<P dir=rtl>با شبیهسازی چند زلزله شدید ایران و جهان پایداری لرزهای سازههای منطبق با آییننامه 2800 ارزیابی شد <BR><BR><BR></P>
پژوهشگران آزمایشگاه میز لرزان دانشگاه صنعتی شریف، با شبیه سازی سه زلزله مهم ایران و جهان، برای نخستینبار پایداری عملی سازههای منطبق با آییننامه طراحی لرزهای ساختمانهای ایران را بررسی کردند.
دکتر علی بخشی، مدیر آزمایشگاه میز لرزان و عضو هیات علمی دانشکده عمران دانشگاه شریف پس از انجام این آزمایش که امروز با حضور جمعی از اساتید و محققان سازه در محل این آزمایشگاه انجام شد، در گفتوگو با خبرنگار سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران هدف از اجرای این آزمایش را ارزیابی رفتار لرزهای ساختمانهای آجری استاندارد در برابر زلزله عنوان کرد و افزود: این تست بر روی یک ساختمان با مصالح بنایی (آجری) که شناژبندی قائم و افقی آن بر اساس ضوابط آیین نامه ٢٨٠٠ ایران که آیین نامه معتبر برای طراحی لرزهای ساختمانها است، انجام شد. این ساختمان با مقیاس یک به یک (واقعی) ساخته شده بود.
وی خاطرنشان کرد: این ساختمانها به دلیل پیچیدگی رفتاری، ممکن است خطای بیشتری را در عملکرد و رفتار سازه را در صورت انجام مقیاس سازی داشته باشند که به همین دلیل سادهترین حالت ساختمان یک اتاقک کوچک به ابعاد حدود ٥/٣×3/٥ متر و به ارتفاع ٢/٣ متر در نظر گرفته شد که بر روی عرشه میز لرزان یا شبیه ساز زلزله نصب شده است. ابعاد این عرشه در حدود ٤ × ٤ متر است و به خوبی این مدلها را میتوان بر روی آن نصب و مورد آزمایش قرار داد.
دکتر بخشی افزود: آزمایشگاه میز لرزان دارای سه محرکه است که توانایی دو حرکت افقی و یک حرکت دورانی را به منظور شبیهسازی زلزله فراهم میکند.
وی با اشاره به رکوردهای مورد استفاده در این آزمایش اظهار داشت: طی این آزمایش، میز لرزان بر اساس اطلاعات و رکوردهای ثبت شده از زلزله بم که در ٥ دیماه ٨٢ رخ داد و یکی از مخربترین زلزلههای سالهای اخیر ایران به شمار میرود، زلزله سال ١٣٥٦طبس و همچنین زلزله السنترو( کالیفرنیای آمریکا) که اولین رکورد بینالمللی ثبت شده در دنیاست به نوسان درآمد. علت انتخاب این زلزلهها این بود که در اغلب تحقیقات از رکوردهای این زمینلرزهها استفاده میشود و ما نیز چون تحقیقاتمان را با سایر کشورها مقایسه خواهیم کرد این رکورد را اعمال کردیم تا بتوانیم کار تحقیقاتیمان را به صورت کامل انجام دهیم.
مدیر آزمایشگاه میزان لرزان در ادامه گفت: در این آزمایش ضمن ثبت پاسخ شتاب و پاسخ جابجاییها از تمامی مراحل فیلمبرداری و عکسبرداری شد تا در مراحل بعدی تحقیقات مورد استفاده قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه به دلیل محدودیت آزمایشگاه، رکورد زلزله بم به صورت٥٠ درصد، رکورد طبس به میزان ٢٠ درصد و السنترو به صورت ١٠٠ درصد اعمال شده، درباره نتایج این آزمایش اظهار داشت: این آزمایش تاثیر وجود شناژها را در جلوگیری از تخریب کامل سازه و بروز خسارات جانی به طور عملی نشان داد.
براساس نتایج این بررسی، شناژهای افقی که در بالای سازه نصب میشود از فرو ریختن سقف خود داری میکند که این مسئله تاکید آیین نامه را مضاعف میکند.
وی افزود: با تکمیل تحقیقات و استخراج نتایج آزمایش میتوان نکاتی را برای آیین نامه استخراج کرد که در ویرایشهای بعدی به منظور افزایش ضریب ایمنی سازهها در برابر زلزله مدنظر قرار گیرد.
دکتر بخشی در پایان با اشاره به اینکه در این آزمایش سیستم لولهکشی ساختمان نیز شبیهسازی شده است، خاطرنشان کرد: با توجه به واقعی بودن مقیاس ساختمان، فشار لازم در لوله کشی گاز شهری (در حدود ٤ تا ٥ اتمسفر) در این تست توسط هوا تعبیه و بستهای مختلفی که بر روی قسمتهای مختلف موجود بود انجام شد که
نتایج آزمایش حاکی از ایمن ماندن شبکه لولهکشی در صورت توجه به ضوابط آییننامه بود که این امر نقش موثری در به حداقل رساندن خرابیها و جلوگیری از بروز آتشسوزی دارد.
نظر شما :