مخاطرات ناشی از فرونشست ایجاد شده در دشت‌های کشور بررسی شد

۳۱ شهریور ۱۳۸۶ | ۰۷:۳۶ کد : ۱۵۳۱۷ اخبار روابط عمومى
تعداد بازدید:۷۰۸
استمرار در بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی و پیامدهای نامطلوب آن از جمله....

استمرار در بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی و پیامدهای نامطلوب آن از جمله ایجاد فرونشست زمین، متولیان این بخش را بر آن داشت تا در شانزدهمین جلسه کارگروه بررسی این طرح در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور درصدد چاره‌اندیشی برای رفع این معضل بزرگ برآیند.

 

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور شانزدهمین جلسه کارگروه طرح بررسی مخاطرات ناشی از فرونشست زمین با حضور نمایندگان وزارت جهادکشاورزی، شرکت سهامی مدیریت منابع آب ایران، سازمان نقشه‌برداری کشور، سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، ستاد حوادث غیرمترقبه استانداری تهران، سازمان هواشناسی کشور، سازمان صداوسیما و جمعی از مدیران و کارشناسان مدیریت زمین‌شناسی مهندسی و زیست‌محیطی این سازمان برگزار شد.

گفتنی‌ست استمرار در بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب‌زیرزمینی و پیامدهای نامطلوب آن از جمله ایجاد فرونشست زمین در درازمدت، زیرساختهای کشور را در معرض تهدید جدی قرار داده است. مخاطرات اخیر سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، وزارت نیرو (شرکت سهامی مدیریت منابع آب ایران)، سازمان نقشه‌برداری کشور و همچنین سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور را بر آن داشت تا با ایجاد کارگروهی مشترک در صدد چاره‌اندیشی برای رفع این معضل بزرگ برآید.

لازم به‌ذکر است نمایندگان شرکت مشاور توسعه علوم‌زمین در این نشست از روند پیشرفت کار خود در طرح بررسی فرونشست جنوب غرب تهران به ارائه گزارشاتی پرداختند و حاضران با اولویت‌بندی نهایی دشت‌های کشور جهت انجام مطالعات فرونشست،  تهران و در مرتبه بعدی خراسان‌رضوی را در دستور مطالعاتی خود قرار دادند.

 کارگروه تشکیل شده جهت دستیابی به اهداف خود به منظور شناسایی علل وقوع پدیده فرونشست در دشت‌های کشور و ارائه راهکارهای مناسب جهت ادامه روند آن مطالعات آب‌شناسی، هواشناسی، زمین‌شناسی(بررسی‌های ژئوفیزیکی)، مطالعات اکتشافی و هیدروژئولوژی و در نهایت محاسبه بیلان درازمدت و کوتاه‌مدت آب‌های زیرزمینی دشت‌های کشور را در دستور کار خود دارند.

حاضران در این نشست از این خبر مطلع شدند که داده‌های رادار مربوط به فرونشست ایجاد شده در دشت غرب تهران به همت کارشناسان گروه دورسنجی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور تحلیل و تهیه شده‌ که به زودی می‌توان مدل فرونشست دشت‌های جنوب غرب تهران را بصورت یکپارچه تهیه کرد.

گفتنی‌ست با تهیه مدل مذکور علاوه بر اینکه نرخ فرونشست در دشت‌های جنوب غرب تهران، هشتگرد و مشهد مشخص خواهند شد از میزان خالی شدن مخزن‌های آب دشت‌ها نیز آگاهی کاملی بدست خواهد آمد.

نتایج تحقیقات صورت گرفته در کارگروه مذبور منجر به تنظیم برنامه‌‌ها و راهکارهای عملی و اجرایی در فعالیت‌های عمرانی و توسعه‌ایی کشور خواهد شد و باید گفت هدف از تهیه این اطلاعات پایه، ایجاد یک نقشه جامع از همه مسائل مرتبط با فرونشست جنوب تهران است به نحوی که با چاره‌اندیشی صحیح از ادامه روند تخریب بیشتر در دشت‌هایی که فرونشست در آنها ایجاد شده، جلوگیری به عمل آید و از سویی با حفظ تخریب ایجاد شده در همین حد،  در راستای بهبود بخشیدن به آن در آینده تلاش کرد.

مسلما" با وجود اینکه متولی اصلی مسائل آب در کشور وزارت نیرو است اما به لحاظ مخاطرات ایجاد شده، همکاری چند جانبه با وزارت جهادکشاورزی و دیگر ارگان‌ها می‌تواند به دستیابی به نتایج مفید کمک کند.

همچنین اعضاء به این نتیجه دست یافتند که ارتباط مستمر سازمان صداوسیما با کارگروه ایجاد شده در راستای آگاهی بخشیدن به عموم جامعه بسیار سازنده خواهد بود به نحوی که در راستای انجام فعالیت‌های علمی توسط کارشناسان در کارگروه، صداوسیما به برنامه‌سازی و ارتقاء سطح علمی و آموزشی مخاطبان خود در مورد مخاطرات ایجاد شده ناشی از فرونشست ایجاد شده در دشت‌های کشور بپردازد.

این گزارش می‌افزاید در صورتیکه شرح خدمات مربوط به بررسی مخاطرات ناشی از فرونشست در چند استان بحرانی کشور تکمیل شود، می‌توان به توسعه این دستاوردها در دیگر نقاط کشور نیز امیدوار بود و باید بخاطر داشت متاسفانه در هر منطقه‌ایی که بیشترین فعالیت‌ کشاورزی انجام می‌شود شاهد بروز پدیده فرونشست در همان منطقه خواهیم بود به نحوی که بیشترین فرونشست در دشت‌های جنوب غرب تهران و خصوصا" هشتگرد که بیشترین بار کشاورزی استان به آن تحمیل شده است، مشاهده شده است.

 آنچه مسلم است در کنار انجام مطالعات مرتبط با فرونشست دشت‌ها اطلاعات جانبی دیگری هم بدست خواهد آمد به نحوی که بررسی‌های مربوط به زمین‌لرزه، زمین‌لغزه، بررسی‌های ژئوفیزیکی و تهیه نقشه‌های ریزپهنه‌بندی چنین مناطقی نیز امکان‌پذیر خواهد شد.

کلید واژه ها: سایر موارد


نظر شما :