مصاحبه خبرنگاران خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران و روزنامه جهان اقتصاد با دکتر قرشی در محل سازمان زمین شناسی
آقای دکتر قرشی با ارائه تصاویر و نقشه مناطق لرزه خیز جهان, ایران را به عنوان یک کشور لرزه خیز معرفی نمودند
مصاحبه خبرنگاران خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران و روزنامه جهان اقتصاد با دکتر قرشی در محل سازمان زمین شناسی
در ابتدا جناب آقای دکتر قرشی با ارائه تصاویر و نقشه مناطق لرزه خیز جهان, ایران را به عنوان یک کشور لرزه خیز معرفی نمودند.در ادامه حرکت صفحه تکتونیکی عربی به سمت شمال را عامل اصلی ایجاد زلزله در فلات ایران (از جمله شهر بم) ذکر کردند واشاره نمودند که از نظر پهنه بندی لرزه خیزی ایران,شهرستان بم یکی از فعالترین مناطق ایران مرکزی می باشد.ما آنچه انتظار نداشتیم میزان تلفاتی بود که با توجه به بزرگی این زمین لرزه رخ دادو این به سبب خشتی و گلی بودن ساختمان های این شهرستان بود و در بین ساختمانهای تازه ساز هم هر کدام که اصول ساختمان سازی را رعایت کرده بودند واز اتصالات صحیح تیر آهن برخوردار بودند آسیب کمتری دیده است.
در ادامه مصاحبه دکتر قرشی به سوالات مطرح شده توسط خبرنگاران پاسخ دادند..
آیا سازمان بررسی های زمین شناسی خود را در شهر بم به پایان رسانده است؟
با توجه به اینکه دولت سازمان زمین شناسی را موظف به تهیه گزارش تعیین مناطق امن جهت ساختمان سازی دراین شهرستان کرده است نتایج خوبی در این مدت محدود به دست آورده ایم.اطلاعات کاملتر بعد از بررسی های بیشتر مشخص خواهد شد..
آیا زمان در میزان تخریب زلزله موثر است؟
زمان یکی از فاکتورهای بسیار مهم در کنار مسایلی چون عمق کانون زلزله, نزدیک یا دور بودن گسل, جنس زمین و شتاب زمین لرزه و... می باشد.
آیا مدت زمان 12 ثانیه بزرگترین زمانی بوده که تا کنون در تاریخ زلزله ها به ثبت رسیده است؟
خیر-زمین لرزه رودبار سال 1360 حدود 60 ثانیه بود که این متشکل از سه زمین لرزه پیوسته بود.
آیا آماری در خصوص تعداد زلزله های رخداده در سال در ایران وجود دارد؟
بله آمار موجود است و در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
نقاط آسیب پذیر تهران را معرفی نمائید.
نمیتوان امنیت مناطق را عنوان کرد و جنجال غیر کارشناسی که در حال حاضر از سوی بعضی رسانه ها ایجاد شده اصلاٌ صحیح نیست.
تعداد گسلها در تهران به چه نحوی است؟
گسلهای بنیادین عبارتند از گسل شمال تهران، گسل نیاوران ، گسل محمودیه در بخش جنوبی تر و در جنوب تهران گسل شمال ری ، جنوب ری وکهریزک و بسیاری گسلهای ریز در گوشه وکنار شهر تهران که شناسائی شده اند.خیلی از شهرهای دنیا در کنار گسله ها هستند و این نباید باعث ایجاد ترس و واهمه برای مردم شود.
نظرتان در مورد جابجائی پایتخت چیست؟
مگر میشود پانزده میلیون نفر را جابجا کرد، حتی اگر سازمانهای دولتی از تهران منتقل شوند باز هم تاٌثیری در جمعیت شهری تهران ندارد و تهران همین تهران است و همین خطرپذیری . بنابراین باید فکری اساسی کرد و کارشناسانه و بدون جنجال تصمیم گرفت.
آیا برج میلاد واقع در شهر تهران در کنار گسل ساخته شده است ؟
تمام مسائل ایمنی در ساخت آن رعایت شده است همانطور که در اکثر شهرهای لرزه خیز جهان چنین برج هائی با امنیت بالا ساخته شده است.
آیا نمیتوان در تهران حدس زد که کدام گسل در کدام حدود امکان فعال شدن دارد؟
خیر البته دگرشکلی های گسله قابل بررسی است اما این که چه زمان فعال میشود هنوز دانش بشری پاسخ دهنده این موضوع نیست.
آیا منطقه پرخطری بعد از بم قابل پیش بینی است؟
خیر ولی عواملی از جمله رفتار غیرعادی حیوانات، کج شدگی لایه های زمین می تواند نشانه زمین لرزه باشد. فقط یک مورد موفق چین (1975) بود که یک سال بعد از آن هم زلزله ای غیرقابل پیش بینی رخ داد که تلفات زیادی داشت.
با توجه به زلزله خیز بودن کشور ما مردم شهر بم به آرامش این شهر اعتقاد داشتند آیا به نظر شما سازمان زمین شناسی وظیفه خود را برای اطلاع رسانی در این باره خوبی انجام داده است؟
وظیفه سازمان زمین شناسی تهیه نقشه های زمین شناسی و کارهای اکتشافی و لرزه زمین ساختی می باشد و وظیفه ما اطلاع رسانی نیست و ما تمام اطلاعات خود را به صورت نقشه و گزارش منتشر می کنیم و با قیمت ارزان در اختیار همگان قرار می دهیم .باید یک سیستم اطلاع رسانی متمرکز در کشور برای مسایل خطر پذیر وجود داشته باشد واز طرف یک مقام ارشد مورد نظارت قرار گیرد
.
نظر شما :