دلايل نوسان قيمت آهن در يک ماه اخير

۳۰ آبان ۱۳۸۵ | ۰۳:۲۴ کد : ۱۱۶۵۱ رويدادهاى زمين و معدن
تعداد بازدید:۵۵۲
نوسان قيمت آهن به چند عامل بستگى دارد، مهم‌ترين آن تغيير فصل است. در...

دلايل نوسان قيمت آهن در يک ماه اخير، پيش‌بينى قيمت آهن در ماه‌هاى آينده، دليل کاهش حجم معاملات بورس فلزات، از جمله موضوعاتى بوده است که محمد آزاد، رييس اتحاديه آهن‌فروشان درباره آن توضيح داده است.
دليل نوسان قيمت آهن در يک ماه اخير چيست؟
نوسان قيمت آهن به چند عامل بستگى دارد، مهم‌ترين آن تغيير فصل است. در فصل تابستان ميزان ساخت و ساز به طور چشمگيرى بالا است، اما با شروع فصل پاييز شکل مصرف تغيير مى‌کند و ميزان ساخت و ساز پايين مى‌آيد که اين خود باعث نوسانى در قيمت مى‌شود. عرضه و تقاضاى کالا عامل ديگر در نوسان قيمت آهن است. وقتى که ميزان تقاضا افزايش مى‌يابد در حالى که عرضه در حد پايين قرار دارد باعث افزايش قيمت مى‌شود و بالعکس آن نيز رخ مى‌دهد، هنگامى‌که تقاضا براى محصول کم است و عرضه آن زياد است باعث کاهش قيمت مى‌شود.
نوسانات قيمت تيرآهن، ميلگرد و ورق آهن چگونه بوده است؟
نوسان قيمت تيرآهن بالاتر از محصولات ديگر بوده است و اين نوسان حتى بيش از انتظار و بالاتر از قيمت‌هاى جهانى بوده و ميزان حساسيت بر روى آن زياد شده است. به همين منظور با هماهنگى‌هايى که صورت گرفته واردات محصول انجام شده و اين محصول وارداتى در سطح 28 استان به جز استان اصفهان و تهران توزيع شده است. البته قيمت تيرآهن در شهريورماه کيلويى 960-950 عرضه شد، الان در بورس فلزات تهران به قيمت 785 تومان توزيع مى‌شود و قيمت تيرآهن وارداتى به قيمت تمام شده 650 تومان به تعاونى‌هاى سراسر کشور توزيع شده است و تنها مساله‌اى که از تعاونى‌ها خواسته شده است، اين بوده که قيمت فروش از 700تومان بالاتر نباشد. امر توزيع تيرآهن به قيمت پايين‌تر در سطح 28 استان باعث شد که قيمت آن در اين استان‌ها کاهش يابد و به دنبال آن با کاهش در اين استان‌ها قيمت در استان‌هاى اصفهان و تهران نيز کاهش يافت. روند قيمت‌ها اين گونه بود که در مرحله اول کيلويى 950تومان بود که به 830 کاهش يافت و حتى الان به پايين‌تر از آن به کيلويى 740-730 رسيده است و اين قيمتى است که در استان‌هاى ديگر فروخته مى‌شود.بنابراين، استان‌هاى اصفهان و تهران نيز بايد سطح قيمت‌هاى خود را پايين بياورند تا بازار فروش خود را از دست ندهند.در مورد ميلگرد نکته حائز اهميت اين است که عرضه ميلگرد با توليد داخل انجام مى‌شود و بخش‌خصوصى با کمبود مواد اوليه روبه‌رو است و اگر شمش آهن موجود باشد مى‌تواند ميلگرد را با قيمت پايين‌تر عرضه کند، اما چون توليد کمتر از مصرف و عرضه کمتر از تقاضا بوده است، اين 2 عامل سبب شده است که قيمت‌ها افت نکند و در سطح 670-600تومان فروخته شود و در بورس‌فلزات به قيمت کيلويى 570 به طور سلف فروخته مى‌شود.در مورد ورق آهن، قيمت‌ها در 6ماه اول افزايش چشمگيرى نداشت و سطح قيمت‌ها متعادل بود و با قيمت‌هاى جهانى هماهنگ بود. کمبود ورق به عنوان ماده اوليه سبب شده است که پروفيل و لوله به بازار کمتر عرضه شود و ماحصل آن افزايش قيمت اين محصول در آبان‌ماه بود.اگر عرضه ورق آهن افزايش يابد يا واردات اين محصول بيشتر شود و از طريق وزارتخانه‌هايى که مسوول و مربوط در اين زمينه هستند، تسهيلات را در اختيار توليدکننده قرار دهند و يا مجتمع فولاد مبارکه بتواند مواد اوليه موردنياز رابه موقع به کارخانه‌هاى توليد نورد برساند مى‌‌توان قيمت‌ها را متعادل کرد.
پيش‌بينى قيمت آهن در ماه‌هاى آينده چيست؟
