواد معدنی بهخصوص کانیهای فلزی و زغالسنگ، 8. اعلام آمادگی مدیریت محترم صندوق برای ارائه همهگونه خدمات بیمهای برای معدنکاران در اخذ تسهیلات.تهدیدها مشتمل بر:1. واردات بیرویه مواد معدنی و محصولات معدنی که در داخل بهوفور وجود دارد، 2. صادرات مواد معدنی به شکل خام و فرآوری نشده در صورتی که میتوان با حمایت از احداث واحدهای فرآوری مواد معدنی زمینه رونق اقتصادی، افزایش کیفی صادرات، تولید ثروت، افزایش اشتغال و غیره را فراهم کرد، 3. عدم استفاده بهینه از نیرویهای متخصص در بخش معدن علیالخصوص عدم استفاده بهینه از مسئولان فنی در فعالیتهای معدنی، 4. وضعیت سیاسی منطقه، 5. هنوز نرخ بهره تسهیلات بانکی کشور برای فعالیتهای معدنی بالاست، 6. افزایش هزینههای نیروی انسانی بهکار گرفته شده در معادن، 7. عدم استفاده از فناوری روز در معادن کشور و واحدهای فرآوری.با توجه به موارد فوق، اهداف استراتژیک صندوق را میتوان اینطور تعریف کرد که افزایش تولید مواد معدنی، در نتیجه صادرات محصولات معدنی نیز افزایش خواهد یافت، که افزایش درآمد ارزی کشور و تولید ثروت از دستاوردهای آن خواهد بود، ایجاد رقابت بین بهرهبرداران معدنی، اجرای سایر پوششهای بیمهای که در اساسنامه صندوق نیز به آنها اشاره شده ولی تا بهحال اجرا نشده است. مخصوصا ارائه خدمات بیمهای برای فعالیتهای فرآوری مواد معدنی و ایجاد امنیت در امر سرمایهگذاری در بخشهای مختلف فعالیتهای معدنی است.بهطور خلاصه میتوان بیان کرد که تمامی عزیزان معدنکار اعم از دارندگان پروانه اکتشاف یا همان اکتشافگران، بهرهبرداران از معادن و دستاندرکاران فرآوری مواد معدنی، صندوق را باید در کنار خود و پشتیبان خود احساس کنند. تمامی این عزیزان باید این احساس را داشته باشند که صندوق بیمه جهت حمایت و هدایت آنها از هیچ اقدام و تلاشی فروگذار نخواهد کرد. برای تحقق این امر، ابتدا تلاش بر این است که صندوق به شکل مناسبی به جامعه معدنکاری کشور معرفی شود. در ثانی به گونهای با معدنکاران همکاری شود که این همکاری باعث افزایش محسوس بهرهوری در امر معدنکاری در همه مراحل مختلف اکتشاف، استخراج و فرآوری شود. صندوق با تمام توان کارشناسی، مالی و فنی خود در حال ارائه خدمات بیمهای معدنکاران عزیز است. امید است معدنکاران با آشنایی کامل با صندوق بتوانند به نحو احسن از امکانات بیمهای صندوق بهره برده و در راستای تحقق اهداف عالیه خود که همانا انجام صحیح معدنکاری با وجود پشتیبانی مطمئن است، قدم بردارند. بهطور قطع و یقین، نتیجه این امر افزایش تولید، افزایش بهرهوری و بالطبع افزایش سودآوری در معادن، کاهش خطرات، افزایش تولید، افزایش صادرات مواد معدنی و افزایش ثروت در کشور خواهد بود.
صندوق برای بهبود روابط خود با معدنکاران چه تصمیمی اتخاذ کرده است؟
همانگونه که اشاره شد، صندوق در حال تهیه دفترچه راهنمایی جهت آشنایی معدنکاران با انواع خدمات بیمهای صندوق و چگونگی اخذ انواع بیمهنامهها است. این دفترچه در مراحل نهایی چاپ است. همچنین صندوق سایت خود را راهاندازی و بهروز کرده است تا معدنکاران محترم بتوانند بدون نیاز به حضور در صندوق نسبت به تکمیل مدارک و ارسال آن به صندوق در کوتاهترین زمان ممکن اقدام کنند. جلسات مختلف با مدیران وزارت صنایع و معادن، مسئولان سازمان صنایع و معادن استانها و... بهعمل آمده و در حال انجام است تا زمینه ارائه بهترین خدمات انواع پوششهای بیمهای فراهم و مهیا شود.از دیگر برنامههای صندوق برگزاری همایش با حضور ریاست سازمان صنایع و معادن استانها و معدنکاران جهت بررسی مسائل و مشکلات معدنکاران و کمک به مسئولان سازمانهای صنایع و معادن استانها و معدنکاران برای برطرف کردن آن مسائل و مشکلات است.دریافت پیشنهادات از طرق مختلف از جمله از طریق سایت، تعامل با ارگانهای مختلف که بهنحوی با بخش معدنکاری در ارتباط هستند و انشاالله در آینده نزدیک برگزاری همایش که از آن نام برده شد از برنامههای صندوق است.
نظر شما :