تاکنون کمتر از 5/0 درصد ذخایر معدنی کشور استخراج شده است

۲۷ مرداد ۱۳۸۳ | ۰۵:۵۵ کد : ۱۳۷۶ رويدادهاى زمين و معدن
تعداد بازدید:۴۰۹
در حالی که ذخایر کشف شده معدنی در کشور حدود 24 میلیارد تن است اما هنوز بخش اعظم کشور مورد مطالعات اکتشافی قرار نگرفته .

در حالی که ذخایر کشف شده معدنی در کشور حدود 24 میلیارد تن است اما هنوز بخش اعظم کشور مورد مطالعات اکتشافی قرار نگرفته و تنها کمتر از 5/0 درصد از ذخایر معدنی کشور استخراج شده است.
   ایران با بیش از 24 میلیارد تن ذخایرمعدنی متفاوت دوزادهمین کشور بزرگ معدنی جهان است که بر اساس عملیات اکتشافی انجام شده ، 60 نوع ماده معدنی مختلف در سطح کشور به اثبات رسیده و 14 نوع ماده معدنی دیگر نیز در حال اکتشاف می باشند.
   ایران به علت قرار گرفتن روی یکی از کمر بندهای مهم معدن، یکی از غنی ترین کشورها در این زمینه است و برآورد های کارشناسی نشان می دهد که شش میلیارد تن از معادن مربوط به ذخایر فلزی و بقیه ذخایر غیر فلزی شامل ذغال سنگ، مصالح ساختمانی، کانی های صنعتی هستند.
   در ایران بیش از دو هزار معدن فعال وجود دارد که استخراج سالانه از این معادن حدود 100 میلیون تن است و از سویی دیگر کشور ما 10 درصد کل ذخایر شناخته شده نفت، 14 درصد از منابع گاز و 5/3 درصد از مس جهان را در اختیار دارد و در زمینه سرب و روی نیز به ترتیب پنج و دو درصد منابع شناخته شده جهان در ایران قرار گرفته است.
   معادن و صنایع معدنی در تمام کشورهایی که از منابع معدنی برخوردارند، نقش بسیارمهمی در تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه و اشتغال دارد.
   در ایران سهم صنعت و معدن در تولید ناخالص ملی 17 درصد است که از این میزان تنها 6/0 درصد آن به بخش معدن تعلق دارد اما بر اساس آمارهای بانک مرکزی ظرف دو سال گذشته با توجه به تغییرات خاصی که در ساختار معادن بوجود آورده این سهم به 1/1 درصد افزایش یافته است.
   اگرچه ایران بعنوان یک کشور نفت خیز صاحب درآمد حاصل از فروش نفت شهرت دارد و صادرات مواد معدنی و غیرنفتی تا کنون رقم چشمگیری در مقایسه با نفت بدست نیاورده است اما ظرفیت بالای وجود ذخایر معدنی متفاوت و تنوع آن ها در کشور موجب شده که زاویه نگرش اقتصاد دانان و برنامه ریزان به سمت معادن و صنایع معدنی متمایل می شود.
   در این شرایط در آخرین برنامه ریزی های مدیران ارشد معادن کشور، چهار برابر شدن سهم معدن در تولید ناخالص ملی تا سال 2010 میلادی پیش بینی شده است.
   با توجه به اینکه کشور ما از نظر ذخایرمعدنی سرزمین ثروتمندی است بر این اساس مواد معدنی مس می توانند جایگزین مناسبی برای نفت باشند و استفاده صحیح و مناسب از این غنای بالقوه موجب افزایش تولید ناخالص ملی، افزایش درآمد سرانه کشور، رشد و شکوفایی صنایع و اقتصاد کشور، افزایش شاخص های مختلف بهره وری و در نهایت ارتقای سطح رفاه عمومی جامعه خواهد شد.
  
خبرگزاری مهر

کلید واژه ها: سایر موارد


نظر شما :