بخش خصوصی 3 میلیارد تن ذخیره معدنی کشف کرد
اداره کل نظارت و کنترل عملیات اکتشاف معادن بهعنوان زیرمجموعهای از سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در طبقه ششم ساختمان سنگی وزارت صنایع و معادن، خیابان سمیه تهران هر روزه مراجعینی را بهخود میبیند که عمدتا بخش خصوصی فعالی هستند که برای کسب گواهی کشف پا به این اداره کل گذاشتهاندنادعلی اسماعیلی، مدیر این اداره کل، سالهاست بر مسندی تکیه زده که بخش خصوصی ارتباط مستقیمی با آن دارد. به اعتقاد وی اگر دولت منابع مالی بیشتری را به بخش خصوصی اختصاص دهد این بخش میتواند در زمینه اکتشاف معادن بسیار موفق عمل کند کما اینکه طی سالهای گذشته نیز توفیقاتی را از آن خود کرده است«
براساس چارت سازمانی، «اداره کل نظارت و کنترل عملیات اکتشاف معادن» از زیرمجموعههای سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور بهشمار میآید، اما مکان این اداره کل در طبقه ششم ساختمان شماره یک وزارت صنایع و معادن قرار گرفته، دلیل حضور شما در اینجا چیست؟
همانگونه که گفتید اداره کل نظارت و کنترل عملیات اکتشاف معادن از زیرمجموعههای سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور است اما چون رابطه تنگاتنگی بین اکتشاف و بهرهبرداری وجود دارد به خاطر تسهیل امور مردم، این اداره کل در کنار معاونت معدنی قرار گرفته تا مراجعهکنندگان تنها با طی یک طبقه درخواستهای اکتشافی خود را به بهرهبرداری انتقال دهند. البته در دولت قبل این اداره کل به سازمان زمینشناسی (میدان آزادی، بلوار معراج) منتقل شد که با توجه به رفت و آمد مردم و مسیر طولانی و پرترافیک خیابان سمیه تا میدان آزادی و شکایتهایی که از سوی مردم صورت گرفت این اداره کل دوباره به ساختمان وزارت صنایع و معادن برگشت.
وظایف اصلی این اداره کل چیست؟
نظارت بر امور اجرایی اکتشاف و سیاستگزاری ستادی امور اکتشافی تا مرحله صدور و گواهی کشف از وظایف اصلی این اداره کل است و مراحل بعدی کار پس از صدور گواهی کشف بر عهده معاونت معدنی است.
سازمان زمینشناسی معاونت اکتشاف را در دل خود جای داده است، فرق آن معاونت با اداره کل تحت امر شما چیست؟
معاونت اکتشاف سازمان، سیاستگزاری امور اکتشافی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور را پیگیری میکند در حالی که اداره کل نظارت و کنترل عملیات اکتشاف، مسئولیت صدور گواهی کشف برای کلیه معادن دولتی و خصوصی را بر عهده دارد. بهعنوان مثال هماکنون صدور کلیه گواهیهای کشف مواد معدنی طبقه یک و سنگهای تزیینی به سازمانهای صنایع و معادن استانها تنفیذ شده اما گواهی کشف معادن فلزی پس از تایید کمیسیونی در مرکز توسط استانها صادر میشود. صدور گواهی کشف معادن بزرگ نیز به عهده رئیس سازمان است که در برخی موارد به استانها تنفیذ شده است مثل معدن سولفات سدیم اراک که آقای کرهای صدور گواهی کشف آن معدن را به سازمان صنایع و معادن استان مرکزی تنفیذ کرد.
در حال حاضر مکتشفین معدن به دنبال چه معادنی هستند؟
بخش خصوصی هماکنون در اکتشاف کلیه مواد معدنی وارد شده و نتایج خوبی را نیز بهدست آورده است. این روند از دهه گذشته پس از تصویب قانون معادن شدت بیشتری یافته است.
مهمترین مشکل بخش خصوصی فعال در اکتشاف مواد معدنی چیست؟
کمبود منابع مالی مهمترین مشکل بخش خصوصی در اکتشاف معادن کشور است که برای حل این مشکل دولت باید بدون بروکراسی در زمینههای شفاف از بخش خصوصی حمایت مالی کند که در این صورت شاهد بازدهی فراوانی خواهیم بود.
کمبود منابع مالی مهمترین مشکل بخش خصوصی در اکتشاف معادن کشور است که برای حل این مشکل دولت باید بدون بروکراسی در زمینههای شفاف از بخش خصوصی حمایت مالی کند که در این صورت شاهد بازدهی فراوانی خواهیم بود.
