سخن سردبیر

این روزها یکی از مسائل بسیار مهم در سطح جهان که سخت هوش و حواس دانشمندان و سران کشورهای جهان به ویژه کشورهای پیشرفته را به خود معطوف داشته، محیط زیست و مسائل مربوط به آن و پیامدهای ناشی از عدم توجه در به کارگیری قواعد و قوانین چگونگی حفاظت از این تنها زیستگاه عالم می باشد. در این راستا، از قول شخصیت مهم جهانی همچون آنتونیو گوتراش دبیر کل سازمان ملل که به شدت نگران آینده سیاره زمین می باشد، این مطلب اطلاع رسانی شده و توسط رسانه ها به اطلاع جهانیان رسانده شد. آقای گوتراش در کنار نگرانی هایش خبر از برگزاری اجلاس جهانی داده که در چند روز آینده در نیویورک انجام خواهد شد (صفحه 23 روزنامه همشهری مورخ 21/06/97) که در آن "خطر تغییرات آب و هوایی و پیامدهای مربوطه و جلوگیری از خطر انهدام این کره خاکی" مورد بحث و بررسی و چاره جویی قرار خواهد گرفت.

ایشان در این اطلاعیه با اعلام این که "برای نجات زمین فقط دو سال فرصت داریم" زنگ خطر را با یادآوری این که امسال برای اولین بار در تاریخ، درجه حرارت منطقه ای بسیار سرد در سیبری به 37 درجه رسید، که نشان از گرمای غیرقابل انتظاری می باشد، به صدا درآورده و گفت: "آنچه که همیشه درباره آینده تغییرات آب و هوایی در جهان مطرح می شده، همین الان در حال وقوع است و اگر جهان تا سال 2020 مسیر کنونی را اصلاح نکند، تغییرات اقلیمی همراه آلایندگی ها به شرایط افسارگسیخته ای تبدیل خواهد شد که کنترل آن دیگر امکان پذیر نخواهد بود". دبیر کل سازمان ملل، دو سال پیش رو را، تنها فرصت باقیمانده برای تغییر مسیر کنونی روند تغییرات اقلیمی؛ مسئله تعیین کننده دوران ما؛ دانسته و گفته "ما اکنون در یک برهه تعیین کننده قرار داریم" از مطالب اظهار شده توسط آقای گوتراش چنین برمی آید که نامبرده به نظر می رسد که یک سیاستمدار برجسته باشد تا یک دانشمند علوم طبیعی. به گمان، در این رابطه فقط از دانش آموختگان اقلیم و آب و هوا یاری جسته ولی امیدواریم از وجود دانش آموختگان 250 هزار نفری علوم زمین متعلق به 117 کشور جهان نیز یاری جسته باشد.

در این رابطه می توان به سال 2008 که از سوی سازمان ملل و یونسکو «سال سیاره زمین» لقب گرفت اشاره نمود که در آن اطلاع رسانی های متعددی از سوی رسانه های جهانی انجام شد و همایش ها و کنفرانس های متعدی نیز برگزار شد که در آنها وضعیت کنونی سیاره زمین و چگونگی حفظ و حمایت از آن مورد بحث و بررسی های زیاد نیز قرار گرفت که در آن نقش علوم زمین و اهمیت به کارگیری آن در این مهم مورد تقاضای دانشمندان ذیربط قرار گرفت. به فرازهای مختصری از این نقش توجه نمایید.    

1- امروزه دانشمندان علوم زمین نقش آفرینان کلیدی در پایداری زمین هستند

2- از دانشمندان علوم زمین انتظار می رود، با به کارگیری این علم که ما امروزه شدیدا نیازمند آن هستیم، ضمن تأمین تمامی انرژی مورد نیاز بشر که خاستگاه زمینی دارند، مسائل و مشکلات کره زمین را ارزیابی نموده و آن را از خطر نابودی نجات دهند آنها (دانشمندان علوم زمین) در واقع خادمان اصلی سیاره زمین هستند.

3- امروز کار دانشمندان علوم زمین به گونه ای است که احاطه کامل بر کلیه اعمال و ارتباطات بین زمین، حیات و آب وهوا داشته و به دقت آنها را زیر نظر دارند.

4- اکنون دانشمندان علوم زمین به گونه ای پیشرفت کرده اند که نه تنها از گذشته کره زمین دانسته های باارزشی به دست می دهند، بلکه بسیاری از آنچه که در آینده رخ خواهد داد می توانند پیش بینی کنند.

دوستان به قدر و قیمت علوم زمین و نقش آن در پایداری و حفاظت از تنها زیستگاهمان یعنی کره زمین پی بردید؟ علمی که جهانیان برای نگهداری و پایداری کره زمین و نجات آن از نیستی، دست به دامان دانشمندان آن شده اند، ولی در کشور ما تا چند سال پیش از وجود و نقش آن در عالم هستی فقط چند کلمه در فرهنگ نامه ها با عنوان زمین شناسی (فارسی) در مقابل «معرفت الارض» (عربی) در فرهنگ معین یاد شده بود که هنوز هم در بین سایر علوم پایه در انزوا به سر می برد.