اگر شمش آهن و ورق آهن به موقع در اختيار توليدکنندگان محصول نهايى قرار بگيرد سطح قيمت‌ها متعادل خواهد شد. با واردات تيرآهن و توزيع آن توسط اتحاديه‌ها در سطح کشور تا پايان دى و بهمن قيمت‌ها با قيمت جهانى برابرى مى‌کند و باعث خواهد شد که سطح آن بالاتر نرود. اما براى اواخر بهمن و اسفند و فروردين بايد تمهيداتى انديشيده شود و بايد در مورد واردات و توليد آهن به مقدار نياز کشور برنامه‌ريزى کرد و کنترل‌ها بر روى قيمت‌ها ضرورى است تا نوسانى بر روى آن نداشته باشيم.
وضعيت توليد فولاد در سال‌جارى را چگونه ارزيابى مى‌کنيد؟
مصرف فولاد در کشور افزايش يافته است، توليد آهن و فولاد 10ميليون تن است که قرار بود اين رقم به 12ميليون تن برسد که اين اتفاق رخ نداد و ميزان آن هنوز تغيير نکرده است. مصرف داخلى فولاد و همچنين طرح‌هاى توسعه و عمرانى دولت افزايش يافته است. ميزان مصرف 20ميليون تن است و اين 2برابر توليد کشور است که اين سطح بالاى مصرف بر روى قيمت‌ها اثر مى‌گذارد و باعث نوسان آن مى‌شود و اينگونه مى‌شود بيان کرد که توليد فولاد قرار بود افزايش يابد، ولى تغييرى نکرده و در عوض مصرف بالا رفته است که خود باعث افزايش قيمت‌ها شده است.
دليل کاهش حجم معاملات بورس فلزات در هفته گذشته چيست؟
در هفته گذشته حجم فروش آهن کاهش يافت و از مهر ماه شروع به توزيع آهن وارداتى در استان‌ها کرديم و در کل کشور در 28 استان اين امر صورت گرفت که با توزيع آهن ارزان‌تر مراجعه به بورس فلزات کاهش يافت که خود باعث کاهش حجم معاملات در بورس شد. اگر بورس قيمت‌ها را متعادل‌تر کند و قيمت داخلى را نسبت به قيمت جهانى هماهنگ کند، باعث مى‌شود که قيمت‌ها کنترل شود اگر آهن وارداتى در بورس ارائه کنيم بورس فلزات قيمت‌ها را در سطح قيمت توزيعى پايين نمى‌آورد.
با توجه به کمبود تيرآهن چه ظرفيت‌سازى براى جبران آن شده است؟
علت عمده ظرفيت‌سازى مشکل تامين مواد اوليه است و پيش‌بينى مى‌شد که اين مواد اوليه در داخل تهيه شود که اين امر صورت نگرفته است. اگر کوره بلند ذوب‌آهن تا پايان سال به بهره‌بردارى برسد، سالانه 4/1ميليون تن به ظرفيت فولاد خام کشور افزوده مى‌شود که سبب مى‌شود مواد اوليه افزايش يابد و تامين آن براى کارخانه ها به‌راحتى صورت گيرد. اگر طرح‌هاى ديگر، از جمله طرح 2ميليون تنى بندرعباس تا پايان سال به بهره‌بردارى برسد، 15-14ميليون تن فولاد در سال آينده توليد را خواهيم داشت.امسال در بخش خصوصى قرار بود که 5ميليون تن توليد شود که رخ نداد و حتى کارخانه‌هايى که بايد 3 شيفت‌کارى داشته باشند يک شيفت را به سختى کار کرده‌اند.
با اين شرايط اگر هم تمام شرايط مهيا شود 20ميليون تن را نمى‌توانيم در داخل توليد کنيم و اگر فقط واردات را به مواداوليه منحصر کنيم و دولت هم در اين زمينه کمک کند و نياز به مواد ساخته شده کمتر شود و منحصر به مواد اوليه شود مى‌توانيم که با خودکفايى، محصولات را خودمان توليد و عرضه کنيم.
چه تسهيلات بانکى براى واردکنندگان در نظر گرفته شده است؟
دولت فعلا به واردکننده‌ها اعلام کرده است که به ازاى يک ميليون تن واردات مى‌توانند از تسهيلات استفاده کنند و اگر اين ميزان به 3-2ميليون تن برسد تسهيلات دريافتى نيز 2 برابر مى‌شود و در ضمن بايد کنترلى هم در اين امر صورت بگيرد که اعتبارات حتما به کارخانه توليدى برود و با ارائه اين تسهيلات مقاطع ساخته شده توليد مى‌شود و وارد بازار مى‌شود که اگر اين امر صورت گيرد و اعتبارات و تسهيلات در مکان درستى استفاده شود مشکلات به حداقل خواهد رسيد.

کلید واژه ها: سایر موارد


نظر شما :