هماکنون پرداخت تسهیلات به بخش خصوصی در زمینه اکتشاف چگونه است؟
کمکهای فنی و مالی تا سال 83 به بخش خصوصی داده میشد و دولت نیز ریسک آن را میپذیرفت اما از سال 84 دولت این ریسک را نپذیرفت و صندوق بیمه معادن عهدهدار این کار شد و برخی نتوانستند از این تسهیلات استفاده کنند بهویژه آنکه به علت سقف تعیین شده، دارندگان معادن فلزی نتوانستند از این تسهیلات بهرهای ببرند.
سقف تعیین شده تا چه حدی است؟
20 میلیون تومان که خیلی ناچیز است بهویژه برای اکتشاف معادن فلزی.
آیا این رقم با هزینههای اکتشاف سازگار است؟
میزان هزینهها با توجه به نوع ماده معدنی و موقعیت آن متفاوت است و ما نیز بر مبنای این دو ویژگی هزینههای اکتشافی را محاسبه کرده و وام میدهیم.
سال گذشته چه میزان تسهیلات به بخش خصوصی ارائه شد؟
در سال 85 از محل بند «ژ» تبصره 2 قانون بودجه سال 1384، برای 246 طرح اکتشافی، 42 میلیارد و 431 میلیون و 440 ریال وام تصویب شده که از این تعداد تقاضا تاکنون 227 طرح اکتشافی برای دریافت تسهیلاتی معادل 38 میلیارد و 80 میلیون و 710 ریال به بانک صنعت و معدن ارسال شده است.
عملکرد بخش خصوصی در اکتشاف معادن سنگهای نیمه قیمتی و طلا به چه صورت است؟
بخش خصوصی در اکتشاف این مواد عملکرد نسبتا خوبی داشته بهطوری که تاکنون در کشور 4 فقره گواهی کشف طلا به نام بخش خصوصی صادر شده است. (معدن طلای آغدره و 2 معدن در کوه زرمهر خراسان رضوی، و معدن طلای توزلار). بخش خصوصی همچنین فعالیت خوبی در اکتشاف سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی داشته بهطوری که در سال 85، دو گواهی کشف عقیق برای معادنی در قم و اردبیل صادر شده است که معدن عقیق اردبیل از لحاظ کیفیت با عقیق یمن قابل رقابت نیز هست
اخیرا گزارشهایی در خصوص کشف طلا در زایندهرود نیز منتشر شده آیا چنین ادعایی صحیح است؟
وجود طلا در زایندهرود بعید نیست اما باید بررسی بیشتری انجام شود. البته با توجه به اینکه سرچشمه زایندهرود از کوههای زاگرس بوده و در این رشته کوه گزارش وجود طلا کم است احتمال وجود طلا در زایندهرود را کم میکند اما در زرینهرود با توجه به اینکه از مناطق طلادار آذربایجان حرکت میکند احتمال وجود طلا قویتر است.
عملکرد اکتشافی بخش خصوصی در سال گذشته به چه شکلی بوده است؟
در سال 85، 539 فقره گواهی کشف صادر شده که براساس این گواهیها، 3 میلیارد تن به ذخیره قطعی معادن کشور افزوده شد به طوری که نسبت به سال 84 ذخایر قطعی معادن کشور 21 درصد رشد داشته است این در حالی است که نسبت به این سال در سال 85، هزینههای اکتشافی 23 درصد کاهش داشته است، همچنین در این سال بیش از 4/3 میلیون تن به ذخایر احتمالی کشور افزوده شده که تمامی این اکتشافات هزینهای معادل 11 میلیارد و 562 میلیون تومان را دربر داشته است.
رونق فعالیتهای اکتشافی در استانهای کشور چگونه است؟
با توجه به درخواستهای اکتشاف، استان کرمان با 2 هزار و 608 درخواست رتبه اول فعالیتهای اکتشافی معادن را به خود اختصاص داده است که پس از این استان، استانهای یزد، خراسان رضوی، اصفهان و آذربایجان غربی بیشترین درخواست اکتشاف را داشتهاند. در مجموع طی سال 85، از 14 هزار و 905 درخواست اکتشاف برای یک هزار و 633 درخواست، پروانه اکتشاف صادر شده که از این تعداد 539 درخواست به مرحله گواهی کشف رسیدهاند تا نزدیک به یک هزار و 334 کیلومتر مربع از مساحت کشور زیر پوشش فعالیتهای اکتشافی قرار گیرد
نظر شما :