بررسی یخچال طبیعی علم چال با استفاده از تصاویر ماهوارهای
بررسی یخچال طبیعی علم چال با استفاده از تصاویر ماهوارهای
نوشته: محمد جواد ولدان زوج* ، یوسف رضائی* ، فریبرز وزیری *و محمد رضا مباشری*
چکیده
با توجه به اینکه مقدار قابل توجهی از آب شیرین ایران از منابع یخچالها و برفچالهای طبیعی تأمین میشوند، بنابراین مطالعه و حفاظت از این منابع ضروری به نظر میرسد. این مطالعه شامل برآورد پارامترهای مختلف یخچالی نظیر بیشترین و کمترین ارتفاع، مساحت و محیط، موقعیت خط برف و... است. با توجه به مشکلات مطالعه مستقیم این مناطق از نظرهزینه و سختی کار، استفاده از فناوری سنجش از دور جهت مطالعه و بررسی آنها بسیار کارا و مفید است. استفاده از الگوریتمهای مختلف سنجش از دور ماهوارهای برای آشکارسازی مناطق یخچالی و همچنین محاسبه پارامترهای مهم یخچالی از این جملهاند.
برای رسیدن به این هدف، باید قابلیت تصاویر ماهوارهای از نظر قدرت تفکیک مکانی، طیفی و رادیومتری برای مطالعه دقیق یخچالهای طبیعی ایران را بررسی و ارزیابی کرد.
در این تحقیق، به منظور بررسی یخچال طبیعی علم چال، تصاویر ماهوارهای با قدرت تفکیک مختلف بررسی شدند و پارامترهای یخچالی به کمک تصاویر ماهوارهای انتخاب شده مطالعه و شناسایی شدند تا تصاویر ماهوارهای بهینه که برآورد کننده دقت مطالعات یخچالهای طبیعی ایران باشند، مشخص شوند. همچنین قابلیتهای مدل ارتفاعی رقومی(DEM) در ترکیب با تصاویر ماهوارهای بهمنظور استخراج پارامترهای هندسی یخچال از قبیل وضعیت توپوگرافی کاسه یخگیر، ارتفاع حد بالا و پایین کاسه یخگیر، وضعیت توپوگرافی منطقه و حوضه آبریز و... مورد ارزیابی قرار گرفت.
کلید واژهها: یخچال طبیعی، سنجش از دور، طبقهبندی، تفسیر
تاریخ دریافت:08/05/1385
تاریخ پذیرش:17/04/1386
*دانشگاه مهندسی نقشهبرداری، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران